Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A trópusi esőerdők növényvilága

A trópusi esőerdők növényvilága

A trópusi esőerdők az egyenlítői övben találhatók. Az egyenlítői öv éghajlati feltételeivel már korábban megismerkedtünk. A kiegyenlített, magas hőmérséklet, a mindennapos csapadék és a levegő magas páratartalma dús növényzet kialakulását teszi lehetővé . Az összes szárazföldi biom közül az esőerdő termeli a legnagyobb biomasszát[120]. Mivel az egyenlítői övben nincsenek évszakok, a növényzet örökzöld. A növények folyamatosan virágoznak és érlelnek termést. A fajokban rendkívül gazdag esőerdőben (egy futballpályányi területen több száz fafaj is előfordulhat) 3 lombkoronaszintet különböztetünk meg. A legfelső szintet a többi fa közül kiemelkedő, 50-60 m magas óriásfák alkotják. Ez a szint nem záródik szorosan. Alatta a 30-45 m magas középső szint lombkoronája többnyire nagyon sűrű. Legalul a 20 m-nél alacsonyabb, gyakran pálmafákat tartalmazó alsó szint helyezkedik el. Az óriásfákat a kidőléstől támasztó palánkgyökerek védik. A cserje- és a gyepszint nem különül el élesen egymástól. A kevés behatoló fény miatt ezek a szintek általában nem zártak és növényeik árnyéktűrők vagy árnyékkedvelők. A cserjeszint gyakori növényei a pálmák és a bambuszok, a gyepszintben pedig sok páfrány és kedvelt szobanövényeink közé tartozó lágyszárú növény fordul elő.

Esőerdő (Gábris Gyula felvétele)
Esőerdő (Gábris Gyula felvétele)

Palánkgyökerű fa (Szabó Mária felvétele)
Palánkgyökerű fa (Szabó Mária felvétele)

Bambuszfaj (Bambusa sp., Poaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Bambuszfaj (Bambusa sp., Poaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)

A fényért való versengés sok növényt különleges életforma kialakítására kényszerített. A liánok a földben gyökereznek és a fákra kapaszkodva sokszor a legmagasabb lombkoronaszintbe is felkúsznak. A fánlakó (ún. epifiton) növények teljesen elszakadtak a talajtól; a jobb fényellátást a biztos tápanyagellátás elé helyezve föltelepültek a fákra . Itt különleges gyökereikkel a levegő páratartalmát kötik meg, és a fák törzsén összegyűlő korhadékból táplálkoznak. A fánlakók között leggyakoribbak az orchideák, a broméliák (ananászfélék) és a páfrányok, valamint a virágtalan mohák és zuzmók. Egy-egy óriásfán 30-40 virágos és ugyanennyi virágtalan fánlakó növényfaj is előfordulhat. A liánok és a fánlakó növények fotoszintetizáló felülete gyakran eléri vagy meghaladja az őket "vendégül látó" fáét.

Fánlakó broméliák (Bromelia spp., Bromeliaceae) (Szabó Mária felvétele)
Fánlakó broméliák (Bromelia spp., Bromeliaceae) (Szabó Mária felvétele)[120] Biomassza a bioszféra egy adott területén vagy térfogatában lévő élőlények adott időpontban mérhető össztömege.