Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A levegő szennyeződése

A levegő szennyeződése

A levegőszennyezések korábban csak a szennyező források közvetlen környékét érintették, és itt, nagy koncentrációjuk miatt, gyakran komoly egészségkárosodást okoztak. Az ipari és közlekedési tevékenység térbeli kiterjedése, valamint a magas gyárkémények építése következtében azonban ma már nagy területeken oszlanak szét a légszennyezések. A tüzelőanyagok elégetése miatt pl. az erőművek nagy mennyiségű kén-dioxiddal szennyezik a levegőt. Ez az anyag a növények leveleibe bekerülve a jelenlévő nedvességgel savvá egyesül és roncsolja a szöveteket. A zöld színtestek színanyagait is alkalmatlanná teszi a napfény energiájának megkötésére.

Magas gyárkémények (Turcsányi Gábor felvétele)
Magas gyárkémények (Turcsányi Gábor felvétele)

A kén-dioxid a vízzel a levegőben is reagál, és ilyenkor savas csapadékként hull le a földfelszínre és a vizekbe. A talaj és a vizek kémhatását a csapadékból származó savas terhelés kedvezőtlen irányban megváltoztatja, aminek következtében e közegek szűk tűrésű szervezetei elpusztulnak. Az Európa több pontján jelentkező magashegyi fenyőpusztulásokat is a savas ülepedések[170] tápanyagkimosó hatására vezették vissza. A kén-dioxidot regionális hatású gáznak[171] tekintik, mert kibocsátása környezetében szétterül a levegőben és így hatása akár több ország területére is kiterjedhet.

Erdőpusztulás (Turcsányi Gábor felvétele)
Erdőpusztulás (Turcsányi Gábor felvétele)[170] Savas esők helyett savas ülepedésekről azért beszélünk, mert a savasodást okozó légszennyezők (elsősorban kén- és nitrogén-oxidok) száraz és "nedves" formában (azaz vízzel való egyesülésüket követően) egyaránt kiülepedhetnek a felszínekre. Különbség tehát a nedves és a száraz ülepedés között abban van, hogy a savképzés folyamata a kiülepedés előtt vagy után következik be.

[171] A regionális hatású gázok néhány napig tartózkodnak a levegőben, és így hatásukat közepes méretű területeken (amelyek általában kontinensek részei, mint pl. Nyugat-Európa, Skandinávia) fejtik ki, szemben a rövid tartózkodási idejű és ennélfogva csak lokális (helyi) hatású, valamint a hosszú tartózkodási idejű, globális - az egész Földre kiterjedő - hatású gázokkal.