Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A mitokondriumok

A mitokondriumok

A minden eukarióta sejtben megtalálható mitokondriumok a sejtlégzés központjai. A bennük lezajló citromsav- (citrát-) ciklus és a hozzá kapcsolódó terminális oxidáció a sejt energiaforgalmában központi szerepet betöltő adenozin-trifoszfátot (ATP-t) állítja elő. A növények mitokondriumai rendszerint gömb vagy ellipszoid alakúak. A leggyakrabban 1 mikrométer szélesek és 1-3 mikrométer hosszúak. Előfordul azonban a sejtnél hosszabb, bonyolult, tekervényes forma is.

Mitokondriumok (Fridvalszky Lóránt felvétele)
Mitokondriumok (Fridvalszky Lóránt felvétele)

A mitokondriumokat a színtestekhez hasonlóan kettős membrán borítja. A belső hártya betüremkedik az alapanyagba (matrix), különböző alakú zsákocskákat (crista) formálva. Lemezszerű, párhuzamos kriszták oxigénmentes környezetben jelennek meg. Nagy nagyítással a kriszták mátrix felőli oldalán sok apró, nyéllel és gömb alakú fejjel bíró részecske (partikulum) figyelhető meg, amelyeket ATP-áz enzimekként[265] azonosítottak. Hasonló partikulumokat a kloroplasztiszok tilakoidjainak sztróma felőli oldalán, valamint a baktériumok határolóhártyájának citoplazma felőli felszínén is találtak. A mitokondriumok részben a sejtmagtól független sejtalkotók; DNS-t, riboszómákat és minden egyéb, a fehérjeszintézishez szükséges berendezést tartalmaznak. Nukleoidjuk[266] gyűrűvé záródó DNS-ét világosabb udvar veszi körül. Riboszómáik nem alkotnak poliriboszómákat. A nukleoidok jelenléte, a riboszómák hasonlósága és több más közös tulajdonság alapján a mitokondriumokat - a színtestekhez hasonlóan - eukarióta sejtek által bekebelezett prokariótákból származtatják. A mitokondriumok is, éppúgy, mint a prokarióták és a színtestek, kettéhasadással szaporodnak .

A riboszómák a képen látható kettéhasadó mitokondrium körül apró gömböcskékként ismerhetők fel (Fridvalszky Lóránt felvétele)
A riboszómák a képen látható kettéhasadó mitokondrium körül apró gömböcskékként ismerhetők fel (Fridvalszky Lóránt felvétele)[265] Az enzimek vagy biokatalizátorok az élő szervezetek által termelt és a kémiai reakciók sebességét növelő fehérjék. Életfontosságúak, hiszen az élő szervezetekben lezajló összes kémiai folyamat gyakorlatilag az irányításuk alatt áll.

[266] Nukleoid vagy prokarion: sejtmagekvivalens, illetve sejtmagszerű képződmény. DNS-t tartalmaz, nincs határoló hártyája, és egy világosabb, riboszómamentes udvar veszi körül. A prokariótákban, a mitokondriumokban, valamint a színtestekben fordul elő.