Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

Az ivarlevelek szöveti felépítése

Az ivarlevelek szöveti felépítése

A porzólevelek porzószálában általában egy edénynyaláb fut, amely parenchimába[411] ágyazódik. Epidermisze[412] tartalmazhat szőröket és - rendszerint állandóan nyitott - sztómákat[413]. Felszínét kutikula borítja. A portok falában a rétegek száma különböző lehet. Az epidermisz[414] (epithecium) alatt az endotécium, vagy sejtfalvastagodásai miatt korábban rostosnak nevezett réteg húzódik. Ennek sejtfalvastagodásai jelentős szerepet töltenek be a portok felnyílásában . Az ez alatti köztes vagy átmeneti réteg sok faj portokfalából hiányzik. Legbelül helyezkedik el a pollenzsákok belső falát kibélelő tapétum, amely a pollenanyasejtek és a fiatal mikrospórák (pollenszemek) táplálásában működik közre. A pollenszemek külső falát (exine) is ez a réteg szintetizálja. A pollenszemek belső, megporzást követően pollentömlőt képező falrétege az intine.

Portok és porzószál keresztmetszete (Fridvalszky Lóránt felvétele)
Portok és porzószál keresztmetszete (Fridvalszky Lóránt felvétele)

Pompás tulipán ( Tulipa x gesnerana, Liliaceae) portokjának keresztmetszete (Nyakas Antónia felvétele).
Pompás tulipán (Tulipa x gesnerana, Liliaceae) portokjának keresztmetszete (Nyakas Antónia felvétele).

Cseresznye (Cerasus avium, Rosaceae) termője és portokjai (Babos Károly felvétele)
Cseresznye (Cerasus avium, Rosaceae) termője és portokjai (Babos Károly felvétele)

A termőleveleket egy külső és egy belső epidermisz[415] borítja, amelyből a termés külső, illetve belső fala (epicarpium, illetve endocarpium) alakul. A közöttük húzódó mezofillumból[416] lesz a termés középső fala (mesocarpium). A külső epidermiszt[417] kutikula borítja. A mezofillum[418] alapszövetébe hosszanti irányban futó edénynyalábok ágyazódnak. Az alapszöveti sejtek gyakran tartalmaznak kalcium-oxalát kristályokat.

Termő keresztmetszete magkezdeményekkel (Fridvalszky Lóránt felvétele)
Termő keresztmetszete magkezdeményekkel (Fridvalszky Lóránt felvétele)[411] A parenchima a tér minden irányában többé-kevésbé azonos kiterjedésű sejtekből álló (izodiametrikus) szövet.

[412] Az epidermisz a fiatal hajtás (elsődleges) bőrszövete.

[413] A sztóma vagy gázcserenyílás a mohák, a harasztok és a virágos növények hajtásának elsődleges bőrszövetén kialakuló, gázcserét (mindenekelőtt szén-dioxid-felvételt és oxigénleadást) biztosító, specializálódott sejtekből álló képlet.

[414] Az epidermisz a fiatal hajtás (elsődleges) bőrszövete.

[415] Az epidermisz a fiatal hajtás (elsődleges) bőrszövete.

[416] A mezofillum a levél bőrszövet (epidermis) által határolt belseje.

[417] Az epidermisz a fiatal hajtás (elsődleges) bőrszövete.

[418] A mezofillum a levél bőrszövet (epidermis) által határolt belseje.