Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A virágpor

A virágpor

A virágporszemek (pollen) a porzó pollenzsákjaiban az ún. pollenanyasejtekben redukciós sejtosztódással négyesével (tetrádképződéssel) keletkező, egyszeres kromoszómaszámú (haploid) sejtek. Ahogy a pollenzsákok a virágtalan növények mikrosporangiumaival[473] homológ[474] szervek, a pollenszemek a mikrospórákkal[475] homológok[476].

A virágporszem külső burkán (exine) egy vagy több nyílás (apertura) van, amelyen keresztül a pollentömlő kilép a pollenből. Az apertúrák száma, elhelyezkedése és megjelenése a különböző rendszertani kategóriákra jellemző. Az ősi Magnoliidae alosztály tagjaira, valamint az egyszikűekre az egyetlen apertúrával rendelkező ún. egybarázdás (monocolpat), míg az evolúció[477] során később megjelent többi kétszikűre a három apertúrájú, ún. hárombarázdás (tricolpat) virágporszemek jellemzőek. A rovarmegporzású növények virágporszemei gyakran négyesével, ún. pollentetrádokat képezve, vagy többesével, ún. virágportömeget vagy pollenhalmazt (massa pollinaris) alkotva összetapadnak. A polleneket összeragasztó anyag egyrészt a rovarokhoz való tapadást, másrészt sok virágporszem célhelyre való biztos szállítását is szolgálja. Egyes kosborfélék és selyemkórófélék pollináriumnak nevezett virágportömegén különleges készülékek segítik a rovarokon való megtapadást. Az előbbiek pollináriumain nyelecske és tapadókorong, az utóbbiakéin pedig fogótest és fogótestnyél van. A pollenszemek okozzák egyes érzékeny emberek szénanátháját úgy, hogy belélegzésükkor a felszínükön lévő fehérjemolekulák a légzőszerv nyálkahártyáját ingerelve allergiás reakciót[478] váltanak ki.

Fenyő virágpora (Fridvalszky Lóránt felvétele)
Fenyő virágpora (Fridvalszky Lóránt felvétele)

Napraforgó (Helianthus annuus, Compositae) pollenszemei (Nyakas Antónia felvétele)
Napraforgó (Helianthus annuus, Compositae) pollenszemei (Nyakas Antónia felvétele)[473] Mikrosporangiumok azok a spóratartók, amelyekben a kisebb, hím jellegű spórák (mikrospórák) keletkeznek.

[474] Homológok a szervek, ha fejlődéstani szempontból azonos származásúak, de különböző megjelenésűek és működésűek (pl. lomblevél, pikkelylevél, virágtakaró- és ivarlevél, levélkacs, levéltövis). A kifejezést az azonos származású, de különböző megjelenésű és működésű szervekkel végbemenő egyedfejlődésre is gyakran alkalmazzuk.

[475] Mikrospórák a kisebb méretű, hím ivarjelleget hordozó spórák.

[476] Homológok a szervek, ha fejlődéstani szempontból azonos származásúak, de különböző megjelenésűek és működésűek (pl. lomblevél, pikkelylevél, virágtakaró- és ivarlevél, levélkacs, levéltövis). A kifejezést az azonos származású, de különböző megjelenésű és működésű szervekkel végbemenő egyedfejlődésre is gyakran alkalmazzuk.

[477] Az evolúció szó jelentése: fejlődés. A biológiai evolúció (törzsfejlődés) az élő anyag keletkezése az élettelenből és változatosságának kialakulása a Föld története folyamán.

[478] Az allergének a rájuk érzékeny szervezetekben túlérzékenységi reakciót (allergiát) kiváltó vegyületek. Gyakran a virágporszemek (pollen) felületén lévő fehérjemolekulák is allergén hatásúak.