Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

Helotiales rend

Helotiales rend

Szaprobionta[940] vagy parazita fajok apró, színes, nyeles apotéciumokkal. Egyes nemzetségek termőtestei sztrómába[941] ágyazódhatnak. Unitunikátus tömlőik felnyílása inoperkulátus jellegű. Ezért a csészegombák (Pezizales) rendjével konvergens[942] sorozatot alkotó inoperkulátus csészegombáknak is tartják őket. A legtöbb fajuk elhalt növényi anyagokon él. Termőtesteiket nyáron és ősszel hozzák. Veszélyes növénypatogén[943] szervezetek is akadnak közöttük. Ezek konídiumokkal[944] terjednek. A Sclerotiniaceae családba pl. növényeket károsító, veszedelmes paraziták tartoznak. A Monilinia (= Sclerotinia) fructigena konídiumos alakja, a Monilia fructigena a gyümölcsök barnarothadását okozza . A Botryotinia (= Sclerotinia) fuckeliana a szamócától a szőlőig számos termesztett növény szürkepenészedését okozza. Konídiumos alakja a Botrytis cinerea. A Monilia laxa a csonthéjas gyümölcsfák hajtásszáradását és gyümölcsmúmiák kialakulását okozza. A Ciboria fajok termőtestei fűz-, nyír-, és égerfák barkáin, valamint tölgyek makktermésein fejlődnek ki. Bükk- és tölgyfák törzsén él a feltűnő, lilás-ibolyás színű, apotéciumokkal rendelkező Ascocoryne sarcoides. A Geoglossaceae család tagjainak apotéciuma - a csészegombák (Pezizales) rendjébe tartozó papsapkagombákéhoz (Helvellaceae) hasonlóan - egy nyél segítségével jellegzetesen fölemelkedik a talajfelszínről.

Moniliniás (Deuteromycetes, Moniliales) gyümölcsmúmiák őszibarackfán (Persica vulgaris, Rosaceae) (Véghelyi Klára felvétele)
Moniliniás (Deuteromycetes, Moniliales) gyümölcsmúmiák őszibarackfán (Persica vulgaris, Rosaceae) (Véghelyi Klára felvétele)[940] Szaprotróf (szaprobionta) módon az élettelen szerves anyagok (korhadékok) lebontásával energiát nyerő szervezetek táplálkoznak. Ezért korhadékbontóknak is nevezzük őket.

[941] Sztrómának nevezzük a gombák meddő hifaszövedékéből kialakult nagy és feltűnő termőtestpárnát, amelyben a tömlőket tartalmazó termőtestek képződnek.

[942] A konvergencia különböző rendszertani csoportokban (taxonokban) olyan tulajdonságok kialakulását jelenti, amelyek látszólag rokonságra utalnak, valójában azonban párhuzamos fejlődés eredményei. Konvergens tulajdonság pl. sokszor a virágtakaró nélküliség vagy a forrtszirmúság.

[943] A patogén szó jelentése: kórokozó.

[944] Konídiumnak nevezzük a valamely tartón lefűződéssel létrejött ivartalan szaporítósejteket, amelyek közvetlenül tömlővel csíráznak.