Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A júdásfülgombák rendje - Auriculariales

A júdásfülgombák rendje - Auriculariales

Az idetartozó fajok száma 100 körüli. Ezek hasonló állagú termőtestet[1005] képeznek, mint a kocsonyásgombák rendjének (Tremellales) fajai. Bazídiumaik osztottak. Főleg szaprotróf életmódúak,[1006] korhadó növényi anyagokon élnek. Legismertebb képviselőjük a Távol-Keleten termesztett és nálunk is előforduló júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae) . Jellegzetes fülszerű, porcos termőtestei rendszerint a fekete bodza (Sambucus nigra) ágain tűnnek fel.

Júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae, Basidiomycetes, Auriculariaceae) (Albert László felvétele)
Júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae, Basidiomycetes, Auriculariaceae) (Albert László felvétele)

Exobasidiales rend

Egyes rendszerekben az élesztő- szerű tömlősgombák alosztályához (Protoascomycetidae) sorolják őket, mivel haploid micéliumuk sarjsejtes. Obligát növényi paraziták[1007]. Főleg az erikafélék (Ericaceae), a békalencsefélék (Lemnaceae) és a teafélék (Theaceae) családjának növényeit fertőzik gubacsképződést,[1008] torzult növekedést okozva. Az Exobasidium vaccini az áfonyafajok levelein idéz elő torzulást, az E. vexans pedig a teacserje (Camellia sinensis) károsítója.[1005] A termőtestek a gombák olyan szaporítóképletei, amelyekben a csoportokba rendezett spórák védőburokkal körülvéve helyezkednek el.

[1006] Szaprotróf (szaprobionta) módon az élettelen szerves anyagok (korhadékok) lebontásával energiát nyerő szervezetek táplálkoznak. Ezért korhadékbontóknak is nevezzük őket.

[1007] Obligát parazita az a szervezet, amely csak más élő gazdaszervezetben képes élni, illetve életének egy szakaszában élő gazdaszervezethez kötődik.

[1008] A gubacsok állatok vagy mikroorganizmusok által a növényeken okozott jellegzetes alakú szövetburjánzások.