Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A velvicsiafélék rendje - Welwitschiales és a csikófarkvirágúak rendje - Ephedrales

A velvicsiafélék rendje - Welwitschiales és a csikófarkvirágúak rendje - Ephedrales

Leveleik átellenesen vagy örvösen állók. Egyivarú virágaik fejlett virágtakaróval rendelkeznek. Többnyire kétlakiak[1080]. Porzóleveleik több pollenzsákcsoportot viselnek, termőleveleik viszont csak egy magkezdeményűek. Gametofitonjuk[1081] - a zárvatermőkre emlékeztető módon - erősen redukálódott. Másodlagos farészükben a tracheidák mellett a farostok és a tracheák is megjelennek.

A velvicsiafélék családja - Welwitschiaceae

A velvicsiafélék családjának (Welwitschiaceae) egyetlen tagját ismerjük, a bizarr megjelenésű velvicsiát (Welwitschia mirabilis). Délnyugat-Afrika és Angola tengerközeli sivatagjainak növénye. Rövid, gumós szárán növő két, párhuzamos erezetű levele többméteres hosszúságban terül el a földfelszínen. A levelek szétszakadozó csúcsa folyamatosan hal el, miközben az elpusztult részt az alap osztódó szöveteinek működése pótolja. Nagy karógyökerei a nedvesebb talajrétegekig hatolnak. Virágai tobozszerű virágzatban, fedőpikkelyek hónaljában ülnek. Az egyetlen nyitvatermő, amely az ún. varjúháj-metabolizmus[1082] révén a CO2 sötétbeni megkötésére képes.

A csikófarkfélék családja - Ephedraceae

A csikófarkfélék családjába (Ephedraceae) tartozó 40 növényfaj erősen elágazó, alacsony, vesszős cserje. A Földközi-tenger vidékén, valamint Ázsia és Amerika száraz területein fordulnak elő. Leveleik pikkelyszerűek. Virágaik a hajtások elágazásainak csúcsán murvalevelek hónaljában vagy szabadon állnak. A törpe csikófark (Ephedra distachya) az alföldi homok- és löszpuszták, valamint a dolomitsziklagyepek ritka, védett növénye. Melegkori reliktum[1083]. Magvai piros színű, málna-terméscsoportra emlékeztető tobozbogyóvá ("álbogyó") alakulnak. A növény efedrin alkaloidot tartalmaz, amely izgató hatású.

Csikófark (Ephedra distachya, Ephedraceae) hím és női egyede (Turcsányi Gábor felvétele)
Csikófark (Ephedra distachya, Ephedraceae) hím és női egyede (Turcsányi Gábor felvétele)

Csikófark (Ephedra distachya, Ephedraceae) magvai (Turcsányi Gábor felvétele)
Csikófark (Ephedra distachya, Ephedraceae) magvai (Turcsányi Gábor felvétele)[1080] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.

[1081] Gametofiton a kétszakaszos egyedfejlődés spórák létrejöttével kezdődő, egyszeres kromoszómaszámú (haploid) sejtekből álló szakasza, amelynek végén - számtartó osztódással - ivarsejtek (gameta) keletkeznek.

[1082] A varjúháj-metabolizmus a fotoszintetikus  CO2-megkötés különleges útja. Elsősorban a pozsgás növényekre jellemző, amelyek száraz, meleg körülmények között a párologtatás csökkentése érdekében csak éjszaka nyitják ki gázcserenyílásaikat. Az ekkor szöveteikbe beengedett szén-dioxidot légzési energiával megkötik 4 szénatomos szerves savakba, majd nappal, zárt gázcserenyílások mellett, felszabadítják azt, és - most már a napenergia segítségével - újból megkötik cukrokba.

[1083] A reliktumnövény korábbi földtörténeti korokból maradt meg egy adott területen.