Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A liliomfa-virágúak rendje - Magnoliales

A liliomfa-virágúak rendje - Magnoliales

A legősibb zárvatermők. Kizárólag trópusi és szubtrópusi fás növények tartoznak közéjük. Virágalkotó leveleik nagyszámúak, rendszerint spirális elrendeződésűek. Egyes képviselőik hosszú virágtengelye a virág hajtáseredetét jelzi. Virágtakarójuk gyakran egynemű. Porzó- és termőleveleik sokszor részben nyitottak, a később megjelenő alkotóikra (portok, porzószál, illetve magház, bibeszál, bibe) nem tagolódók, levél jellegűek. Edénynyalábjaik farészében a tracheákat gyakran tracheidák helyettesítik. Rendszerint ép, bőrnemű leveleikben gyakoriak az éterikus olajat tartalmazó sejtek. Jellemző rájuk a benzil-izo-kinolin alkaloidok előfordulása.

A liliomfafélék családja - Magnoliaceae

A rend legősibb családja. Mintegy 200 fajuk Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika atlantikus területein, Dél-Amerika északi részén, valamint az Indo-Maláj térségben honos. Feltűnő virágaik megnyúlt tengelyűek, kétivarúak. Virágtakaró-leveleik száma sok és spirális elrendeződésű, vagy körönként 3-3 lepel-, illetve csésze- és pártalevelük három kört alkot. Spirálisan elhelyezkedő, némelyik nemzetségben még lomblevélszerű porzó- és termőleveleik száma sok. Tüsző- vagy szárnyas makkocskatermésükben általában két mag fejlődik. Leveleik örökzöldek vagy lehullók, két pálhával rendelkezők.

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) nevét zöldessárga, tulipánszerű virágairól kapta. Észak-Amerika délkeleti tájainak lombhullató faja. Európában parkokban és kertekben éppúgy gyakran előfordul, mint rokonai, a liliomfák (Magnolia spp.). Az Amerikában őshonos Magnolia grandiflora 30 m magasra is megnőhet.

Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora, Magnoliaceae) (Csáky Péter felvétele)
Örökzöld liliomfa (Magnolia grandiflora, Magnoliaceae) (Csáky Péter felvétele)

Az annónavirágúak rendje - Annonales

Az annónafélék családja - Annonaceae

Pántropikus elterjedésű[1118], nagy fajszámú (mintegy 2100, többnyire fa- vagy cserjefajt magába foglaló) család. Fajainak virágai hasonlítanak a liliomfafélékére, de virágtengelyük már rövidebb. Közöttük sok terem gyümölcsöt[1119] . A tüskés annónának (Annona muricata) 2 kg-os, édes-savanykás ízű gyümölcse van. Az Annona cherimola termi az egyik legízletesebb trópusi gyümölcsöt. A Xylopia fajok termését a feketebors elterjedése előtt ételízesítőnek használták.

Annónafaj (Annona sp., Annonaceae) gyümölccsel (Szabó Mária felvétele)
Annónafaj (Annona sp., Annonaceae) gyümölccsel (Szabó Mária felvétele)

A muskátdiófélék családja - Myristicaceae

Pántropikus elterjedésű[1120] család. Fajainak száma 250 feletti. Virágzatba tömörülő apró virágaik egyivarúak, a növények egy-[1121] vagy kétlakiak[1122]. A virágtagok körökbe rendeződnek. Egymagvú magházuk egyetlen termőlevélből alakult. A Maluku-szigetekről származik és a trópusokon mindenhol termesztett a valódi muskátdió (Myristica fragrans). Magköpenytől megfosztott és megszárított magvait muskátdió, vörös magköpenyét muskátvirág (macisz) néven fűszerként árúsítják . Sütemények, húsok, levesek és likőrök ízesítésére használják. Nagy olajtartalmú magfehérjéjéből muskátvajat állítanak elő. Olajának kábítószerhatású miriszticin-tartalma miatt egy fél dió elfogyasztása is halálos lehet.

Valódi muskátdió (Myristica fragrans, Myristicaceae) szárított magvai ('muskátdió') és vörös magköpenye ('muskátvirág' vagy macisz) (Turcsányi Gábor felvétele)
Valódi muskátdió (Myristica fragrans, Myristicaceae) szárított magvai ('muskátdió') és vörös magköpenye ('muskátvirág' vagy macisz) (Turcsányi Gábor felvétele)[1118] Pántropikus elterjedésű a trópusokon mindenfelé elterjedt család.

[1119] Gyümölcsnek a nyersen is fogyasztható terméseket nevezzük.

[1120] Pántropikus elterjedésű a trópusokon mindenfelé elterjedt család.

[1121] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.

[1122] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.