Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A kaktuszvirágúak rendje - Opuntiales

A kaktuszvirágúak rendje - Opuntiales

Általában száraz termőhelyekhez alkalmazkodott levéltelen vagy ritkán leveles, törzsszukkulens[1172] növények. A rend legfontosabb családja a kaktuszfélék (Cactaceae), amely mintegy 2000 fajt foglal magába. Fajai Amerika trópusi, szubtrópusi sivatagos vagy száraz hegyvidéki területein élnek.

A kaktuszfélék családja - Cactaceae

Fajaik száma több, mint 2000. A magkezdemény és a mag szerveződése, valamint a betalain vegyületek előfordulása alapján a Phytolaccaceae családdal állnak közelebbi rokonságban. Uralkodó közöttük a törzsszukkulens életforma[1173]. Vátozatos alakúak: száruk oszlop, henger, gömb vagy korong alakú és gyakran párnákat[1174] alkotva csoportosan növekednek. A levélalapok levélpárnákká (podarium) alakulnak és bordaszerű sorokba rendeződnek . Rajtuk fejlődnek a tövisekké vagy szőrökké módosult levélkezdemények. Az oldalhajtások helyett gyakran rügyszemölcsök[1175] (areola) képződnek. Levéllemezük többnyire nagymértékben redukálódott. A fotoszintézist[1176] mindenekelőtt a hajtástengely külső kéregrésze végzi, míg a tengely belső, központi részébe eső szövetek raktároznak és szilárdítanak. A sejtek nyálkaanyagai növelik azok víztartóképességét. Virágaikban a virágrészek spirálisan helyezkednek el a gyakran csőszerűen megnyúlt virágtengelyen (receptaculum). A virágtakaróban fokozatos átmenet figyelhető meg a külső csészeszerű és a belső, színes sziromszerű tagok között. Az aktinomorf[1177], ritkábban enyhén zigomorf[1178] virágok alsó állású magházából sokmagvú, húsos bogyótermés alakul ki. A megporzást a rovarokon kívül madarak, denevérek végzik. Egyesek termése szívesen fogyasztott csemege. Főleg a fügekaktuszok (Opuntia spp.) húsos termése kedvelt gyümölcs[1179]. Az Opuntia ficus-indica és az O. hernandezi fajok a skarlátvörös színanyagot termelő bíbortetű gazdanövényei. Amerika sivatagi és félsivatagi tájain gazdasági jelentőségük tűzifa és építőanyag szolgáltatásában van. A viaszos Cereus fajokból fáklyát készítenek. A Lophophora wiliamsii meszkalin alkaloidot tartalmazó csúcsi részeit az őslakó mexikói indiánok eufóriás állapot elérése céljából fogyasztják, ami nagyobb mennyiségben életveszélyes is lehet.

Különböző kaktuszformák a blanesi botanikuskertben (Turcsányi Gábor felvétele)
Különböző kaktuszformák a blanesi botanikuskertben (Turcsányi Gábor felvétele)

Óriás sünkaktusz (Echinocactus grusonii, Cactaceae) a bonni botanikuskertben (Turcsányi Gábor felvétele)
Óriás sünkaktusz (Echinocactus grusonii, Cactaceae) a bonni botanikuskertben (Turcsányi Gábor felvétele)

Fillokaktusz (Phyllocactus x hybridus, Cactaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Fillokaktusz (Phyllocactus x hybridus, Cactaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)

Közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica, Cactaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Közönséges fügekaktusz (Opuntia ficus-indica, Cactaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)[1172] Szukkulens (pozsgás) egy növény vagy szerv, ha víztartó szöveteiben vizet raktároz, aminek következtében duzzadt teste meglehetősen puha, összenyomható.

[1173] Szukkulens (pozsgás) egy növény vagy szerv, ha víztartó szöveteiben vizet raktároz, aminek következtében duzzadt teste meglehetősen puha, összenyomható.

[1174] Párnás növények a talaj felett sűrűn elágazó, tömött félgömb alakú növények.

[1175] Rügyszemölcs (areola) a kaktuszok testén hónaljrügyek módosulásával keletkezett kiemelkedés, amelynek csúcsán serteszerű szőrpamacs található.

[1176] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.

[1177] Aktinomorf a sugaras szimmetriájú, vagyis kettőnél több tengellyel szimmetrikus felekre osztható szerv.

[1178] A zigomorf szó jelentése: kétoldalian részarányos.

[1179] Gyümölcsnek a nyersen is fogyasztható terméseket nevezzük.