Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A süllőhínár-virágúak rendje - Haloragales

A süllőhínár-virágúak rendje - Haloragales

Lágyszárúak, esetleg cserjék. Az idetartozó fajok nagy része mocsári vagy vízinövény, esetleg a parthoz közeli régióban él. Fő elterjedési területük a déli félteke. Az északi mérsékelt övbe csupán néhány fajuk jut el. Virágaik aprók, jelentéktelenek, többnyire egyivarúak, körönként négytagúak. A párta gyakran hiányozhat is. A kettő vagy négy termőlevélből alakuló alsó állású magház többnyire összenő a vacokkal. A termés makkocska vagy csonthéjas. A levelek egyszerűek vagy lemezük erősen tagolt, változatosan szőrözött.

A süllőhínárfélék családja - Haloragaceae

A rend egyetlen Európában is előforduló családja. Mintegy 160 faját tartjuk számon. A süllőhínár (Myriophyllum) nemzetség kozmopolita[1276] elterjedésű. Fajai általában álló vagy lassan folyó vizekben élnek. Leveleik sallangosak vagy fésűsek. Némelyikükre a heterofillia[1277] jellemző. A szárazra kerülő hajtásaikon tagolatlan levelek fejlődnek. A növények levelén és hajtásán gyakran többsejtű mirigyszőrök találhatók. A vízben lebegő hajtásokban nagy, levegővel telt üregek és kollaterális edénynyalábok fejlődnek. Ez utóbbiaknak köszönheti a szár a nagy húzószilárdságát. A gyűrűs süllőhínár (M. verticillatum) és a füzéres süllőhínár (M. spicatum) hínártársulásaink gyakori fajai.

Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum, Haloragaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Füzéres süllőhínár (Myriophyllum spicatum, Haloragaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)[1276] Kozmopolita a meghatározott ökológiai feltételek mellett a Föld egész területén elterjedt faj.

[1277] A heterofillia felemás-levelűség, vagyis eltérő alakú levelek megjelenése ugyanazon a növényegyeden (pl. a vízinövényeken vagy fiatal és idős hajtásokon).