Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A szantálfavirágúak rendje - Santalales

A szantálfavirágúak rendje - Santalales

Az ide tartozó növények főleg trópusi-szubtrópusi elterjedésűek. Fajaik száma 1400 körüli. A rendben fokozatos specializálódást lehet nyomon követni a fotoszintetizáló[1316] típusoktól a parazitizmus különböző fokozataiig. Viráguk négykörös, apró. Virágtakarójuk egyszerű, magházuk alsó állású. Az életmóddal kapcsolatos redukció következtében olykor még a magkezdemények sem alakulnak ki. Kemotaxonómiai[1317] szempontból a poliacetilén vegyületek rendben való előfordulása érdemel figyelmet.

A fakínfélék családja - Loranthaceae

Fákon élő félparaziták. Főként trópusiak és a déli féltekén előfordulók. Zöld leveleik átel- lenesen vagy örvösen állnak. Virágaik egy- vagy kétivarúak, kicsiny bogas virágzatokat alkotnak. A virágtakaró egynemű, két- vagy négytagú. A virágtengelyen gyűrű alakú kinövés található, amelyet csökevényes csészének tartanak. Az alsó állású magház egy termőlevélből áll. Belőle a magkezdemények gyakran hiányoznak. A termés álbogyó[1318], mivel az elnyálkásodó virágtengely is részt vesz a kialakításában. A sárgafagyöngy (Loranthus europaeus) főleg tölgyeken élősködő, lombhullató növény. Számos faj a vele közös családba sorolt rokonán élősködik. Ilyen pl. a Tupeia antarctica. Háromlakinak is nevezik, mivel porzós, termős és kétivarú egyedei is ismertek.

Sárga fagyöngy (Loranthus europaeus, Loranthaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)
Sárga fagyöngy (Loranthus europaeus, Loranthaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)

A fagyöngyfélék családja - Viscaceae

Újabban családi rangra emelt taxon[1319]. Fajainak virága alatt hiányzik a gyűrű alakú kinövés. Többségükben trópusi, örökzöld növények tartoznak ide. A fehér fagyöngy (Viscum album) kétlaki[1320]. Virágainak megporzását légyfajok végzik. Eurázsia egész lomberdőzónájában előfordul. Európában az erdeifenyőn és a lucfenyőn is élősködik. Angliában régóta elmaradhatatlan, különleges szimbólumként használt karácsonyi dísz. Ágaiból és leveleiből értágító, érelmeszesedést gátló gyógyszereket készítenek.

Fehér fagyöngy (Viscum album, Viscaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)
Fehér fagyöngy (Viscum album, Viscaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)[1316] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.

[1317] A kemotaxonómia a kémiai tulajdonságokat (különböző vegyületek vagy vegyületcsoportok előfordulását, illetve hiányát) használja fel a növények osztályozására.

[1318] Áltermés az olyan termés, amelynek kialakításában a termőn kívül más virágrészek (pl. vacok, csészelevél) is részt vesznek.

[1319] Taxon valamennyi rendszertani egység (faj, alfaj, változat, forma, törzs, osztály, rend, család, nemzetség stb.) közös neve.

[1320] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.