Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A békatutaj-virágúak rendje - Hydrocharitales

A békatutaj-virágúak rendje - Hydrocharitales

Alámerült (szubmerz) vagy a víz felszínén úszó (emerz) hínárnövények. Háromtagú virágaik többnyire egyivarúak. Virágtakarójuk csészére és pártára tagolódik. A porzók száma 3-15, a termőleveleké 2-15. A termőlevelek alul összenőnek a serlegszerűen bemélyedő vacokkal, tehát alsó állásúak. Termésük rendszerint makkocska vagy tüsző. Rovar- vagy vízmegporzásúak.

A békatutajfélék családja - Hydrocharitaceae

A családba tartozó fajok többnyire az eutróf[1534] vagy a mezotróf[1535] vizeket kedvelik. Fajaik száma 100 körüli. A békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae) kerekded levelei a víz felszínén úsznak. A kolokán (Stratiotes aloides) háromélű, vastag, tövises levelei a víz felszínén tőlevélrózsát[1536] alkotnak. Az évelő, kétlaki[1537] átokhínárnak (Elodea canadensis) csak a női példányai jutottak el az elmúlt évszázadban az európai kontinensre, aminek következtében csak vegetatív úton terjed. A vallisznéria (Vallisneria spiralis) melegebb vizeinkben honosodott meg. Akváriumokba telepítik.

Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae, Hydrocharitaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Békatutaj (Hydrocharis morsus-ranae, Hydrocharitaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)

Kolokán (Stratiotes aloides, Hydrocharitaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)
Kolokán (Stratiotes aloides, Hydrocharitaceae) (Seregélyes Tibor felvétele)[1534] Eutróf vizek a növények tápanyagaiban - mindenekelőtt foszforban és nitrogénben - gazdag vizek.

[1535] Mezotrófok a közepes szervesanyag-termelő képességű vizek.

[1536] Tőlevélrózsa vagy tőrózsa (rozetta) a tőből eredő, rendszerint körben elhelyezkedő levelek összessége.

[1537] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.