Ugrás a tartalomhoz

Szolgáltatástechnika

dr. Barótfi István

Mezőgazda Kiadó

6.3. Padlófelmosó automaták

6.3. Padlófelmosó automaták

A padlófelmosó automaták az iparban leginkább a folyosók, csarnokok, garázsok burkolatának tisztítására használt berendezések. Bármilyen hasznosítási (termelési, szolgáltatási) folyamat a terület padlózatát óhatatlanul szennyezi (sár, por, keréknyomok stb.), és ennek eltávolításához a leghatékonyabb eszköz a padlófelmosó automata.

A padlófelmosó automata munkafolyamata a következő: a tiszta vizes tartályból vegyszeres víz folyik a padlót súroló kefére, illetve a padlózatra, miközben a kefe forgó mozgása a szennyeződést megbontja, majd a szennyeződést tartalmazó piszkos vizet a gép végén lévő felszívófejen keresztül a vákuumképző turbina a piszkosvíz-tartályba szívja. A kefe tengelyének elhelyezkedése szerint vízszintes, illetve függőleges kefetengelyű gépet ismerünk. A függőleges kefetengelyű gépek gyakoribbak és nagyobb a tisztító hatásuk.

A padlófelmosó automaták működtetése lehet kábeles (220 V-os) és akkumulátoros, esetleg gázos meghajtású. A különböző padlófelületekre más és más keménységű (szálvastagságú) kefék használhatók a hatékony tisztítás érdekében.

A piszkosvíz-, illetve tisztavíz-tartály egymástól három különböző módon van elválasztva:

– merev falú tartályelválasztóval;

– flexibilis- falú elválasztvaló;

– szűrő falú elválasztóval (recycling).

A szennyvízfelszedő fej a vákuumképző turbina segítségével a padlózatot teljesen szárazra tisztítja. A hagyományos felmosórongyos eljárással szemben az a legnagyobb előnye, hogy a felmosó automatával, a piszokréteg egy munkafázisban eltávolítható, és tiszta, száraz felületet marad a nyomában.

A padlófelmosó automaták lehetnek követős és felülős gépek, melyek alkalmazását a felmosandó felület nagysága határozza meg. A 6.12. ábra egy felülős padlófelmosógép vázlatát mutatja. A követős felmosó automatáknál a gép lehet előtolás nélküli vagy előtolásos. Az előtolás nélküli gépeknél a kefe forgása segíti a gép haladását. Erre külön mozgató, előtoló motor nincs, és hátra sem mozog könnyen, míg az előtolásos gép előre-hátra mozgását külön motor biztosítja.

6.12. ábra - Felülős felmosó-automata

Felülős felmosó-automata