Ugrás a tartalomhoz

Szolgáltatástechnika

dr. Barótfi István

Mezőgazda Kiadó

6.4. Seprőgépek

6.4. Seprőgépek

A seprőgépek raktárak, műhelyek, kisebb szabadtéri felületek pormentes felseprésére szolgálnak. Megkülönböztetünk egyszerű kézi mechanikus, valamint gépi berendezéseket. A seprőgépek szeméttartálya lehet kézi vagy hidraulikus (gépi) ürítésű. Az 50 l-nél kisebb térfogatú szeméttartályt kézzel ürítik.

A gépi berendezések meghajtása történhet dízelmotoros, benzinmotoros vagy elektromotoros akkumulátorról. A gépi berendezések mindegyike kettős funkciójú, vagyis a vízszintes tengelyű kefe forgómozgása a szennyeződést, port a megfelelő tartályba söpri, valamint egy vákuumképző turbina a szálló finom port felszívja. A felszívott finom por a porszívók mikroszűrőire rakódik, ebből következik, hogy a seprőgépek általában nedves por, sár felsöprésére csak korlátozottan alkalmazhatók.

A seprőgépek is lehetnek követős (6.13. ábra) vagy felülős gépek (6.14. ábra), melyek használatát a söprendő felület mérete határozza meg. A seprőgépeknél két fő seprési elv különböztethető meg, a vízszintes főkefe szemétdobási pályájának függvényében:

1. Direkt seprési mód, amikor a tartály a főkefe előtt helyezkedik el, így a piszok rövidebb úton kerül a tartályba (6.13. ábra). Előnye, hogy kisebb méretű, de nagy mennyiségű piszok felsöprésére kiváló, annak ellenére, hogy csak 60–70%-ban tölti fel a tartályt. Az ilyen gépek mozgékonyabbak.

6.13. ábra - Kézi seprőgép vázlata

Kézi seprőgép vázlata


2. Fej feletti (parabolikus) seprési elv, melynél a tartály a főkefe mögött helyezkedik el – ilyenkor a por hosszabb, parabolikus úton, a kefe felett kerül a szeméttartályba. A szeméttartály teljesen feltölthető, kihasználható (6.14. ábra). Előnye, hogy jobban felsöpri a nagyobb szemétdarabokat, miközben a tartály teljesen feltölthető.

6.14. ábra - Gépi seprőgép vázlata

Gépi seprőgép vázlata


A seprőgépek általában oldalkefével vannak ellátva, mellyel járdák, szegélyek mellől lehet a szemetet felszedni. Az oldalkefék a szegélyektől függőleges forgómozgás segítségével a főkefe elé hordják a szennyeződést, mely így a szeméttartályba kerül.