Ugrás a tartalomhoz

Szolgáltatástechnika

dr. Barótfi István

Mezőgazda Kiadó

6.5. Hideg vizes magasnyomású mosók

6.5. Hideg vizes magasnyomású mosók

A hideg vizes magasnyomású mosóknál a felületi szennyező réteget a nagy mozgási energiával rendelkező apró vízcseppek becsapódása, illetve az erős vízsugár (6.15. ábra) bontja meg, a levált szennyeződéseket pedig a vízáram szállítja el a felületről. A magasnyomású mosóknál a viszonylag nagy (150–200 bar) nyomást a magasnyomású dugattyús szivattyú állítja elő, és ilyen nyomással vezetik keresztül a vizet a kis átmérőjű nyíláson (1–2 mm átmérőjű fúvókán).

6.15. ábra - Vízsugár hatása a szennyeződésre v – vízsugár sebessége, A – a szennyeződés felülete, F – a leválasztó erő, FR – a tapadási erő

Vízsugár hatása a szennyeződésre v – vízsugár sebessége, A – a szennyeződés felülete, F – a leválasztó erő, FR – a tapadási erő


A hideg vizes, magasnyomású mosók fő alkotóelemei:

– magasnyomású szivattyúval összekapcsolt elektromotor (ritkábban benzinmotor),

– magasnyomású tömlő,

– fúvókás szórófej (pisztoly).

A magasnyomású mosók vízsugarának nyomása és szórásképe a jobb mosási hatás érdekében általában fokozatmentesen állítható. A szóráskép kifejezője a kilépő vízsugár terülési szöge, mely nullától (szúrósugár) akár 90°-ig (legyezősugár) változhat. A mosás hatásfoka annál jobb, minél nagyobb a nyomás és a szállított vízmennyiség. Természetesen takarékossági és környezetvédelmi szempontból a vízzel vagy vegyszeres vízzel történő mosásnál annál jobb az eljárás, minél kevesebb tiszta vizet használ fel, illetve minél kevesebb szennyvizet termel.

A hideg vizes, magasnyomású mosók önmagukban a vizet nem melegítik, de hálózatról meleg vízzel (kb. max. 60 °C) táplálhatók. Gyakorlati tapasztalat, hogy a magasnyomású fúvókákat (szórófejet) kb. 15–20 cm-re kell a tisztítandó felülettől tartani, így alakul ki a legkedvezőbb és legbiztonságosabb tisztítóhatás.