Ugrás a tartalomhoz

Szolgáltatástechnika

dr. Barótfi István

Mezőgazda Kiadó

6.6. Meleg vizes magasnyomású mosók (gőzborotvák)

6.6. Meleg vizes magasnyomású mosók (gőzborotvák)

A hideg vizes magasnyomású mosók, illetve a gőzborotvák egymástól csak abban különböznek, hogy az utóbbi valamilyen módon maga állítja elő a meleg vizet. A meleg vízzel végzett mosás minden esetben hatásosabb, esetleg a vegyszer használatát teszi nélkülözhetővé. A hideg víz csőkígyón áramlik át, és itt történik a felmelegítése. A víz melegítéséhez olaj-, gáz- és elektromos energiát alkalmaznak.

Az iparban a hagyományos kialakítású mobil gőzborotva a legelterjedtebb. A gőzborotvák és a hideg vizes mosók lehetnek telepített, illetve mobil (kerekeken guruló) kialakításúak. A legelterjedtebb műszaki megoldásnál a csőkígyón keresztül már magasnyomású víz áramlik, mely a csőkígyóba alacsony hőmérsékleten lép be és a beállított magasabb hőmérsékleten lép ki. A hideg vizes, magasnyomású mosók általában a vegyszer (motormosó, autósampon stb.) adagolására csak injektoros módszerrel alkalmasak, vagyis a vegyszerek viszonylag alacsonyabb (50–60 bar) nyomással kerülnek a mosandó felületre. A magasnyomású vízsugár (150–200 bar) nem tartalmaz vegyszert, így a már előzetesen bevegyszerezett piszokréteget mossa le tiszta vízzel. A gőzborotvánál már a magasnyomású meleg vizes sugárba is beadagolható a vegyszer, így a mosandó felületen fokozottan fejti ki hatását, de feltétlenül csak olyan vegyszer használható, mely a vegyi összetételét magas nyomáson és nagy hőmérsékleten nem változtatja meg. A nem megfelelő vegyszer alkalmazása a felhasználók részéről nagyon gyakran elkövetett hiba, mely a berendezéseket nagymértékben károsítja. A gőzborotvák kizárólag vezérléses elven működnek, vagyis amikor a működtető személy a pisztolyt elengedi, tehát a vízsugár mozgását elzárja, egy mágneses érzékelő (reed relé) a szivattyút működtető elektromotor áramellátását megszünteti, és a gép leáll. Indításnál a folyamat fordított. Kisebb, hideg vizes háztartási mosóknál csak az utánvezérlés nincs beépítve. Ezeknél az ún. mellékági elv (bypass) érvényesül, ahol a pisztoly elzárásával a szivatytyút meghajtó elektromotor nem áll le és a vizet önmagában forgatja.

A meleg vizes magasnyomású mosók esetében a víz hőmérséklete termosztát alkalmazásával fokozatmentesen állítható, 0 °C-tól kb. 80 °C-ig, tehát a maximális vízmennyiség átáramlásakor (az elnevezés ellenére) gőz nem állítható elő.

A gőz előállítása úgy történik, hogy a csőkígyón átáramoltatott vízmennyiséget fojtószelep segítségével csökkentik, így a víz több időt tölt a csőkígyóban és gőzfázisba kerül (kb. 140 °C). Természetesen a gőzfázisba való kerülés automatikusan maga után vonja a fúvókán kiáramló víz mennyiségének és nyomásának csökkenését.

A mosók néhány hagyományos alkalmazása:

– főzőedénymosás,

– aljzatmosás (padlózat),

– falmosás,

– előtérmosás,

– gépkocsimosás,

– nehézgépmosás,

– motormosás,

– konténermosás.