Ugrás a tartalomhoz

Szolgáltatástechnika

dr. Barótfi István

Mezőgazda Kiadó

6.8. A felülettisztítás tendenciái

6.8. A felülettisztítás tendenciái

Minden tisztítógépgyártó egyre inkább hangsúlyt fektet arra, hogy energiatakarékos, víztakarékos, vegyszertakarékos, alacsony zajszintű, valamint a környezetet minél inkább kímélő berendezéseket állítson elő. Tehát minél nagyobb legyen a tisztító hatás, de lehetőleg minél kevesebb vízmennyiség felhasználásával, illetve kevesebb és természetes közegben lebomló vegyszer használatával.

Egyes gyártók igyekeznek a vegyszerfelhasználást is egyre jobban csökkenteni, sőt, léteznek már teljes mértékben vegyszer nélkül működő tisztítógépek is, mint pl.: a gőztisztítók; ezek elterjesztését szorgalmazzák.

A gőztisztítókkal a viszonylag kis méretű (1–4 l-es) levő vizet hagyományos elektromos fűtőszállal 150 °C-ig felfűtik, majd ezt viszonylag kis nyíláson, 2–4 bar nyomáson a szennyezett felületre juttatják. A magas hőmérsékletű gőz feloldja és azonnal elgőzölögteti a szennyező anyagot, minden vegyszer alkalmazása nélkül.

A gőztisztítók a megfelelő kiegészítő fejek alkalmazásával csempe, ablak, ruha, szőnyeg, kárpit, WC-tartály, mosdócsésze stb. tisztítására válnak alkalmassá, tehát kombinált tisztítógépeknek tekinthetők.

Padlótisztító automatáknál a jövő útja a szitafal (recycling) használata, ebben az esetben a tiszta víz tartályába mindaddig csak vegyszert adagolnak, amíg a víz megtartja oldóképességét.

Az utóbbi időben újra alkalmazzák a központi porszívórendszert is, amikor is az épületekben az elektromos hálózathoz hasonlóan, a falakban elszívó csőrendszert építhetünk ki a megfelelő falicsatlakozókkal együtt. A központi porszívóegység (ventilátor) általában az alagsorban kerül elhelyezésre. A nagytakarítást végző személy a kb. 3–4 m hosszú gégecsövet és a szívófejet hordozza csak magával helyiségről helyiségre. Amikor a gégecső végét falicsatlakozóba dugja, az alagsorban elhelyezett porszívó önműködően indul és a munka befejeztével (kis kb. 5 s késleltetéssel) önműködően leáll.

A takarítógépeknél alkalmazott szűrők porleválasztási fokának megválasztásával egészen különleges feladatok elvégzésére is lehetőség nyílik – pl. mérgező, robbanásveszélyes porok, folyadékok felszívására, fertőtlenítésére.

A kulturált környezetnek elengedhetetlen feltétele a tisztaság, amit pusztán kézi takarítással egyre nehezebb lesz elérni, ez okból kifolyólag a gépi tisztítás iránti igény Magyarországon még éveken át növekedni fog. Egyre kevesebb létesítményvezető teheti meg, hogy a tisztítástechnológia gépesítésével ne foglalkozzon.