Ugrás a tartalomhoz

Tabularium otorhinolaryngologiae

Z. Szabó László dr.

Melania Kiadói Kft.

A nagyothalló gyermek

A nagyothalló gyermek

A veleszületett és perinatalis nagyothallás, illetve siketség együttesen az újszülöttek kb. 2-3 ezrelékében fordul elő.

A lakosság kb. 10%-a szenved nagyothallásban.

Halláskárosodás gyanúja esetén részletes anamnesis felvétel (családi, terhességi, születési és azt követő időszak). Fokozott figyelem fordítandó a gyermek fejlődésével járó korai zavarokra: dallamtalan gagyogás, beszédfejlődési zavar, beszédhibák óvódás, iskolás korban, fokozott indulati-érzelmi törekvések, kitörések, figyelmetlenség, túl mozgékonyság. A beszédfejlődést befolyásoló tényezők a hallásromlás mértéke, kialakulásának ideje, a környezet hatása, a gyermek érzelmi szintje.

A szülők felvilágosítása csak a megfelelő pozitív eredmények birtokában történjék. A gyermek részére közgyógyellátás, felemelt családi pótlék jár a 40 dB-t meghaladó kétoldali idegi halláskárosodásban.

Az orvos- , gyógypedagógus,- asszisztens team irányításával foglalkozzék a szülő a gyermekkel, minden tevékenység hangkísérettel, a hang megnyílvánulásának pozitív megerősítésével történjék. Beszédre orientálás jelentősége, figyelem irányítása zörejekre, hangokra. Szájról olvasás tanítása a beszédmegértésre irányítás segítésének céljából.

A gyermek elhelyezése megfelelő oktatási formában (óvoda, iskola) a hallás, a beszéd, az értelmi fejlettség alapján, később állapottól függően integrált oktatásba való bevonás. Utazó tanárok munkájának jelentősége. Pályaválasztási tanácsadás.

Hallásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szerepe (Bp. XIV. Cinkotai út 157. a korai felismerésben és elhelyezésben, illetőleg az oktatási intézmény módosításában).

Szűrés, praeventio jelentősége: kötelező szűrés megvalósítása objektív módszerekkel (OAE, BERA) még az újszülött hazabocsájtása előtt, gyanú esetén további vizsgálatok, ellenőrzések.

Hallókészülékes rehabilitatiót gyermekkorban „Műtéti rehabilitatio”

Hallókészülékkel nem rehabilitálható végleges kétoldali siketségben vagy ahhoz közeli állapotban műtéti beavatkozás – cochlearis implantatio (orvos-gyógypedagógus-szülő team munkája) lásd megfelelő fejezetben.

Nem végleges nagyothallás – műtéttel gyógyítható vezetéses típusú halláscsökkenésben – „Műtéti rehabilitatio”