Ugrás a tartalomhoz

Tabularium otorhinolaryngologiae

Z. Szabó László dr.

Melania Kiadói Kft.

Törések

Törések

A koponyaalapi törések mintegy 45%-ában érintett a pyramis. Rhinoliquorrhoea, ill. otoliquorrhoea a koponyatraumák 2-9%-ában fordul elő.

8.23. táblázat -

TünetekVérzés vagy liquorcsorgás a fülből, esetleg orrból Halláscsökkenés Szédülés, nystagmus Arcidegbénulás Vérzés az orrgaratból 
PathogenesisDirekt törés kis felületre ható nagyerejű erőbehatás következtében. Indirect repedéses törés nagy felületre ható külső erőbehatás következtében. 
FajtáiPyramis hosszanti törés a pyramis tengelyével párhuzamos, – általában a középfülre is terjedPyramis haránttörés – a pyramis tengelyét keresztezi, ráterjedhet a labyrinthblockra vagy a belső hallójáratra
TüneteiHaematotympanum, vérzés, néha liquorcsorgás a külső hallójáratból, küszöbképződés a hallójárat csontos falán, dobhártyasérülés, vezetéses típusú halláscsökkenés, facialis paresis (20-25 %)Ép külső hallójárat, intakt dobhártya haematotympanummal, süketség, szédülés, nystagmus az ellenoldalra, facialis paresis (50%)


A mélységi terjedéstől függően mindkét esetben megnyílhat a liquortér és liquorsipoly keletkezhet. A haránttörésnél észlelt liqorcsorgás a tubán keresztül az orrgaratból figyelhető meg.

8.24. táblázat -

DiagnózisOtoscopos lelet, hallás-, vestibularis- és facialis-funkció vizsgálata, Rtg-felvétel (Schüller, Stenvers, Mayer) CT, későbbiekben gustometria, Schirmer-test, EMG
TerápiaÁgynyugalom, B-vitaminok adása, és otogen meningitis kivédése céljából prophylacticusan széles spectrumú antibiotikus ke-zelés. Ha egészséges fület ért a sérülés, műtétet csak akkor végzünk, ha a vérzés tömeges. Liquorcsorgás esetén rendszeres lumbalpunctiót, sz.sz. tartós lumbalis draint alkalmazunk. Amenyyiben a konzervatív kezelés eredménytelen, az általános állapot rendezése után műtéti exploratio és a sipoly zárása indokolt.


Amennyiben a beteg polytraumatisált, interdisciplinaris ellátása szükséges.

8.25. táblázat -

SzövődményekKoraiKésői
 

Otoanthritis

Labyrinthitis

Meningitis

Chronicus otitis media

Késői meningitis

Epiduralis tályog

Otogen agytályog

Posttraumás cholesteatoma


>