Ugrás a tartalomhoz

Tabularium otorhinolaryngologiae

Z. Szabó László dr.

Melania Kiadói Kft.

Immun sialoadenitisek

Immun sialoadenitisek

Allergiás sialoadenitis

Rendkívül ritka, a nyálmirigy duzzanatát ételek, gyógyszerek okozhatják, az allergén megszűnésével a panaszok is megszűnnek.

Myoepithelialis autoimmun sialoadenitis

(szinonímák: Sjögren betegség, Mikulitz betegség, benignus lymphoepithelialis laesio)

Ok: autoimmun folyamat

Tünet: kétoldali, fájdalmas, kemény duzzanat a parotisban, mely változó intenzitású, gyakran a submandibularis nyálmirigyet is érinti.

Keratoconjunctivitis sicca
Xerostomia
Rheumatoid arthritis
Esetleg lupus erythematodes, scleroderma, polymyositis stb. Az esetek 5-10%-ában átmehet malignus non-Hodgkin lymphomába, ezért rendkívül fontos az állandó kezelés, terápia resistens esetben a radicalis műtét.

Vizsgálatok: tapintás, aspiratiós cytologia, UH, autoimmun vizsgálatok

Terápia: izomrelaxansok, antirheumatoid kezelés, immunosuppressiv terápia, sz.sz. steroid kezelés. Amennyiben a konzervatív kezelés hatástalan (az esetek 15-20%-ában), kötelező a nyálmirigyek eltávolítása az arcideg megkímélésével, a malignizálódás veszélye miatt. A beteg műtét után is állandó ellenőrzésre, kezelésre szorul!

Epitheloid sejtes sialoadenitis

(szinonímák: Heerfordt syndroma, Boeck sarcoidosis)

Ok: autoimmun betegség

Tünet: egyoldali, kemény, fájdalmas duzzanat, mely étkezéstől függő gyakori a pulmonalis manifestatio, ill. agyidegbénulások

Vizsgálatok: aspiratiós cytologia, mellkas rtg. UH

Terápia: permanens steroid kezelés, amennyiben hatástalan, s egyéb szervi manifestatio nincs – a nyálmirigy eltávolítása