Ugrás a tartalomhoz

Tabularium otorhinolaryngologiae

Z. Szabó László dr.

Melania Kiadói Kft.

Fejlődési rendellenességek

Fejlődési rendellenességek

14.1. táblázat -

Medialis nyaki cysta 
Általános jellemzőLegtöbbször a nyak középvonalában, a nyelvcsont magasságában elhelyezkedő terime, mely a ductus thyreoglossus maradványa.
KivizsgálásInspectio, palpatio, általános fül-orr-gégészeti vizsgálat, nyaki UH, pajzsmirigy scintigraphia, aspiratiós tűbiopszia, labor vizsgálatok.
DifferenciáldiagnózisReaktív nyirokcsomó, abscedáló nyirokcsomó, pajzsmirigy tumor
TerápiaMűtéti eltávolítás, a recidiva esélye nagymértékben csökken, ha a nyelvcsont középső harmadát is eltávolítjuk.
Lateralis nyaki cysta 
Általános jellemző

A lateralis nyaki cysták a II, III, és IV-ik branchialis ív fejlődési maradványai. A második branchialis ív fejlődési zavaraként létrejött cysta a m. sternocleidomastoideus előtt helyezkedik el, járata a carotis rendszerétől és a IX., X., XII. agyidegektől lateralisan halad, majd mediál felé fordulva a carotis interna és externa között futva a fossa tonsillarisban végződik. A harmadik branchialis ív eredetű cysta elhelyezkedése az előzővel megegyező, járata a carotis interna mögött és a XII. agyideg mellett elhaladva átfúrja a thyreohioid membrant és a sinus piriformisban végződik. A negyedik branchialis ív eredetű belső cysta járata a sinus piriformis felső pólusától a pajzsmirigy felső pólusáig húzódik, gyakran recidiváló nyaki abscessus vagy thyreoiditis képében jelentkezik.

Jellemző rájuk hogy időközönként felülfertőződnek, abscedálódnak, méretüket változtatják. Nemritkán felnőttkorban kerülnek diagnosztizálásra.

KivizsgálásukÁltalános fül-orr-gége vizsgálat, nyaki ultrahang, fistula esetén szondázás után kontrasztanyaggal történő feltöltés, nyaki rtg.
DifferenciáldiagnózisIsolált nyirokcsomó hyperplasia, dermoid cysta, glomus tumor, abscedáló nyirokcsomó, malignus lymphoma, nyirokcsomó metastasis.
TerápiaTotalis exstirpatio, aktuális felülfertőződés esetén antibiotikum, a cysta incisiója, későbbi műtét.