Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
A botulizmus kivételévela kezelés tüneti. Amikor kiderül, hogy mi okozta az ételmérgezést, vizsgáljuk felül a kezelés módját.
Célunk, hogy megállítsuk a járványt és megállapítsuk az okát.
Az index casus(ok)tól és a körülötte élő és a vele kapcsolatba került személyektől - függetlenül attól, hogy jelentkeztek náluk a panaszok, vagy nem - feltétlenül székletmintát kell venni. Nagy járvány esetén a székletmintát Salmonella, Shigella, Campylobacter és Yersinia, valamint vírus kórokozókra is meg kell vizsgálni.
"Amennyiben azt feltételezzük
A feltételezett élelmiszerből is mintát kell venni.
Az ételmérgezés leggyakoribb okai a következők:
"Baktériumok: Staphylococcus aureus
"Vírusok: rotavírus SRSV (kis 1
Egyéb kórokozók és ismeretlen okok
A külföldről behurcolt ételmérgezésért gyakran a Salmonella egyes formái felelősek.
Botulizmus
"Nagyon ritka
A legtöbb esetben a házilag tartósított ételek fogyasztása okozhatja
"A toxin szervezetbe kerülése után 12–36 órával jelennek meg a panaszok
A GI rendszert érintő panaszok nem jelentkeznek
"El kell különíteni többek között a Guillain–Barré-syndromától
"Bár ez a betegség ritka
A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb formáira jellemező panaszokra lásd a Táblázatot (5.16. táblázat - A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb eseteire jellemző panaszokat a ) .
5.16. táblázat - A baktériumok okozta ételmérgezések leggyakoribb eseteire jellemző panaszokat a
| Clostridium perfringens | Bacillus cereus | Salmonella okozza | |
---|---|---|---|---|
Kezdet | hirtelen | hirtelen | hirtelen | gyakran hirtelen |
Lappangási idő |
|
| 8–16 óra | 6–72 óra |
Hányás | majdnem minden esetben | ritkán | ritkán | gyakran |
Diarrhoea | súlyos | súlyos | súlyos | általános |
Hasi fájdalom | mérsékelt | súlyos | súlyos | mérsékelt |
Láz | nem szükségszerű | nem általános | nem általános | általános |
Betegségérzet | "súlyos | enyhe | enyhe | általános |
Izületi fájdalmak | nincs | nincs | nincs | előfordulhat |
A panaszok időtartama | 5–12 óra | 6–24 óra | 6–24 óra | néhány nap |
A panaszok pontos megjelenésének ideje.
"A panaszok leírása: diarrhoea
Utazási történet: külföldi tartózkodás az elmúlt hetekben.
Az elmúlt 24 órában elfogyasztott ételek feljegyzése.
Az elfogyasztott ételek; ki készítette el azokat?
Az étkezés helye?
Kik és hányan fogyasztottak még ebből az ételből?
Hányan betegedtek meg?
Melyik élelmiszerre gyanakszik a beteg?
"A beteg olyan csoportba tartozik-e
Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak
Ápoló személyzet
Iskolás gyermekek
Óvodás gyermekek
"Összefüggés áll fenn az ételmérgezés súlyossága és az életkor (újszülöttek és idősebb emberek sebezhetőbbek)
"Megfelelő mennyiségű folyadék (Lásd: ebm00175) .
Pihenés; amennyiben szükséges 1–2 napos beteg- állomány
A tartós diarrhoea esetén tüneti kezelés a folyadéktherapia mellett.
"Amennyiben Salmonella vagy Campylobacter fertőzés gyanúja áll fenn
"Toalett hygieniai javaslatok. Minden székletürítés után és az élelmiszer megérintése előtt minden esetben meleg vízzel és szappannal kezet kell mosni. A kéztörléshez eldobható papírtörölköző használata szükséges mindaddig
A beteg nem készíthet ételt mások számára
"A feltételezett rizikócsoportba tartozó személyeknek egyelőre nem szabad konyhán
A székletminta levétele előtt nem szabad antibiotikumot adni.
"Amennyiben csoportos megbetegedés következik be
"Amennyiben feltételezzük
A beteg kórtörténetéből gyakran következtethetünk a feltételezett mikrobára vagy élelmiszerre. Gyakori fertőző források az"állati fehérjét tartalmazóhidegen felszolgált ételek:
kevés hőhatásnak kitett vagy fagyasztott hús vagy hal
szeletelt hideg hús csirke
osztriga
"bab
tojás és majonéz
"tejtermékek
"külföldi utazásról behozott hús
Ezekből a készítményekből valamint az ételek nyersanyagaiból bacteriologiai és/vagy virológiai vizsgálatra mintát kell venni.
Az ételféleségeken kívül felül kell vizsgálni az élelmiszert kezelő személyzetet és a konyhai eszközöket.
"Kézen: sebek
Lehetséges panaszok: "az élelmiszerrel fogalakozó személyeket - amennyiben panaszaik vannak - a munkából el kell távolítani.
"Konyhai eszközök: kések
Székletmintát legalább néhány diarrhoeában szenvedő egyéntől kell venni.