Nyirkos Péter dr. (2005)
Melania Kiadói Kft.
Az a cél, hogy a beteg ne egyen olyan ételeket, amelyek nagy mennyiségű purint tartamaznak. A purin húgysavvá alakul, mely a szervezetre veszélyes lehet.
Minden alkahol tartalmú ital, különösen a sör,
Belső szervek, pl. a máj, vese, csecsemőmirigy
halféleségek (halikra, balti hering, szardinia stb., nagyobb hal ehető)
rákfélék
Hús (marhahús, sertéshús, baromfihús, marha-alapanyag stb.)
Néhány zöldség (borsó, bab, spárga, gomba)
Gabonafélék (kenyér, zabkása, korpa stb.)
Tejtermékek (tej, aludttej, sajt stb.)
Minden gyümölcs és gyümölcslé
Tojás
Zsiradék (főzőolaj, margarin, vaj stb.)
Kávé, tea, csokoládé)
A legtöbb zöldség (burgonya, fejessaláta, karalábé, paradicsom, uborka, tök, hagyma, répa, cékla, torma, zeller)
Cukor (hízlal!)
Fűszerek