Ugrás a tartalomhoz

Zöldségtermesztők kézikönyve

dr. Balázs Sándor

Mezőgazda Kiadó

Salotta- vagy mogyoróhagyma

Salotta- vagy mogyoróhagyma

(Allium ascalonicum L.)

A termesztés jelentősége

Őshazája a Földközi-tenger keleti partvidéke. Hazánkban csak házikertekben található meg. A vöröshagyma helyettesítésére, főként ételízesítésre használják. Értéke a korai érésben és a jó téli tárolhatóságában rejlik. A hagymák kisebbek a vöröshagymánál.

Növénytani és élettani sajátosságai

NÖVÉNYTANI JELLEMZÉSE

Sarjképzési hajlama erős. A sarjak közös tönkön ülnek, de egymástól külön állóak, külön buroklevélzettel borítottak.

A hagymacsoportok 4–10 sarjhagymából állnak. A sarjhagymák vegetatív szaporítószervként használhatók. Alakjuk változatos, gömbölyű vagy megnyúlt lehet. Változatos a hagyma színe is, a fehér, a rózsaszín és a lila hússzín egyaránt előfordul.

A magszárképzési hajlam eltérő, egyes változatok csak ritkán, más változatok pedig őszi kiültetés esetén rendszeresen, tavaszi kiültetés esetén pedig elvétve hoznak magszárat.

Virágzata a vöröshagymáéhoz hasonló, de annál alacsonyabb (40–60 cm). A virágok rovarporozata idegenbeporzók, irodalmi adatok szerint a téli sarjadékhagymával és vöröshagymával is keresztezhető. A magról vetett salottahagyma az első évben általában közös buroklevélzettel borított, de a sarjképzés megindulását jelző, egyenetlen felszínű hagymát fejleszt.

ÉLETTANI JELLEMZŐI

A vöröshagymánál elmondottakkal egyeznek.

Fajtái

Államilag minősített hazai fajtája nincs. Külföldön azonban – ahol termesztése is elterjedtebb – számos fajtája ismert (Dán salotta, Orosz salotta, Milka stb.)

Szabadföldi termesztés

Az ültetéshez jól művelt, műtrágyával gazdagított talaj szükséges. Az istállótrágyázást követő második vagy harmadik évben termesztjük.

A szétszedett sarjakat ősszel (szeptember vége, október) vagy kora tavasszal (március eleje) dugdossuk a talajba úgy, hogy 2–3 cm talaj fedje azokat. Házikertben ágyásba rendezve, 20–25 cm sortávolságra és 8–10 cm tőtávolságra ültethető.

A tenyészidő folyamán mechanikai gyomtalanítás szükséges. Tenyészideje rövid, június végén már a levelei leszáradnak és a hagyma visszahúzódik. Ha későn szedjük, a hagymacsoportok szétesnek.

Termésmennyisége 1,2–2 kg/m2. Egyszerű házikerti tárolási módszerekkel (padlás, kamra) is jól és hosszú ideig (májusig) tárolható.