Ugrás a tartalomhoz
Találatok pontosítása
7 találat

Akadálymentesítés

TERC Kft., Zöld András

A jegyzet célja az, hogy az adott terjedelemben bemutatható megoldásokkal a problémafelismerés készségét fejlessze és néhány példával a logikus és felelős gondolkodás folyamatának megindulását segítse.

Hajózás I.

Typotex Kiadó, Hadházi Dániel, Hargitai L. Csaba, Horváth Gábor, Simongáti Győző

E jegyzet megírásának célja a tengeri és a belvízi hajózás legfontosabb kérdéseinek általános, de ugyanakkor bizonyos részletekre is rávilágító bemutatása, áttekintése volt. A szerzők a hajótípusoktól kezdve, a hajózási technológiákon, a tengeri és folyami kikötők jellegzetességein, a szállított áruféleségeken, a hajózás és környezetvédelem kapcsolatán át, a tengeri és a belvízi hajózás jogi és gazdasági környezetéig, felügyeletét és irányítását végző nemzetközi szervezeteiig számos témakört érintve nemzetközi kitekintésben szeretnének összefoglaló képet adni erről a komplex szakterületről. A jegyzet egy olyan összefoglaló mű, mely ugyan elsősorban a hajózás iránt érdeklődő egyetemi hallgatók számára készült, de reményeink szerint szakemberek és nem szakemberek is érdeklődéssel olvassák majd, számukra is értéket képvisel, korszerű ismereteket közöl, s gondolatokat ébreszt.

Kockázatkezelés az ellátási láncban - vállalati példákon keresztül

Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete (MTESZ Szolnok), Horváth Marianna, Pethő Anita, Pakai Katalin

Tanulmányunk célja logisztikai és ellátási lánc menedzsmenthez kötődő esettanulmányok bemutatása, melyet a Bethlen István Szakkollégiumban létrejött kutatócsoportunk vizsgált és elemzett a 2011/2012. tanévben. A cikkünkben szűkös elméleti áttekintést adunk a kockázatkezelésről, hiszen a két eset teljesen eltérő és a két vizsgálat is. A gyakorlati példák segítségével mutatjuk be a kockázatkezelés gyakorlatát. Az első eset agrár-ellátási láncok kockázatait tárja fel, míg a másik esetben a szezonalitás okozta kockázatok elemzésével ismerkedhetnek meg.

Kutatási eredmények a logisztikában

Szolnoki Főiskola, Horváth Marianna, Pethő Anita, Pakai Katalin

Tanulmányunk célja logisztikai és ellátási lánc menedzsmenthez kötődő esettanulmányok bemutatása, melyet a Bethlen István Szakkollégiumban létrejött kutatócsoportunk vizsgált és elemzett a 2011/2012. tanévben. A cikkünkben elméleti áttekintést nem adunk a két nagy tématerület okán, azonban megpróbáljuk a gyakorlati példák segítségével bemutatni a problémát és feltárt megoldási lehetőségeket egyaránt.

Közlekedés és társadalom

Typotex Kiadó, Kövesné Gilicze Éva, Havas Péter, Debreczeni Gábor, Mészáros Péter, Mándoki Péter

A közlekedés kiemelt jelentőséggel bír az ország társadalmi és gazdasági fejlődésében, a szomszédos országokkal fenntartott kapcsolatokban, az ország EU tagságában, illetve a globalizációs folyamatok kezelésében. A közlekedéspolitika a közlekedést szerves egységnek, azaz rendszernek tekinti, szem előtt tartva a közlekedési hálózatok hierarchiáját és működését. A jegyzet megalapozza az általános közlekedési rendszerszemléletet úgy, hogy az egyes közlekedési alrendszerek alkalmazhatóságát, működését, hatásait is bemutatja, felvázolja a fejlődési tendenciákat az EU országokban, különös figyelmet fordítva az egyéni és a közforgalmú (közösségi) közlekedés lebonyolításának minőségére és társadalmi hatásainak bemutatására. A közlekedés rövid története után a közlekedési alágazatok sajátos jellemzőit, majd a közlekedés technikai jellemzőit mutatja be, figyelembe véve a jármű-, pálya-, energiaellátási rendszereket, s az ezeket kiszolgáló és irányító létesítményeket. A közlekedési rendszer szolgáltatási minőség-vizsgálati eljárásainak elemzését követően a közlekedési informatika alapfogalmainak tárgyalása következik. A befejező rész a közlekedés és a környezet kölcsönhatásait, ezek társadalmi következményeit tárgyalja.

Válsághatások a szállítmányozásra

Szolnoki F�iskola, Horváth Marianna, Gácsi Zsanett, Kiss Viktória

A 2008-ban kezdődő gazdasági világválság negatívan érintette a gazdaság minden ágazatát. Számos vállalkozás ment csődbe, közöttük olyan sokéves múlttal rendelkezők is, melyek egykor kimagaslóak voltak, azonban számos piacvezető cég meg tudta őrizni sikereit, sőt növelni tudta bevételeit. Mindezek ellenére számos vállalkozó is megpróbált piacra lépni, több-kevesebb sikerrel. Ez a tendencia megfigyelhető a logisztika – szállítmányozás területén is.

Wasserkooperation auf Verwaltungs- und Organisationsebene Ein Vergleich zweier regionaler IOs: „DK vs. MRC“

Andrássy Universität Budapest, Fruzsina Vadász

Diese Forschung konnte mit Unterstützung des ungarischen Staates und der Europäischen Union, in Kofinanzierung des Europäischen Sozialfonds, durch die im Rahmen des Projektes TÁMOP 4.2.4.A-1 ausgeschriebene Stipendienförderung verwirklicht werden.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása