Ugrás a tartalomhoz
Találatok pontosítása
8 találat

A biofizika alapjai

ELTE-TTK, Derényi Imre

Ennek a könyvnek a fő célja rávilágítani azokra a fizikai törvényszerűségekre, amelyek a biológiai jelenségek hátterében állnak.

A biokémia alapjai

Typotex Kiadó, Wunderlich Lívius, Szarka András

A jegyzet elsősorban egészségügyi mérnök MSc. hallgatók részére íródott, de hasznos segítség lehet biomérnök és vegyészmérnök hallgatók számára is. A jegyzetben alapvető kémiai és sejtbiológiai ismeretek is találhatóak, melyek elsajátítása lehetővé teszi a különösebb biológiai/kémiai előképzettség nélküli biokémia tanulást. A fontosabb makromolekulák bemutatása után a szerzők igyekeztek logikusan követni a biokémia törvényszerűségeit, és amennyire csak lehetett, háttérbe szorítani a száraz adatok ismertetését. A fő hangsúly a bioenergetika és a metabolizmus összefüggéseire került, elsősorban az emberi test biokémiai folyamatait vizsgálva. Míg a szénhidrátok és a lipidek anyagcseréje valamivel részletesebben, az aminosavak és nukleotidok anyagcseréje csak érintőlegesen kerül ismertetésre. Fontosságuk miatt a nukleinsavak és a fehérjék szintézisével külön fejezet foglalkozik.

A biokémia és molekuláris biológia alapjai

Eötvös Loránd Tudományegyetem, Nyitray László, Pál Gábor

A tárgy az élő rendszerek molekuláris összetételével, a biomolekulák leírásával, szerkezetével és működésével foglalkozik. Külön hangsúlyt kap az információhordozó molekulák, a fehérjék és nukleinsavak bemutatása, a biológiai információáramlás folyamatainak (replikáció, transzkripció, transzláció) ismertetése, az anyagcsere folyamatok lényegének és a fő útvonalak leírása, a molekuláris biológia „logikájának” kifejtése. Az e-jegyzet nem törekszik a biokémia és a molekuláris biollógia részletes tankönyvi bemutatására, hanem kimondottan „bevezető” ismerteteket tartalmaz, a lényeges folyamtaokra, összefüggésekre koncentrál. Az alapképzésben a kémiai ismeretek (különösképpen a szerves kémia) megszerzése után tanítható. Gyakorlatilag az összes többi molekuláris szintű biológiai tárgy építhet rá.

Applied biochemistry

University of Debrecen, Sándorné Kincses, Andrea Balláné Kovács

The subject of “applied biochemistry” is to review the fundamentals of organic chemistry and biochemistry. Based on this knowledge describes the biochemical pathways used in the food industry and in the agricultural sector.

Basic Biochemistry

Typotex Kiadó, András Szarka

This booklet, as the title tells us, does not aim at giving comprehensive biochemistry knowledge. Instead it would like to give a short overview of the biochemical pathways and their connections. The first part of the booklet gives basic knowledge from the field of general chemistry and basic cell biology. The second part focuses to the basic principles of enzymology and bioenergetics. This part gives background to the metabolic processes discussed in the third block of the booklet. The energy producing processes such as the oxidative phosphorylation and the photosynthesis is embedded into this metabolic part. This metabolic part is followed by the forth, last part of the book which discuss the basics of molecular biology.

Bioetanolgyártás

Károly Róbert Főiskola, Kaszab István

A könyv célja, hogy a hallgatók megismerjék a bioetanolgyártás hazai és külföldi helyzetét. Részletesen bemutatásra kerülnek a bioetanol iparág kialakulásának okai a világ különböző pontjain, külön részletezve az Európai Uniós vonatkozásokat. A tananyag bemutatja a bioetanol gyártási folyamatának lépéseit, az elmúlt évek technológiai fejlesztéseit. Hazai szemszögből vizsgálja a bioetanol előállítás jelenlegi és lehetséges jövőbeni gyakorlatát figyelembe véve a Megújuló Energia Direktíva vonatkozó rendelkezéseinek kielégítését.

Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk

Szegedi Tudományegyetem, Rákhely Gábor

A jegyzet célja, hogy megismertesse a hallgatókat azokkal a környezetbarát biokonverziós eljárásokkal, mely az utóbbi 20 évben előtérbe került zöld kémia alapelveit maximálisan kielégítik.

Biokémia II. Biokémiai szabályozás

Typotex Kiadó, Szarka András

A Biokémia II. – Biokémiai szabályozás című tankönyv másodéves biomérnök hallgatók számára készült, akik a Biokémia I. tantárgy során már elsajátították a biokémiai, molekuláris biológiai alapismereteket. Ezeket alapul véve, ezekre építkezik a tankönyv, amely kiemelten a biokémiai szabályozásokkal foglalkozik. Az építkezés szó igen találó, hiszen a szabályozástechnika részelemeinek ismertetését követően egyszerűbb, majd egyre összetettebb szabályozási problémák megismerése felé haladunk. Így foglalkozunk az enzimaktivitás különböző szabályozási lehetőségével, mint az allosztérikus, a foszforilációval és a limitált proteolízissel történő szabályozás, majd terítékre kerül a fehérjék élettartamának szabályozása. A következő nagyobb blokk a génkifejeződés témakörét tárgyalja prokarióta, majd eukarióta sejtek esetében. Egyetlen egy sejt-, szervezetszintű szabályozással foglalkozó tankönyv sem mehet el szó nélkül a jelátviteli útvonalak mellett, így a harmadik jelentősebb terület a mi esetünkben is ezzel a területtel foglalkozik. Az első három blokk funkcionális egységet a negyedik blokkban nyer, amelyben a szabályozási részelemek működését három kiemelt szabályozási probléma, az éhezés – jól tápláltság, vércukorszint szabályozás, a programozott sejthalál, illetve a sérült fehérjeválasz révén mutatjuk be.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása