Ugrás a tartalomhoz

3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban

2014. február 11. - Tankönyvtár

3000 magyar kutató tudományos profilja egy adatbázisban

A SciVal Experts adatbázis 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. Speciális, kutatói hálózatokat feltérképező eszköz, az Elsevier B. V. által kifejlesztett egyedülálló szoftver segítségével került kifejlesztésre. Így jött létre az a páratlan, magyar kutatókat bemutató adatbázis, amely adattartalmát a Scopus-ból, a világ legnagyobb szakirodalmi adatbázisából nyeri. Bárki számára szabadon elérhető a világ bármely pontjáról, így segíti a kutatóink bekapcsolódását a nemzetközi tudományos életbe.

A SciVal Experts lehetővé teszi, hogy a hazai tudományos közélet közvetlenül érintkezhessen a nemzetközi tudományos szféra naprakész kutatásaival, eredményeivel, nemzetközi és hazai együttműködési lehetőségeket tár fel a kutatók között. Így az új eszköz meg tudja teremteni a hazai tudományos kutatások nemzetközi irányelvekbe való beágyazódását, illetve emelni tudja a magyar tudomány nemzetközi elismertségét és a felsőoktatás színvonalát. A SciVal Experts jelenleg 14 országban, 84 portált, és több, mint 116 ezer kutatói profilt tartalmaz, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Az adatbázis bárki számára szabadon elérhető a
URL-en keresztül.

A kutatói profilok kiválasztása az Elsevier kutatói nyilvántartás alapján történt, összegyűjtötték mindazon magyar kutatókat, akik azokban a lektorált, nemzetközi folyóiratokban publikálnak, amelyeket a Scopus indexel. A kutatói profilok kiválasztásában kizárólag tudománymetriai szempontok érvényesültek, publikációk száma, citációk száma, Hirsch-index stb.

A SciVal platform segítségével valamennyi kutató életútja, publikációi illetve kutatási eredményei nyomon követhetővé válnak. A kutatók számára feltárja az együttműködés lehetőségeit, megtalálhatóvá teszi számukra az azonos vagy kapcsolódó szakterületen dolgozó kollégákat. Az intézmények számára feltárja a kutatói hálózatokat és együttműködési lehetőségeket, intézményen belül, magyar viszonylatban és nemzetközi szinten egyaránt.

Az adatbázis tartalmazza a szervezetnél dolgozó kutatókra vonatkozó releváns információkat, amely eddig nagyon időigényes, manuális munkával volt csak elkészíthető, és frissítése is hasonló erőfeszítéseket igényelt. Így a kutatók számára és intézményük számára is rendelkezésre áll a kutatók publikációs előélete. Az adatbázis hetente automatikusan frissül, valamint negyedévente manuális frissítésre is sor kerül.

Bővebb információt az adatbázisról, a kutatók kiválasztásáról az Elektronikus Információszolgáltatás portálunkon olvashat.

További információ az adatbázisról a letölthető anyagok között található.

Az adatbázist az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. a TÁMOP-4.2.5-B-11/1-2011-0001 Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása című kiemelt projekt keretében szerezte be és bocsátja rendelkezésre.

További hírek
2016. június 2.
Az Oktatási Hivatal győri szerverparkjában végzett munkálatok miatt a Tankönyvtár elérhetőségében 2016. június 28-án 10 órától 13 óráig kimaradások várhatóak.
2014. január 10.

Szeretettel várunk mindenkit a 14. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol a Digitális Tankönyvtár saját standdal és szekciótermi előadásokkal mutatkozik be.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása