Ugrás a tartalomhoz

Projektzáró konferencia - "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása"

2015. február 24. - Tankönyvtár

Projektzáró konferencia - "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása"

A szakma képviselői és a meghívott előadók sorra vették az elmúlt három év legfontosabb fejlesztéseit, eredményeit és tapasztalatait a TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 "Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása" elnevezésű kiemelt projekt 2015. január 15-i hivatalos zárókonferenciáján.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Rábai Cecília, az Educatio Nkft. szakmai vezetője elmondta: idén 241 új, lektorált szakkönyv válik elérhetővé Magyarország legnagyobb ingyenes felsőoktatási tartalomszolgáltató oldalán, az Educatio Nkft. által üzemeltetett www.tankonyvtar.hu oldalon. Az előadó röviden vázolta a felsőoktatás kötelező és ajánlott irodalom listáiról válogatott tudományos alapművek kiválasztásának előkészítését és menetét. Hozzátette: a 241 új mű fele már elérhető, rövidesen a többi is kikerül a felsőoktatási és nonprofit kutatói szférát a legmagasabb minőségű és legfrissebb elektronikus szakirodalommal 2005 óta ellátó Digitális Tankönyvtárra.

Hegyi Csilla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság osztályvezetője köszöntőjében méltatta a sikeres projekt eredményeit, kitért arra, hogy milyen jól illeszkedik a jelenlegi felsőoktatási stratégiába. A megkezdetett utat folytatni kell, az eddigi eredmények jó alapot képeznek a jövőbeli EFOP pályázatokhoz.

Markója Szilárd (Országgyűlési Könyvtár), a Tankönyvár alapítója mesélte el A Tankönyvtár a kezdetektől napjainkig című előadásában a Tankönyvtár létrehozásának és eddigi tízéves működésének történetét. Az Educatio Kft. egyik legsikeresebb projektjeként emlegetett Digitális Tankönyvtár mérföldköveinek felsorolása után elmesélte azt az ötlépcsős metódust, amellyel a feltöltendő dokumentumokat kiválasztották. A legfőbb eredményeket felsorolva elmondta, hogy a látogatások száma 2010 óta megduplázódott, a letöltések száma pedig a négyszeresére nőtt. A jövőbeni tervek felvázolása után megköszönte a Tankönyvtár munkatársainak az eddigi munkát és felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy 241 tudományos alapmű válik ingyenesen elérhetővé a Digitális Tankönyvtáron.

Gyurgyák János (Osiris Kiadó) A Digitális Tankönyvtár állománybővítése – a tankönyvfejlesztés kiadói szempontból című előadásában a projekt jelentőségéről, hiányosságairól és lehetőségeiről, valamint a magyar tankönyv- és szakkönyvkiadásról – ezen belül a Digitális Tankönyvtár szakkönyvkiadásra gyakorolt pozitív hatásáról - mondta el gondolatait. A projekt megvalósulását személyes véleménye alapján 85%-ra ítélte, mert sok kiváló könyv nem került be a végül megvásárolt tartalmak közé. Ezek azok a könyvek, amelyeknél a külföldi jogtulajdonosok nem engedélyezték a teljes körű nyilvánossággal történő közreadási jogát. Minden kiadó nevében külön megköszönte az Educatio Kft. munkatársainak áldozatos és lelkes munkáját. Előadásának végén felvázolta, hogy véleménye szerint a magyar felsőoktatási szakkönyvkiadás előtt milyen lehetőségek állnak.

Annak érdekében, hogy az elhangzó előadások teljes képet nyújtsanak a fejlesztésekről, Kovács Beáta, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. projektvezetője a TÁMOP-4.2.5.B projekt alapadatait és legjelentősebb eredményeit prezentálta. A Digitális Tankönyvtár létrehozásának előzményei és a megvalósított tartalombeszerzések (Elsevier Backfile Collections, Arcanum II., Scival Experts) ismertetése után bemutatta a projekt során készült három nagy kutatást, beszélt a megvalósított, a tartalomszolgáltatást érintő, valamint informatikai fejlesztésekről, a projekthez kapcsolódó képzésekről és az eredmények – országos rendezvényeken történő – publikálásáról.

Mikulás Gábor, a GM Info Consulting Kft. ügyvezetőjeElsevier Backfile Collections című előadásában az Elsevier archívumok értékéről beszélt, valamint arról, miért hasznos mindenki számára a folyóirat-archívumok használata. A gyűjtemény azonnali, elektronikus hozzáférést biztosít a 20. század legbefolyásosabb tudósainak klasszikus cikkeihez, ennek jelentősége abban is tetten érhető, hogy a legújabb tudományos teljesítmények – pl. cikkek és szabadalmak – az archív cikkekre épülnek a fizikai tudományoktól az élettudományokig. Vázolta a nemzetközi felsőoktatási csúcsintézmények által használt archívum-cikkek keresettségét - ezek szakterületenkénti arányát grafikonnal szemléltette. Ismertette a közönséggel a magyarországi Science Direct felhasználói, keresési és visszahivatkozási jellemzőit, előadása végén pedig kiemelte: a folyóirat-archívumban található cikkek megtérülése garantált.

Duplájára nőtt az Arcanum Digitális Tudománytár című előadásában Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kft. marketingigazgatója elmondta: az Arcanum Digitális Tudománytár célkitűzése, hogy közös rendszerbe integrálják és online elérhetővé tegyék az összes magyar nyelvű tudományos folyóiratot, hetilapot, napilapot, periodikát és lexikont – azaz mindent, ami a kutatók számára forrásértékű lehet. Vázolta ennek feltételeit és menetét, majd az Arcanum történetéről beszélt. Előadása végén felhívta a figyelmet a készülő Közgyűjteményi Portálra, amely egyetlen adatbázisban fogja a nagyközönség elé tárni az összes magyar múzeum, könyvtár és levéltár gyűjteményeit.

E-learning tendenciák - A digitális tananyagok jelene és jövője a felsőoktatásban címmel tartott előadást Dr. Kádár Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem e-learning szakmai vezetője. Prezentációjában az e-learning jelentőségéről és hasznáról beszélt, majd részletesen áttekintette az e-learning tananyagok elkészítésének módszertanát, fő szempontjait, eszköztárát és típusait. Előadása végén betekintést nyújtott az e-learning tananyagok lehetséges fejlesztési irányaiba.

Porosz Péter, az Elsevier Research Intelligence kelet-európai és magyarországi kutatásmenedzsment üzletágvezetőjeMagyar kutatókon a világ szeme: az Experts portál címmel egy egészen újszerű tudománymetriai szemléletű kezdeményezésről számolt be. 3000 magyar kutató publikációi és kapcsolati hálózata jelenik meg az SciVal Experts Hungary portálon. A 2014-ben indított portál 3000 magyar kutató profiljának, életútjának, kapcsolati hálójának, publikációinak monitorozását teszi lehetővé. A portál tartalmi bemutatása után az előadó részletesen elmagyarázta a szemantikai ujjlenyomat működésének lényegét, jelentőségét, valamint az adatbázisba való bekerülés – és sorba rendezés – korábbi és jelenlegi kritériumait.

Az előadások után a jelenlévők feltehették kérdéseiket és elmondhatták javaslataikat az előadóknak.

További hírek
2015. január 20.

Szeretettel várunk mindenkit a 15. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol a Digitális Tankönyvtár saját standdal mutatkozik be. „Gondolkodom, tehát ott leszek!”

2019. november 20.

A megújult digitális tankönyvtár felületének éles tesztüzeme elindult!

2018. január 17.

Szeretettel várunk mindenkit a 18. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, az Oktatási Hivatal standjánál.

Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
Elektronikus tartalomfejlesztés és szolgáltatás a kutatásban és felsőoktatásban
TÁMOP 4.2.5.B Tudományos és felsőoktatási tartalmak központi elektronikus közzétételének biztosítása