Ugrás a tartalomhoz

História 1995-03

Glatz Ferenc , Hatházi Gábor , Hatházi Gábor , Hatházi Gábor , Hatházi Gábor , Székely György , Hegyi Klára , Szász Zoltán , Egyed Ákos , Vadkerty Katalin , Lányi András , Herbai István , Gecsényi Lajos , Keglovich Rita

História

14. fejezet -

Kalászatok

KALÁSZATOK

S. NAGY Anikó

Egy pesti drogéria fénykora

Neruda Nándor 1872-ben alapította gyógyfűszer-kereskedését az akkor még Hatvani utcának nevezett Kossuth Lajos utca 7. szám alatt. Boltját az „arany méhkashoz” címezte, cégérét az ajtó fölött helyezte el. Szakmájában úttörő volt, Pesten csak néhány illatszertárat és gyógyfű-kereskedést ismerünk ebből az időből. Neruda Nándor tekintélyes polgárnak számított, a Pesti Polgári Kereskedő Testület számvizsgáló bizottságának tagja, a kereskedők menháza alapításakor az adományozók sorában volt, s elnyerte a cs. és kir. udvari szállítói címet is. Sikerét hazai és külföldi kiállításokon kapott érmek sora bizonyította: Bécs (1873, 1890), Székesfehérvár (1879), Trieszt (1879), Barcelona (1885), Budapest (1885, 1896), Párizs (1900).

Az 1891-es év fordulópontot jelentett a cég életében. Az üzlet átköltözött az akkor felépült szomszédos, ún. vasházba, melyet ma Ifjúsági Áruházként ismerünk. Erről az eseményről árjegyzékében értesíti a nagyérdemű közönséget: „gyógyfűszer és illatszer nagykereskedésemet az újonnan felépített vas áruházba (Hatvani utca 9. szám) a jelenkor igényeinek teljesen megfelelőleg berendezve helyeztem át. Dúsan felszerelt áruraktáramból különösen Illatszerek és Háztartási czikkekről bátorkodom árjegyzékemmel szolgálni...” Az árjegyzék hátlapján megrajzolták az üzlet külső és belső képét. A budapesti útikalauz a látnivalók között a kirakatról is képet közölt 1891-ben.

Fortuna azonban „elfordult a cégtől”, négy évvel később vissza kellett költözniük a Kossuth Lajos utca 7. szám alá, a vasáruházat pedig a Holzer cég foglalta el. A Drogista Közlöny azonban még évek múltán, 1906-ban is a régi üzletre emlékezett vissza: „Aki ismeri a mai Holzer cég óriási két kirakatát, az el tudja képzelni azokat drogista kirakatoknak. Egy mostani drogéria árukészlettel, berendezéssel, személyzettel együtt kényelmesen belefért volna a két óriási, mindenkor gyönyörűen rendezett kirakatba. Csodálták is a kirakatokat az idevetődött ügynökök és szakértők, mert oly szépen berendezett, nagy detaildrogéria nem volt több a kontinensen. A kirakatokban olykor pálmaliget, majd egy nagy szobor anyagból vagy szappanból, máskor fél méter magas timsójegec, egyetlen rézgálickristály, melynek súlya körülb. 60 kg volt.”

Az első világháborúig az üzlet első volt a szakmában, gyógynövény-feldolgozó laboratóriumában korszerű gépekkel szárították, keverték a különböző gyógynövényeket. 1912-ben kiadott árjegyzékük gazdag és változatos árukészletről tanúskodott. (A 135 oldalas árjegyzék első húsz oldalán hatszáz terméket számoltunk össze.) Bel- és külföldi illatszereket és piperecikkeket (kölni, pirosító, hölgypor, azaz púder, arc- és kézápoló krém, hajkenőcs, hajszesz, fogpor, fogkefe, borotválkozó szerek és -kellékek, bajuszpedrő...) háztartási cikkeket, fertőtlenítő szereket, orvosi kötszereket, fényképészeti vegyszereket, sőt teát, rumot, gyógycukorkákat, gyógyborokat és fűszereket is tartalmazott. Külön fejezetet foglalt el a gyógynövények hosszú lajstroma.

A kínált termékek között számos saját recept szerint készült. Az illatszerek között a cég különlegességeként szerepelt, csiszolt üvegdugós üvegekben a Neruda-féle rózsa, ibolya és gyöngyvirág, ez utóbbi az „eddig készített gyöngyvirág illatok közt első helyet foglal el, mert a frissen szedett erdei gyöngyvirág zamatos üdítő illatát bírja”. Az importcikkek elsősorban Párizsból érkeztek. Számos londoni, berlini, bécsi és grázi céget is felsorolt az árjegyzék. A már akkor is híres Nestlé cég gyermektápszereinek fő lerakata is itt volt.

Az első világháború alatt ismét költözött az üzlet, most a Kossuth Lajos utca másik oldalára, a 10. szám alá, ahol ma is illatszerboltként működik. A költözködéseket túlélő, gazdagon faragott tölgyfa bútorzat Magyarország legrégibb műemléki védelem alatt álló boltberendezése.