III.1.2 SZACHARIDOKAT TARTALMAZÓ
NÖVÉNYI DROGOK
MEL DEPURATUM - méz
A mézet a háziméhek (Apis mellifera) a virágok begyűjtött nektárjából és mézharmatjából készítik. Az előgyomrukban gyomornedveikkel keverve vegyileg átalakítják, lerakják, dehidratálják, raktározzák és a lépben érlelik.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A méz 70 - 80% invertcukrot (szőlőcukor és gyümölcscukor 1:1 arányú elegye), szacharózt (5 - 10%), 10 - 20% vizet, fehérjét, enzimeket (glükóz-oxidáz, foszfatáz, invertáz, amiláz), vitaminokat (B1, B2, B6, C, biotin), aminosavakat, flavonoidokat, ásványisókat és pollent tartalmaz.
Alkalmazás
Régóta alkalmazott roboráló, ízjavító és édesítőszer. Belsőleg légúti, gyomor- és bélhurutok kezelésére használják. Külsőleg sebek kezelésére alkalmazzák. Alkotóeleme számos kozmetikai készítménynek is. Preklinikai vizsgálatok során a méz erős antibakteriális hatást mutatott (pl. S. aureus, H. pylori, E.coli, stb.)
MH: Nagy mennyiségben hasmenést okoz. Pollentartalma miatt allergizálhat.
GELÉE ROYAL – méhpempő
A méhkirálynő komplex tápláléka (hormonváladék), amit a dajkaméhek állítanak elő.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Fehérje származékok, cukrok, zsírok, B2-, B5-, B6- és E - vitamin, foszfor, kén, hormonok, szabad aminosavak, kolin, acetilkolin, víz (65%).
Alkalmazás
Napjainkban elsősorban erősítő készítményekben (roboráló, sport, öregség) található meg. Serkenti az anyagcsere folyamatokat, fokozza az ellenálló képességet. Időseknél és gyerekeknél vitaminhiányban alkalmazzák. Felhasználják gyomor-, máj- és bélbántalmak kezelésére, idegesség, álmatlanság ellen, fizikai megerőltetés és légzőszervek bántalmai esetén, külsőleg bőrtápláló és regeneráló készítményekben kozmetikumokban (pl. Méhpempő kapszula (Vita Caps).
APIS MELLIFERA TOXIN – méhméreg
A méhek méregmirigyében termelt, és méreghólyajágban tárolt savas kémhatású anyag, mely a védekezéséhez kell, kb. 21 napos koruktól termelik. Az előállításával kevesen foglalkoznak, mert veszélyes a megszáradt méreg ilyen formában is, belélegezve halálos is lehet. Nagyon drága, amit a gyógyászatban használnak.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Melitin (26 aminosavból áll), apamin (16 aminosavból áll), fehérjék: F I - frakció (13 féle aminosav) és F II - frakció (18-féle aminosav), hisztamin, hialuronidáz, foszfolipáz, aminosavak.
Alkalmazás
Hatóanyagai az idegrendszerre gátló, a szívre és a mellékvesekéreg mirigyekre serkentő hatást fejtenek ki. Kortizon termelést serkentő hatása következtében, mint is¬meretes - a reumatikus fájdalmak és főleg ízületi gyulladások klasszikus gyógyszere. Közvetlenül méhcsípés vagy a gyomor megkerülésével, injekcióként önállóan, vagy más anyagokkal való egyesített kezelései, számos országban, változatos formában nyer alkalmazást. Számos termékét forgalmazzák (pl. Apisarthron méhméreg kenőcs, Melliora krém, Rheudol forte krém (In Vitro).
PROPOLISZ - méhszurok
Gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen használnak. Növények – főleg nyárfafélék – rügyeiből, egyéb növényi nedvekből származik, melyet a méhek fertőtlenítő, ragasztó, tartósító céllal gyűjtenek, és használnak. Ennek a szurokszerű anyagnak az alkoholos kivonata kerül forgalomba.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A propolisz flavonoidokat, növényi savakat (fahéj-, kávé-, ferulasavat stb.), illóolajat fahéj- és benzilalkoholt, ásványi sókat, stb. tartalmaz.
Alkalmazás
Kedvező a hajszálérrendszerre, a vérerek törékenységére és áteresztőképességére, a vérkeringésre – értágító és alacsony vérnyomásnál- gyakorolt hatásuk. De nem kevésbé fontos a vizelethajtó, epekiválasztást serkentő, ösztrogén és belső elválasztású mirigyekre (csecsemő, pajzs, hasnyál, mellékvese mirigyekre) gyakorolt hatásuk sem. Ezen felül bakteriosztatikus, baktericid és fungicid hatású (légúti megbetegedések, húgyúti fertőzések). Alkalmazzák továbbá prosztata és fültőmirigy gyulladásban, nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya és bőrgyulladások kezelésére. Készítményei közül ismertebbek a Propolisz csepp és tabletta (Naturland), Propur tabletta (Delibo).
MANNA - virágos kőris
Fraxinus ornus L. (Oleaceae)
A virágos kőris Európa déli, délkeleti területein és Kis-Ázsiában, főleg középhegységekben honos, 6–8 méter magasra növő fa. Sebzéskor kifolyt, megszilárdult nedve szolgáltatja a drogot.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Mannit (70-90%), mannotrióz (6-15%), glükóz, fruktóz, mannóz és fraxin (kumarin). (III.1.9. ábra).
III.1.9. ábra
A virágos kőris hatóanyagai
Alkalmazás
Köhögés ellen és enyhe (ozmotikus) hashajtónak (pl. aranyér, végbélrepedés esetén) használják. A mannitolt cukorbetegeknél cukorhelyettesítő szerként is alkalmazzák. Gyerekgyógyászatban hashajtó, felnőtteknél diuretikum. Termékei pl.: Svédkeserűk alkotórésze, Manna szappan – ekcémára.
MH: Virágpora allergén.
PULPA TAMARINDORUM - tamarindusz
Tamarindus indica L. (Caesalpiniaceae)
A tamarindusz lassú növekedésű, tekintélyes, örökzöld fa, terebélyes koronával és csüngő ágakkal. Magassága elérheti a 30 m-t. Szórt állású levelei párosan szárnyaltak, melyek éjszaka összecsukódnak. Termése lapított, görbült, szabálytalan alakú hüvely, amely a magok körül többé-kevésbé duzzadt. A hüvely érett állapotban fás, fahéjbarna, gyengén finom hálós szerkezetű. A terméshéj alatt helyezkedik el a kezdetben fehér, lágy terméshús, amely éréskor barnára színeződik, és szívós-ragacsossá válik.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Ásványi sók, 10% szerves sav (borkősav) (III.1.10. ábra), kálium-hidrogén-tartarát, 30-40% invertcukor, pektin, flavonoidok.
III.1.10. ábra
Borkősav
Alkalmazás
Termését mind felnőtteknek, mind gyermekeknek heveny vagy idült székrekedés kezelésére ajánlják. Mivel enyhe hashajtóként hat, elősegíti az emésztést. Gyógyszerként az érett termésből nyert és megtisztított gyümölcspürét használják (Pulpa tamarindorum). Ismert terméke a Tamarinlax – hashajtó lekvár.
KEMÉNYÍTŐK: homopoliszacharidok
A keményítő étkezési szempontból a legfontosabb szénhidrát. Növényi eredetű, főként magokban, hüvelyesekben található tartalék tápanyag, a sejtek leukoplasztjaiban oldhatatlan szemcsék formájában halmozódik fel. A keményítő fehér, olajos tapintású por, vagy szemcsés, színtelen és szagtalan anyag, ami ujjak között dörzsölve jellegzetesen recsegő hangot ad. Homopoliszacharid, a növényvilág energiatartalékát alkotja. Bizonyos gumókban és magvakban igen nagy mennyiségben halmozódik fel, a burgonyában 20 % körül, a gabonafélékben 50-80 % mennyiségben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben három gabonaféle szemterméséből nyert keményítő (kukorica, rizs, búza) hivatalos. Kukorica-, burgonya- vagy maniókakeményítőből részleges hidrolízissel állítják elő a gyógyszerkönyvben hivatalos dextrint és maltodextrint. A különböző növények keményítő szemcséi jellemző alakúak (III.1.11. ábra).
III.1.11. ábra
Különböző keményítők mikroszkópos képe
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
20 – 30 % amilopektinből és 70 – 80 % amilózból áll, amelyek α-D-glükóz molekulákból felépülő homopoliszacharidok.
Alkalmazás
A különböző keményítők parciális hidrolízisével előállított maltodextrint régóta alkalmazzák csecsemők táplálására. A gyógyszertechnológiában granulátumok és tabletták előállításánál töltő-, kötő-, és szétesést elősegítő segédanyag.
MH: Lisztérzékenység esetén fogyasztásuk kerülendő.
MAYDIS AMYLUM - kukoricakeményitő
Zea mays L. Poaceae (Gramineae)
Finom, fehér, síkos tapintású por. Ujjak közt eldörzsölve csikorog. Szabálytalan darabokban is előfordul a kereskedelemben. Szagtalan és íztelen. Hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
SOLANI AMYLUM - burgonyakeményítő
Solanum tuberosum L. (Solanaceae)

Finom, könnyű tapintású, fénytelen por. Ujjak közt eldörzsölve csikorog. Szabálytalan darabokban is előfordul a kereskedelemben. Szagtalan, íztelen. Hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
TRITICI AMYLUM - búzakeményítő
Triticum aestivum L. Poaceae (Gramineae)
Jól tapadó, igen finom szemcséjű, fehér por. Szabálytalan alakú darabokban is forgalomba kerül. Szagtalan, íztelen. Hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
ORYZAE AMYLUM - rizskeményítő
Oryza sativa L. Poaceae (Gramineae)
Fehér, vagy kissé szürkés, finoman sárgás árnyalatú, síkos tapintású por. Szagtalan, íztelen. Hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
TÁPIÓKA - kasszava, manióka
Manihot esculenta Crantz (Euphorbiaceae)
A kutyatejfélék családjába tartozó növény gyökérgumóiból készülő, keményítőben dús liszt. Dél-Amerikából, a mai Brazília területének keleti, egyenlítői vidékéről származik. D.-Amerikában és általában a trópusokon fontos néptáplálék, nálunk is ismerik, mint könnyen emészthető, gyermekek és betegek táplálására alkalmas eledelt; készítési módja és alkalmazása a szágóéval azonos. Gumószerűen megvastagodott, burgonyapótlóként felhasznált húsos gyökere Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere.
A legtöbb maniókafajtában különböző mennyiségű cián glikozidot képező cukorszármazék fordul elő, ezért e keményítővel kapcsolatban a minőség kérdése és ellenőrzése különösen fontos.
SZÁGÓ
Metroxylon sagu Rottb. (Arecaceae)
Felálló törzsű, legfeljebb 20 méter magas fa terméke. A szágópálma nagyon gyorsan nő, és törzsében sok keményítőt tárol. A szágót Indiában és a tőle délre fekvő szigetvilágban főleg a Metroxylon laeve, M. rumphii és M. farinifera törzséből nyerik. A szágó tulajdonképpen pálmaliszt vagy keményítő. A fa törzsét kívülről 5 cm vastagságú faréteg borítja, a bele puha, fehér, ebből lesz a szágó. A hosszában széthasogatott fából a belét vízen át leiszapolják, a lisztet apró nyílású edényen átnyomkodva, golyócskákká formálják. A szágó nagy tápláló ereje és könnyű emészthetősége miatt kedvelt étel, leginkább levest vagy tésztaneműt készítenek belőle.
ALTHAEAE RADIX - orvosi zilíz (fehér mályva) gyökér
Althaea officinalis L. (Malvaceae)
A növény nádasokban, mocsarakban, ártéri legelőkön és szikes réteken gyakori. Húsos, kívül barnásszürke, belül sárgásfehér gyökereinek hossza 10-30 cm, vastagsága 3-5 cm. A gyökér felső, sokfejű részéből fejlődő erőteljes szárak elérhetik a 1,5 méteres magasságot is. A néhány éves növény gyökerei 10-30 cm hosszúak és 1-2 cm vastagok, hengeresek. Kívül szürke színűek, belül sárgásfehérek. Főleg hámozottan kerülnek forgalomba. A hámozott drog fehér, vagy sárgásfehér színű, a lemetszett gyökérágak helyén barna. Felületükről a háncsrostok finom szálakban lehúzhatók, törésük rostos. A drog szagtalan, íze édeskés, nyálkás. Hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
15% nyálka (galakturonoramnát, glükánok, arabinogalaktánok), keményítő, glükóz, pektin, flavonoidok és ásványi anyagok, cserzőanyagok, szerves savak.
Alkalmazás
A gyógyászatban leveleit, virágait és gyökerét használják. A késő ősszel gyűjtött gyökér bélbevonó (demulcens), diuretikus, emolliens és sebgyógyító hatású. Főzetét általában emésztési és bőrproblémákra használják, főként a száj gyulladásai, a gastritis, gyomorfekély, enteritis és colitis kezelésére. Növeli a tejelválasztást és nyugtatja a bronchusokat. Állatkísérletes vizsgálatokban a drog gyulladáscsökkentő és immunstimuláns hatását tapasztalták. További vizsgálatok a drog poliszacharidjainak vércukorszint csökkentő hatását igazolták. Termékei közül néhány példa: Species contratussivum, Species Althaeae, Emésztést elősegítő teakeverék – Herbária hurutoldó teakeverék.
ALTHAEAE FOLIUM - orvosi zilíz (fehérmályva) levél
Althaea officinalis L. (Malvaceae)

A növény földfeletti részei csillag alakú szőrképletektől vastagon bársonyos-molyhosak. A levelek nyelesek, 5-10 cm hosszúak, 3-5 karéjúak, szélük fogazott. Szárnyas erezete a fonákon kiemelkedő. Mindkét oldalán bársonyosan molyhos, szürkés-zöld színű. Szagtalan, íztelen a drog, amely hivatalos a Ph.Hg.VIII.-ban.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
5% nyálka, keményítő, glükóz, pektin, flavonoidok, ásványi anyagok, cserzőanyagok, szerves savak.
Alkalmazás
Az expektoráns, diuretikus és emolliens tulajdonságú leveleket nyáron gyűjtik. Főzetüket húgycsőgyulladás (urethritis) és vesekövek kezelésére használják. Száraz köhögés elleni teakeverékek alapanyaga, nyálkaanyaga bevonóként a felső légúti gyulladást gyógyítja, tüneteit enyhíti. Légcsőhurut, rekedtség ellen is hatásos. Bélhurut, gyomorhurut, gyomorfekély és nyombélfekély esetén a gyulladásban lévő nyálkahártya bevonó szereként megnyugtatja a fekélyes területet, ezzel segíti a hegesedés folyamatát. Vesegyulladásnál védőréteget képez a vesében (kollodium). A vastagbélben megduzzadva hashajtóként fejti ki hatását. Duzzadó tulajdonságát a fogyókúrázók is hasznosíthatják a teltségérzet kialakítása céljából. Immunrendszer-erősítő teakeverékek alkotórésze. Erősíti a gyenge tüdőt. Termékei közül ismertebbek: Species Thymi compositae, Species Althaeae.
CYAMOPSIDIS SEMEN - guárbab
Cyamopsis tetragonolobus L. (Fabaceae)
A guárbab vagy csomósbab egy trópusi, főleg Indiában és Pakisztánban termesztett egyéves zöldségnövény. A guarbab fő termőterülete Északnyugat-India és Pakisztán, de Amerikában és Afrikában is termesztik. A magjából élelmiszeripari felhasználásra alkalmas guárgumit (élelmiszeradalék) állítanak elő. Magjának endospermiumában mézga található.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A guárgumi fő komponense (80%) a guarán (III.1.12. ábra), amely egy galaktomannán típusú heteropoliszacharid. A makromolekula gerincét 1-4 kötésekkel kapcsolódó β-D-mannopiranózlánc alkotja, ehhez átlag két mannózonként 1-6 kötéssel galaktopiranozil-oldalláncok kapcsolódnak. Egy guaránlánc átlagosan 10 000 alegységből áll. Egyéb vegyületei: 30 – 40% fehérje, 10% triterpén szaponinok, 7% zsírosolaj, flavonolok, gallotaninok, fahéjsavszármazékok.
III.1.12. ábra
Guarán
Alkalmazás
A száraz guárbabot megőrlik és ezt az őrleményt por formájában hozzák forgalomba. Ez a por vízben duzzadó, gélképző, gumiszerű anyagot eredményez. Viszkozitás-növelő szer. A sűrítésen kívül, alkalmas többfázisú rendszerek, emulziók stabilizálására, megakadályozza a víz-olaj emulzió szétválását vagy szuszpenziókból a szilárd anyag kiülepedését. A gyógyszer-, gyógytermék- és kozmetikai iparban széles körben használt segédanyag. Alkalmazása és hatásai hasonlóak a többi emészthetetlen poliszacharidéhoz. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos a drog maghéjtól és embriótól megfosztott endospermiumának őrleménye. Lehet készítményeknek is a hatóanyaga:
- antacid készítmények
- ozmotikus hashajtók (emészthetetlen élelmi rost)
- étvágycsökkentők (teltségérzetet kelt)
Lehet segédanyag:
- szuszpenziók és emulziók stabilizálása, nedvességkötése
- hidrogélek létrehozása
- tabletták szétesése (kontrollált hatóanyagleadás)
- mikrokapszulák előállítása
A guárgumi vízzel duzzadó élelmi rost, amely emészthetetlen, így a vizet visszatartja a bélben és ozmotikus hashajtóként hat, illetve elősegíti a bélmozgásokat, oldja a székrekedést és segít megelőzni annak olyan szövődményeit, mint a divertikulózis, a Crohn-betegség, a kolitisz és az irritábilis bélszindróma. Patkányokban guárlisztet tartalmazó táplálás mellett jelentős koleszterinszint csökkenést tapasztaltak. Humán klinikai vizsgálatokban a vér lipidszintjének csökkenését észlelték (javult az LDL/HDL arány), és emelkedett a széklettel ürített zsír mennyisége.
MH: Késlelteti egyes gyógyszerek felszívódását, ezáltal csökkenti vagy megnyújtja a hatást (pl. fogamzásgátlók, véralvadásgátlók).
LINI SEMEN - házi lenmag
Linum usitatissimum L. (Linaceae)
Rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30–80 cm magasra növő, egyéves, kékvirágú, haszon-, és gyógynövény. Csak Közép-Európában termesztik. Az érett mag világos- vagy sötétebb barna színű, fényes felületű. Tapintása nyálkás, lapított tojás- alakú, 3-6 mm hosszú, 2-3 mm széles, egyik végén lekerekített, másik végén hegyes. Hegyes végén látható a köldök, alatta a mikropile, ahonnan a rafe húzódik a mag élén finom léc formájában. Szagtalan, olajos ízű (Ph.Hg. VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Nyálkaanyag (semleges és savas poliszacharidok), zsíros olaj (linol-, linolénsav, olajsav gliceridjei) (III.1.13. ábra), 20% fehérje, 1% cianogén glikozid keverék, szterinek és triterpének. A lenmag 35% zsiradékot tartalmaz, aminek 72%-a esszenciális, a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58% nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9% van, a tökmagban 15%, és a dióban 5%. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. Gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban.
III.1.13. ábra
ALA; Linolénsav
Alkalmazás
A lenmagból kipréselt lenolajból (Oleum lini) kencéket, lakkokat, festékeket, ragasztóanyagokat, étolajat készítenek. Az olaj kipréselése (olajütés) után visszamaradó olajpogácsa nagy fehérjetartalma miatt kitűnő állati takarmány. Az egészben vagy őrölve fogyasztott lenmag, illetve a lenolaj az egészséges emberi táplálkozásban is mindinkább teret hódít. A legtisztább és legtöbb telítetlen zsírsavat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van, különösen az omega-3 (linolénsav) mennyisége és aránya kedvező (a lenolajban 55%). Az emberi szervezetben ez az esszenciális zsírsav önmagától nem termelődik, beviteléhez a lenmag a leginkább elérhető növényi táplálékunk. Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása. A lenmagot bélrenyheség, bélmegbetegedések és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Székrekedés esetén a lenmag hatását úgy fejti ki, hogy a bélben megduzzad, ezáltal tágulási inger lép fel, mely serkenti a vastagbélben a perisztaltikát. Legújabb kutatások szerint a magas α-linolénsav-, és magas lignántartalma miatt a lenmag antikarcinogénként is számításba jöhet.
MH: extrém nagy mennyiségben bevett lenmag következtében a bélmozgás leállhat (bélelzáródás). Az esophagus vagy a bél szűkületében, továbbá bélelzáródásban szenvedő betegeknek ezért tanácsos elkerülni a lenmagot (nem a lenmagolajat).
Cukorbetegek a lenmag termékek szájon át történő bevitele során óvatosan járjanak el, mivel a lenmagban és a lenmagolajban található omega-3 zsírsavak növelhetik a vércukor szintet. A menstruációs periódus megváltozhat olyan nőkben, akik napi rendszerességgel fogyasztanak lenmagot. Ennek valószínűsíthető oka a lenmag (nem a lenmagolaj) lehetséges ösztrogénhez hasonló hatása. Diverticulitisben, vagy gyulladásos bélbetegségben (Crohn betegség, colitis ulcerosa) szenvedő embereknek tanácsos elkerülni a lenmag fogyasztását. A lenmag vagy a lenmagolaj használata terhesség és szoptatás alatt nem ajánlott.
Kölcsönhatások gyógyszerekkel: A lenmag (nem a lenmagolaj) fogyasztása csökkentheti egyéb gyógyszerek felszívódását. Ezért a szájon át szedett gyógyszereket egy-két órával a lenmag fogyasztása után tanácsos beszedni. A lenmag alfa-linolénsavat is tartalmaz, amely elméletileg csökkentheti a vérnyomást, ezért vérnyomáscsökkentőt szedő egyének körültekintően alkalmazzák. A hashajtók és a székletlágyítók fokozhatják, vagy csökkenthetik a lenmag hashajtó hatását. Elméletileg a lenmag csökkentheti a vér lipidszintjét (koleszterin és triglicerid) csökkentő gyógyszerek hatását.
Az étrendi lenmag fokozhatja a rák kezelésére használt gyógyszer, a tamoxifen hatását. A lenmag és a lenmagolaj elméletileg fokozhatja a vérzésveszélyt, és körültekintéssel kell eljárni, amikor lenmag termékeket vérzés kockázatát növelő gyógyszerekkel (pl. aszpirin, warfarin, heparin, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, pl. ibuprofen) együtt alkalmazzák. Terméke pl.: Bio Linom®-csíráztatott lenmag őrlemény.
MALVAE FOLIUM - mályvalevél
Malva neglecta Wallr., M. sylvestris L. (Malvaceae)
A növény Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A levelek kerek vagy vese alakúak, karéjosak, válluk szíves, szélük szabálytalanul csipkés, tenyeres erezetűek. A Malva neglecta leveleinek felszíne gyéren szőrös vagy kopasz, fonákja sűrűn molyhos. A Malva sylvestris levelei gyéren szőrösek, felszínükön sötétebb, fonákjukon világosabb zöld színűek. Mindkét drog szagtalan, ízük nyálkás (Ph.Hg.VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
8% nyálka-heteropoliszacharidok (arabinogalaktán, poligalakturoramnán), flavonoidok és cseranyagok.
Alkalmazás
Preklinikai és klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre, a növény használata népgyógyászati hagyományokon alapul.
A népi gyógyászatban az erdei mályva leve¬lei mellett a papsajtmályva (M. neglecta) és az apró mályva (M. pusilla) leveleit is használják sebek és kelések kezelésére, valamint hashajtó tea készítésére. Levelét köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén, valamint székrekedés és görcsös vastagbélgyulladás tüneti kezelésére. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák. A szájüreg betegségeinél fájdalomcsillapító, nyálkahártya - nyugtató hatású. Újabb keletű laboratóriumi kísérletek bizonyították a poliszacharidok immunstimuláns hatását.
MH: Túlzott fogyasztása hasgörcsöt, hasmenést okozhat.
MALVAE SYLVESTRIS FLOS - erdei mályvavirág
Malva sylvestris L. (Malvaceae)
A drog kétivarú, öttagú, kettős csészéje van. A külső 3 szabad csészelevél, hosszas-lándzsás, belső felületén kopasz, kívül szőrös. A belső 5 csészelevél, 2/3-ig forrt, kívül szőrös, belül kopasz. Az 5 szabad sziromlevél fordított tojás alakú, csúcsa mélyen kicsípett, színe sötét ibolya, 3 sötét csíkkal. A sokszámú porzó hengeres, szőrös, csővé nőtt össze (egyfalkás). A portokok szabadok, együregűek. A termő lapos, korong alakú. A bibeszálak fonalasak, a bibék vörösek. A drog szagtalan, íze nyálkás (Ph.Hg. VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Kis mennyiségben antociánok (malvidin és delfinidin glükozidok) (III.1.14. ábra) található.
III.1.14. ábra
Malvidin és delfinidin aglikonok
Alkalmazás
Belsőleg a virágot köhögéscsillapítóként használják hörgőbántalmak esetén. Külsőleg, a bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél viszketéscsillapítóként és bőrnyugtatóként alkalmazzák.
GRAMINIS RHIZOMA - tarackbúza gyökértörzs
Agropyron repens (L.) Beauv Poaceae (Gramineae)
A tarackbúza mérsékelt égövi területeken gyakori, Európában, Ázsia mérsékelt éghajlatú részein, Észak-Afrikában, az indiai szubkontinensen honos gyom-, és gyógynövény. A tarackok 10-30 cm hosszú darabokból állnak, 2-4 mm vastagok, hengeresek, fénylő szalmasárga színűek. A szártagok csövesek, a szárcsomók tömöttek. Rajtuk apró pikkelyes rügyek és a levágott gyökerek maradványai láthatók. A drog szagtalan, íze édeskés (Ph.Hg. VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
3-8% polifruktán (inulinszerű triticin), 10% nyálka-poliszacharid szaponin, 2-3% cukoralkohol (mannitol, inozitol) (III.1.15. ábra), 0,01-0,05% illóolaj, agropirén poliin, vanillozid, fenilkarbonsavak, kovasav, szilikátok.
III.1.15. ábra
Graminis rhizoma hatóanyagai
Alkalmazás
Nem állnak rendelkezésre klinikai vizsgálatok. A népgyógyászatban vizelethajtó, vizeletképzést fokozó szer (diureticum). Hólyag és vesekő megbetegedések, valamint köhögés és légcsőhurut ellen alkalmazzák. Vizelethajtó, cukorbetegség elleni és vértisztító hatású teakeverékek alkotórésze Külsőleg hámosító, főleg pattanásos bőr kezelésére használják.
Termékei pl.: Salaktalanító teakeverék – Herbária, Harmónia teakeverék – Herbária, Naturland, Salaktalanító filteres teakeverék.
TARAXACI RADIX - gyermekláncfű gyökér
Taraxacum officinale Webb. Asteraceae (Compositae)
A növény Eurázsiában, Észak-Amerikában elterjedt. (Észak-Amerikában jövevény faj.) Nálunk is nagyon gyakori az egész országban - füves és parlagos helyen, réteken, kaszálókon, A drog 15-20 cm hosszú, 1-2 cm vastag, hengeres, helyenként fonálszerűen gyökérrostokkal borított, kívül sötétbarna, belül szürkésfehér színű. A főgyökér lefelé elvékonyodó, alig elágazó, hosszant ráncos. Törése sima, szagtalan, keserű ízű.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A drog inulint, taraxacin keserűanyagot, kaucsukot, viaszt, cukrot, zsírt, cseranyagot, illóolajat, kolint, szaponint, szerves savakat tartalmaz. Az emésztőrendszerre és a májra elsősorban a keserűanyagok hatnak. A korábban taraxacinként említett anyagok valójában eudesmanolid és germakranolid típusú laktonok szeszkviterpénjei (III.1.16. ábra). A gyermekláncfű levele tartalmaz vitaminokat (A- és D-vitamin mellett C- és különféle B-vitaminokat) és gazdag ásványianyag-forrás (vas, szilícium, magnézium, cink és mangán).
III.1.16. ábra
Germakranolid
Alkalmazás
A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működé¬sét szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal¬mas, amelyeknél a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani. A belőle készült tea serkenti az emésztést, elősegíti az epeműködést. Anyagcserezavarok, epe, máj, vesebaj, köszvény, reuma, vizelethajtás, lépbántalmak, bélférgesség, esetén is alkalmazzák. A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a növény fokozza az epe ter¬melődését és kiválasztását és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségek kezelésére használható, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyul¬ladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj¬donítják.
MH: Használatánál ügyelni kell arra, hogy a szeszkviterpének egyesekből allergiás bőrreakciót válthatnak ki. A drog fogyasztása az epeutak és a bél elzáródása esetén ellenjavallt. Alkalmazása gyomorpanaszokat idézhet elő.
Terméke pl. Pannonhalmi májvédő tea.

FARFARAE FOLIUM - martilapulevél
Tussilago farfara L. Asteraceae (Compositae)
Az északi félteke mérsékelt területein honos. A levélnyél 10-15 cm hosszú, a lemez kerek, szív, vagy vese alakú, öblösen fogazott szélű. A levél felszíne sötétzöld, erezete ibolyás, fonákja szürkén molyhos. A drog szagtalan, íztelen (Ph.Hg.VII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A levélben nyálkaanyagok, cseranyagok, pirrolizidin alkaloidok (szenkirkin) (III.1.17. ábra), flavonoidok találhatók. A virág cseranyagot, sárga festéket, nyálkát, némi illóolajat, fitoszterineket és cinksót tartalmaz.
III.1.17. ábra
Szenkirkin
Alkalmazás
A népi gyógyászatban leveleit kelésre és seb¬re teszik. Teáját köhögés és asztma esetén használják. Belsőleg, köhögés ellen nagyon hatásos szer, asztmára is kiváló. Influenzánál is eredményesen lehet használni a bodzavirág, hársfavirág, ökörfarkkóró- virágja és martilapu levél keverékéből készült teát. Gyomor és nyombélfekélynél szintén hatásos. Külsőleg lüktető, gyulladásos daganatokra, hűsítőként, oszlatóként alkalmazható a nyers levele. Szájöblögetésre is használható és mandulagyulladásnál ugyancsak hatásos.
MH: Alkalmazása csak kis mennyiségben ajánlott a pirrolizidin alkaloidok májkárosító és rákkeltő hatása miatt. Várandósság és a szoptatás ideje alatt mindenképp kerülendő a fogyasztása!
LICHEN ISLANDICUS - izlandi zuzmó
Cetraria islandica L. Acharius (Parmeliaceae)
A zuzmótelep hegyes vidékek talaján tömegesen terem, bokorszerű vagy szarvasagancsszerűen elágazó, fodros szélű, tenyérnyi nagyságú. Felszíne barnás-zöld, fonákja szürkészöld vagy világosbarna színű, fehér foltokkal. Széle pillás. A felszínén tányér alakú lapos termőtestek alakulhatnak ki. A telep bőrnemű, szárítva porcos. Szaga nincs, íze kesernyés, nyálkás (Ph.Hg.VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
50% nyálka, A és B vitaminok, illóolaj, jód, fenolok, nyomokban zsír, keményítő és keserűanyag. A zuzmók nyálkaanyagainak gyűjtőneve lichenin, részben béta-glukán szerkezetűek (60-200 egyszerű monoszacharidból épülnek fel) és forró vízzel kivonhatók, részben pedig alfa-glukán jellegűek (izolicheninek, 42-44 cukoregységből képződnek) és hideg vízzel is kioldhatók. A licheninek az emésztőrendszerben nem hidrolizálnak, az izolichenineket viszont a szervezet cukrokként értékesíti. A telepek depszideket és depszidonokat is tartalmaznak (fenoloknak fenolsavakkal képzett észterei), továbbá laktonokat, triterpéneket. A depszidek összetételében a száraz telepek esetében leggyakrabban található zuzmósavak a protocetrársav, a cetrársav és a fumárprotocetrársav.
Alkalmazás
Vérzések csillapítására, hörghurutnál, köhögésnél, bélbetegségekben, pajzsmirigy-túltengésnél (jódtartalma miatt), sőt étvágygerjesztőnek is alkalmazzák. Főzete a nagy mennyiségű szénhidrát miatt nyálkás. Köptető (expectorans) és köhögéscsillapító hatása miatt a légutak hurutos betegségeiben használják, antibakteriális hatású. Preklinikai vizsgálatok igazolják a zuzmóból izolált galaktomannánok in vitro markáns immunmoduláns hatását. A drog keserű ízű, ezért étvágyjavítóként is bevált. Ilyenkor a vizes kivonatot hidegen, áztatással nyerik, és kis adagban, a főétkezések előtt fogyasztják. A lichenin és félszintézissel előállított származékai (különböző molekulatömegű gamma-propoxi-szulfo-licheninek) kísérleti körülmények között daganatok képződését gátolják. A zuzmóból olyan antibiotikus hatású vegyületeket is izoláltak, amelyek gátolják a TBC-t okozó Koch-bacillus fejlődését.
MH: A zuzmósavak allergiás bőrtüneteket okozhatnak. Termékei pl.: Izlandi zuzmó szopogató tabletta, Isla-moos szopogató tabletta és szirup.
SALEP TUBER - szalep-gumó
Orchis fajok (Orchidaceae)
Valamennyi, Európában élő faja védett növény. Hazánkban is honos a szikes gyepek és legelők védett orchideafaja. A drogot szolgáltató lánygumó tetején kis rügy található. Alakja tojás, zápfog, színe szennyesfehér, vagy sárgásszürke, felülete érdes, barázdás, törtfelülete kagylós. A drog szagtalan, nyálkás ízű.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A kosborok gumója 40% nyálkaanyagot, 30-35 % keményítőt, illetve cukrokat, kevés fehérjét tartalmaz, a kivonat általános erősítő hatású lehetett, de miután napjainkban az összes orchideafaj védett, ma ilyen célú felhasználásuk tilos.
Alkalmazás
Az agárkosbor gumóját nálunk is afrodiziákumként fogyasztották, később, elsősorban magas nyálkatartalma miatt (40%), csecsemők hasmenésének enyhítésére alkalmazták. Paracelsus szerint az ikergumós kosbor képes helyreállítani a férfiak férfiasságát.
AGAR - agar
Ahnfeltia plicata (Huds.) Fries Rhodophyta Gelidium-fajok
Az agar-agar tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő- és zselésítő élelmiszer-adalékanyag. Rendszerint vékony, lemezes, agglutinálódott csíkokból álló kötegek formájában vagy porrá őrölve kapható. Szürkésfehér vagy sárgásfehér színű, szalag vagy pálcika-, ritkábban por alakú drog. Esetenként tömb alakba préselve kerül a kereskedelembe. A drog szagtalan, íztelen (Ph.Hg. VIII.).
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Heteropoliszacharidok (főleg D-galaktóz cukormolekulákból felépülő hidrofil kolloid poliszacharid) (III.1.18. ábra), vitaminok és ásványi anyagok.
III.1.18. ábra
Galaktóz
Alkalmazás
Magas rost tartalma miatt táplálék kiegészítőként, emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése. Világszerte baktériumok és gombák táptalajaként alkalmazzák. Az élelmiszeriparban sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizáló szerként használják.
MH: Kellemetlen mellékhatásként puffadás is létrejöhet, ezen kívül nincs ismert mellékhatása.
ACACIAE GUMMI - akáciamézga
Acacia senegal Willd. Fabaceae (Mimosaceae)
A drog az Acacia senegal fatörzsének, vagy ágainak természetes módon, vagy bemetszés hatására kifolyt, levegőn megkeményedett, gumiszerű váladéka. Borsó-mogyoró nagyságú, gömbölyű fehér, vagy sárgásszínű szemecskék, melyek áttetszőek, törékenyek, törtfelületük éles szélű, kagylós, fénylő. A drog szagtalan, íztelen, hivatalos a Ph.Hg.VIII.-ban.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Arabin, poliszacharid: kémiaialag a pektinekkel rokon anyag, száraztömegének 95%-a poliszacharid, a fennmaradó 5%-nyi rész oligoszacharidok és glükoproteinek bonyolult összetételű elegye. Fő alkotóelemei a D-galaktóz (35–45%), L-arabinóz (25–45%), D-glükuronsav (6–15%) és L-ramnóz (4–13%). Molekulatömege 200–300 kDa. Tartalmaz továbbá arabinsav savanyú sóit, cukrot, cserzőanyagot, enzimeket, basszorint.
Alkalmazás
A gyógyszeriparban emulziókhoz alkalmazzák. Az élelmiszeriparban szirupok, gumi- és pillecukrok adalékanyaga, illetve fontos filmbevonatképző és kolloidstabilizátor (E-száma E-414). Mára a szintetikus anyagok előretörése háttérbe szorította használatát.
TRAGACANTHA - tragakanta
Astragalus-fajok (Fabaceae)
A tragakanta Kis-Ázsia, Szíria és Perzsia hegyein termő mézgás csűdfű (Astragalus gummifer Labill.) nevű cserje gyökerének, törzsének és ágainak szabadon kifolyó és a levegőn levél-, galand- vagy gömbös formában megszilárduló, szagtalan, nyálkás ízű váladéka. A lemezes tragant-mézga (Tragacantha lamellaris) lemezes, rétegezett, sárgásfehér, áttetsző darabokból áll. A fonalas tragant-mézga (Tragacantha vermicularis) féregszerű, keskeny csíkokat vagy fonal alakú darabokat tartalmaz. A drog szagtalan, nyálkás ízű, hivatalos a Ph.Hg.VIII.-ban.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Nagy molekulasúlyú poliszacharidok (30-40% tragakantin és 60-70% basszorin), illetve néhány százaléknyi keményítő keveréke. Fő alkotórésze a basszorin.
Alkalmazás
Enyhe hashajtó. Emulziók és szuszpenziók készítésekor technológiai segédanyagként (sűrítő, stabilizátor, hordozó, állományjavító, emulgeátor) alkalmazzák, továbbá fontos kötőanyaga krémeknek, pasztáknak, tablettáknak és pasztilláknak. Felhasználják a festék és a nyomdaiparban, valamint cukorkák készítéséhez és cukrászsütemények díszítésére.
MH: elégtelen folyadékbevitel mellett bélelzáródást idézhet elő és magas poliszacharid tartalmának következtében gátolhatja szájon át adott gyógyszerek felszívódását.
TRIGONELLAE FOENUGRAECI SEMEN - görögszénamag
Trigonella foenum-graecum L. (Fabaceae)
Más néven görög lepkeszeg, a legrégibb korok óta (Ebers papiruszok, kr. e. 2000–3000) ismert gyógynövények egyike. A Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában honos növény. Már az ókorban is termesztették, (elsősorban Indiában és Marokkóban), ezért sokfelé elterjedt. Hazánkban nemcsak termesztik, de kivadulva is előfordul. Magja (Trigonellae foenugraeci semen) a svájci és az osztrák gyógyszerkönyvekben hivatalos drog; a VI. Magyar Gyógyszerkönyvben is így szerepelt. A VIII. Gyógyszerkönyvben hivatalos drog a marokkói, török, indiai és kínai termesztett állományokból származik. A magok illata erős, aromás, keserű, összehúzó, az ánizsra emlékeztet.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
40-45% poliszacharid (ebből 30–38% galaktomannán) nyálka, 0,38% trigonellin (III.1.19. ábra) és további alkaloidok (kolin, gentianin, carpin), 0,18% nikotinsav, szaponinok, 6-10% zsíros olaj, 27–30 % fehérje (lizin és L-triptofán), cserzőanyag, flavonoidok (rutin, luteolin, orientin, quercetin, vitexin és izovitexin), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor), mikroelemek (vas, szelén, szilícium), A, B, C és D vitaminok, pantoténsav, lecitin, gyanta, fitin.
III.1.19. ábra
A görögszénamag hatóanyagai
Alkalmazás
Gyógyhatását elsősorban a szteroid jellegű szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) (III.1.19. ábra) és a nyálkás rostoknak tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, a rostok a vércukorszint csökkentését segíthetik. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna csökkentheti a vércukor- és a koleszterinszintet. Jó hatású a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, csökkenti a változókori (menopausa) panaszokat, mérsékli a depresszió tüneteit. Az ásványi anyagok és egyéb összetevői jelentős szerepet játszanak a csontritkulás (osteoporosis) kialakulásának megelőzésében.
MH: Külsőleges alkalmazása allergiás bőrreakciót válthat ki. Nagy mennyiségben fogyasztva puffadást okoz.
PSYLLI SEMEN - nyálkás és homoki útifűmag
Plantago afra L. (P. psyllium L.), P. indica L. (Plantaginaceae)
Dél- és Közép-Európában gyakori, nálunk főként az Alföldön terem. Termése tok, benne két apró, fénylő sötétbarna mag található. A P. afra magjai világosbarna – feketésbarna színűek, de sohasem egészen feketék. Felszínük sima és fényes; hosszúságuk 2-3 mm, szélességük 0,8-1,0 mm; hosszúkás elliptikusak, egyik végük szélesebb. A hátoldal középső részén egy világosabb árnyalatú, hosszában húzódó kiemelkedés található, a hasi oldalon pedig egy hosszában haladó barázda látható. Utóbbi középső részén egy világosabb színű, vastagodott szegélyű terület látható, amely a köldöknek felel meg. A P. indica magjainak jellemzői majdnem teljesen megegyeznek a P. afra magjainál leírtakkal. A P. indica magjai kevésbé fényesek, 2-3 mm hosszúak, legfeljebb 1,5 mm szélesek. A drog hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
Nyálkaanyagok (10-12%), zsíros olaj és fitoszterolok.
Alkalmazás
Székletlazító és hashajtó, a magvakat krónikus székrekedés és irritábilis bélszindróma kezelésére használják.
MH: a magvak bevétele után bőséges mennyiségű folyadék fogyasztása szükséges, mert azok magas nyálkatartalmának köszönhető megduzzadása a bélben csak így lehetséges. Használata nyelőcső szűkület és bélelzáródás esetén ellenjavallt. Termékei közül ismertebbek pl. az Agiolax granulátum (Madaus) és a Husk, Nature Care.
PLANTAGINIS OVATAE SEMEN - egyiptomi útifű mag
Plantago ovata Forssk. (P. ispaghula Roxb.) (Plantaginaceae)
A növény Indiában, Afganisztánban, Iránban, Izraelben, Észak-Afrikában, Spanyolországban és a Kanári-szigeteken honos. Termesztik Indiában és a vele szomszédos országokban, Brazíliában és Arizonában. Az útifű termése a Plantago ovata érett magjaiból áll. A drog hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
A drog 10% nyálkát tartalmaz.
Alkalmazás
Hashajtó, főként a székrekedés megszüntetésére és bélingerlékenység szindróma esetén használják. Koleszterinszint csökkentő és nyálkaoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. Előzetes kutatások szerint a cukorbetegség kezelésében is használható.
VERBASCI FLOS - ökörfarkkóró virágpárta
Verbascum thapsus L., V. densiflorum Bertol., V . thapsiforme Schrad.
                                                                              (Scrophulariaceae)
Közép- és Dél-Európában elterjedt kétnyári növény. A Verbascum thapsus pártájának színe halvány sárgán – sárgán keresztül barnáig terjed, tölcsér alakú és 5 nem teljesen egyforma, szétterülő cimpát visel. A pártacimpák külső felszínükön sűrűn szőrösek, belső felszínükön csupaszak, világosbarna erek finom hálózatával rendelkeznek. A drog hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.
Jellemző vegyületek, hatóanyagok
10% invertcukor, 3-8 % nyálka, triterpén-szaponinok, iridoidok, flavonoidok (heszperidin, rutin), magnézium, B2-, B5-, B12- és D-vitamin, festékanyag.
Alkalmazás
Hasmenés, illetve sebek, szemölcsök, köszvény és aranyér gyógyítására használták. A népi gyógyászat a belőle készített szirupot légúti megbetegedések esetén alkalmazta. Ma elsősorban légzőszervi problémákra (gégehurut, légcsőhurut, hörghurut), valamint emésztési zavarokra (hasmenés, gyomorhurut, bélhurut, vastagbélgyulladás) javasolják. Gyulladásgátló és antihisztamin tulajdonságokkal rendelkezik. Külsőleg hatásos sebek és lábon lévő fekélyek kezelésére, enyhíti a bőr irritációit.