Haladó szintű ismeretek megjelenítéseHaladó szintű ismeretek elrejtéseBevezetés
Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg. A honfoglalás előtti korban a magyarok az uráli őshazában halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szerezték meg táplálékukat. Az étkezésre, a felhasznált nyersanyagokra és a készítési módokra az ebből a korból származó szavakból következtethetünk: hal, őz, vad, nyúl, keszeg, sügér, fogoly, fajd stb. Őseink eledelüket nyárson sütötték vagy főzték, de már alkalmazták az aszalást, a szárítást, a füstölést is. Honfoglaló lovas nomád népeink a nyugatiakat mintegy ezer évvel megelőzve, már ismerték a szárított hús és a tejpor készítését. Ily módon egy ősmagyar lovas bőrzsákjában több liter levesnek vagy tejnek megfelelő élelmet vihetett magával. Ez az eljárás is segítségükre volt hadi vállalkozásaikban. Állataik elsősorban a ló, a szürkemarha, bivaly, kecske, rackajuh, ökör, parlagi tyúk, tőkés réce, lúd, túzok, fácán.
A bogrács megjelenésével egyidejűleg elterjedtek az egytálételek, jobban mondva a sűrű és tartalmas levesek. Ezeknek igen nagy szerepük volt az akkori étkezésekben. Húspor, különféle zöldségek és szárított tészta hozzáadásával készítették a fent említett leveseket. Természetesen az alapanyagokat mindig vinniük kellett magukkal. Italuk többek között a kumisz, erjesztett kancatej volt. A nyereg alatt puhított hús legendájából kutatások szerint annyi igaz, hogy a húst a nyeregtől feltört lóhát gyógyítására használták.
A vándorlás alatt a magyarok más népekkel is kapcsolatba kerültek, például törökökkel és tatárokkal. Sokat tanultak tőlük. A tatárok ismertették meg velük a szőlőművelést és sörfőzést.
Miután elszakadtak ezektől a népektől, továbbálltak és megérkeztek Etelközbe, de innen az ellenséges népek támadásai elől menekülni kényszerültek. Végül így jutottak a Kárpát-medencébe. Itt életmódjuk is megváltozott, mivel az itteni klíma igen kedvező volt az állattenyésztésre és a növénytermesztésre. A már itt élő népektől átvették sok növény termesztését. Ezek voltak például a bab, rozs, hajdina. Régebbi hiedelmekkel ellentétben a „köznép” már nem nomád életet élt, hanem folyók mentén alakítottak ki maguknak falvakat és gazdálkodtak. Ezzel szemben az akkori vezérek, fejedelmek és a törzsfők még változtatták a szálláshelyüket, mivel csak így tudtak az állatoknak takarmányt megfelelően biztosítani. A honfoglalás korában a házakban megjelent a tapasztott agyagkemence, ehhez kapcsolható a felállítható cserépbogrács elterjedése is. A szarvasmarhákat istállókban tartották, de azok az állatok, melyek nem voltak ilyen „értékesek” a szabadban vészelték át a telet. Kerítést csak a féltett növények köré építettek. A szőlőt például ezzel vették körbe.
A fő táplálék ezekben az időkben a kása volt. A gabonákból és a kásafélékből vízben vagy tejben főzött ételt készítettek. Később kis lepénykéket is csináltak, melyek átmenetet képeztek a kenyér és a tésztafélék között. Ebből a korból származó szavak: őrlés, dara, derce, gyúr.
Az őrölt gabonát vízzel gyúrták össze, ezt levesekben vagy egyszerűen csak vízben főzték ki. Ízesítéshez a mézet, sót, ecetet használták, de már ismerték a borsot és a sert is. Erjesztették a nyírfa levét, ebből nyertek nyírvizet, valamint szintén erjesztés útján nyerték a kölesből a boza nevű italt. Az egykori étkezési kultúra felelevenítése céljából, Szőlősgyörkön évente megrendezik a Honfoglalás kori ételek sütő és főzőversenyét. (Kép) [11]
A IX. századi honfoglaló magyarok által ismerhetett, felhasznált alapanyagok:
Húsok: lóhús, szürke marha, „zsírfarú” racka juh, bárány, teve
Vad: szarvas, őz, vaddisznó, nyúl, fácán, fogoly, vadkacsa, vadliba
Hal: csuka, harcsa, ponty, tok, kárász, viza, ikra, rák
Szárnyasok: galamb, liba, kacsa, tyúk, , pulyka, páva, tojás
Gabonák: árpa, búza, köles, zab, rozs, hajdina
Zöldségfélék: hagyma, fokhagyma, gombafélék,(répa, torma, bab, lencse, borsó(zöld, sárga), gyökér, petrezselyem, csicsóka, saláta, sóska, spenót,csalán, retek
Gyümölcsök: barack, szőlő, szilva, alma, eper, málna, áfonya, szeder, csipkebogyó, dinnye, dió, gesztenye, mogyoró, csipke, som, berkenye
Tej termékek: túró, tejföl, tejszín, sajt, (juh sajt)
Fűszerek, ízesítők: tárkony, kapor, kakukkfű, borsika (csombor), só, babér, lestyán
Italok: fehérbor, sör, kumisz, bodza szörp, tea (fekete és gyümölcs – pl. csipke), csalán tea, gyümölcslé
Kenyér: kelesztett és lepény kenyerek.
Tészta félék: feltehetően gyúrt szárított tészták; kelesztett tészták édességnek, lepényfélék.