Ugrás a tartalomhoz

Az éghajlatváltozás okai és következményei

Gelencsér András, Molnár Ágnes, Imre Kornélia (2012)

Pannon Egyetem

10.5 Záró megjegyzések

10.5 Záró megjegyzések

Az elmondottakból nyilvánvaló, hogy a Föld éghajlata jelenleg is változik. Az elmúlt több mint száz év alatt bolygónk átlagos hőmérséklete közel 1oC értékkel emelkedett. Mint a modellszámítások eredményei mutatják, ez az emelkedés jól értelmezhető az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedésével. Tekintve, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának erősödését az emberi tevékenység okozza, nagyon valószínű, hogy a jelenkori éghajlatváltozást antropogén eredetű.

Az emberi tevékenység a jövőben is folytatódni fog. A modellszámítások alapján biztosnak látszik, hogy 2100-re további mintegy 2-3oC átlagos melegedés várható. A melegedés főleg a sarkok környezetében lesz jelentős. A kérdés érdekessége, hogy a múlt klímaváltozásai (lásd 9. fejezet) arra utalnak, hogy jelenleg interglaciálisban élünk. Más szavakkal egy újabb jégkorszak felé haladunk. A jégkorszakok kialakulása azonban a múltban 100 ezer év alatt ment végbe. A jelenlegi változások léptéke viszont 100 év. Ilyen gyors változás a múltban sohasem fordult elő. Mint ahogy az utolsó egymillió évben a szén-dioxidnak sohasem volt ilyen magas a koncentrációja. Mindebből az következik, hogy a hosszabb távú várható éghajlatváltozások jellegének megbecslése nem könnyű feladat.

További problémát jelent, hogy a csapadék várható (100 éves) alakulásának megbízhatóan pontos előrejelzését a modellek jelenleg nem teszik lehetővé. Mint ahogy nem megfelelően kidolgozott az óceánok hatásainak figyelembe vétele sem. Ebből következik, hogy az éghajlatváltozások okainak feltárása, az éghajlat alakulásának előrejelzése még hosszú ideig a tudomány fontos kérdései közé fog tartozni.