Ugrás a tartalomhoz

Optika és látórendszerek

Sánta Imre (2012)

EDUTUS Főiskola

Az 1. rész összefoglalása

Az 1. rész összefoglalása

1. A fény elektromágneses hullám, amelyben energia és impulzus terjed közel 300000 km/s sebességgel.

2. A fény egyik keletkezési módja, hogy egymástól független atomok vagy molekulák magasabb energiájú állapotaikból alacsonyabba jutásuk során Efoton = h.ν kvantumnyi energiájú elektromágneses teret keltenek (fluoreszcencia).

3. Az atomok és molekulák sokféle módon (pl. elektromos gerjesztéssel, kémiai folyamatok eredményeként, plazmaállapotban, másik foton elnyelésével) kerülhetnek magasabb energiájú (gerjesztett) állapotba.

4. A fény másik keletkezési módja, hogy nem független részecskék, hanem kondenzált anyagok (például az izzó fémek) magas hőmérsékleten bocsátanak ki fényt (hőmérsékleti sugárzás), de ekkor is Efoton = h.ν energiájú fotonegységekben cserél energiát az elektromágneses tér és az izzó test.

5. A fénykibocsátás általában spontán, független (véletlenszerű) folyamat az atomok szempontjából, de alkalmas eszközben (lézer) az elektromágneses tér kényszeríti a részecskéket a kényszerítő térrel koherens fénykibocsátásra. Ennek eredménye az egyszínű és párhuzamos, intenzív fénynyaláb, a lézerfény.