Ugrás a tartalomhoz

A vízgazdálkodás alapjai

Dr. Ligetvári Ferenc (2011)

Szent István Egyetem

10.2. A csőhálózat

10.2. A csőhálózat

Az öntözővíz szállítása azbesztcement (AC) és műanyag - polietilén (PE), valamint polivinilchlorid (PVC) - csővezetéken történik. Az építés leggyorsabban a műanyag csövekkel (56. és 57. ábra) valósítható meg.

56. ábra. A PVC csővezetékek beépítés előtti tárolása

57. ábra. PVC-ből készült nyomócső jellemzői

A csővezeték-rendszer tervezése

A PVC cső 6 m-es beépítési hosszúságban készül. Egyik vége vastagított falú, csőre formázott bedugós karmantyú, amelynek belső hornyába a profil kiképzésű gumigyűrű helyezhető el. Szerelésnél a gumigyűrűs karmantyúba tolják a következő cső leélezett végét. Ez az összeállítási mód kiváló tömítést tesz lehetővé és egyúttal alkalmas a földbe fektetett vezeték hőtágulásának kiegyenlítésére is.

A PVC csövek hosszúságának változása hőmérséklet-ingadozások hatására hétszer akkora, mint az acélcsöveké. Az anyagnak ezt a sajátos tulajdonságát figyelembe kell venni a vezeték tervezése, építése és rögzítése során.

A kemény PVC nyomócsövek 20 °C hőmérsékleten, közömbös és veszélytelen közeg vezetése során 9,81~10 MPa (98,1 bar) megengedett feszültségnek megfelelő nyomással terhelhetők 50 év élettartam mellett.

Méretezés

A csőhálózat hidromechanikai méretezésének alapelvei megegyeznek más anyagokból készült hálózatokéval. A csővezetékben fellépő nyomásveszteség a vezetett folyadék viszkozitásán kívül főképpen a csőfal simaságától függ. A PVC cső belső fala az extrudálás technológiájából adódóan igen sima, ezért az ellenállási tényező értéke kicsiny.

Összehasonlításul az érdesség nagysága:

  • azbesztcement csőnél 0,12 mm,

  • kemény PVC-nél 0,01 mm.

Szakirodalmi adatok szerint egy új acélcsőben a nyomásesés 1,2-1,5-ször nagyobb, mint a kemény PVC csőben. A korrodált falú acélcsőben ez az érték 1,5-2-szer nagyobb. A PVC cső tehát azonos átmérők esetén több folyadékot szállít, mint az azbesztcement vagy a fém cső, ezért esetleg kisebb átmérőjű cső alkalmazása is elegendő.