Ugrás a tartalomhoz

Hidrobiológia

Csizmarik Gábor (2011)

Szent István Egyetem

II. rész - A Föld vízkészletei és a globális vízkörforgalom

II. rész - A Föld vízkészletei és a globális vízkörforgalom

Bevezetés

A víz jelenléte természetes számunkra, életszükséglet. Szinte elképzelhetetlennek tartjuk, hogy a víz hiányozzon az életünkből. A Biblia Teremtés Könyve is őselemként nevezi meg a vizeket, melyek nélkül nem létezik élet: minden élő szervezet része. Az emberi test 65-70%-át alkotja a víz. A víz a szervezetben többek között oldó, szállító és hőmérséklet-szabályozó szerepet tölt be.

Szervezetünk vízforgalma pontos szabályokat követ. Így tudja biztosítani anyagcserénk zavartalanságát, testsúlyunk és testhőmérsékletünk állandóságát, a salakanyagok kiválasztását. Egy felnőtt ember vérplazmájában 3,5 l, sejtjein belül 31,5 l, a sejtek között átlagosan 14 liter víz található. Ez a 49 liternyi víz egy 70 kg-os ember súlyának kb. 70%-át jelenti.

Egy felnőtt ember átlagosan napi 2,6 l vizet veszít. Ennek kb. 25%-a a bőrön át izzadság formájában, 15%-a a légzéssel a tüdő révén távozik a szervezetből, a maradék 60% a vese kiválasztásával vizelet formájában kiürül. A levegő hőmérséklete, páratartalma, a szervezet megbetegedése ezeket az arányokat és mennyiségeket lényegesen megváltoztathatja. A sejtek között lévő 14 l víz elsősorban a hőszabályozáshoz szükséges. Nehéz fizikai munka esetén, vagy kánikulában a szervezet akár 6-8 l vizet is párologtat. 7 literes vízveszteségnél már a szervezet kiszáradásáról beszélhetünk. A víz pótlása életszükséglet, fontos tehát hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz álljon rendelkezésre.

Sokáig úgy kezelték vízkészleteinket, mintha a víz kifogyhatatlan, mindenkor rendelkezésünkre álló forrás lenne. A népesedés tempójának növekedésével, az egyenlőtlen elosztás következtében, továbbá a természeti környezet szennyezése miatt egyre inkább természetessé válik, hogy a vízkészleteinket védenünk kell, és a megfelelő elosztás érdekében vizeinkkel gazdálkodnunk kell.

Követelmények

  • Tudja a víz körforgását megfogalmazni!

  • Ismerje a víz fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságait!

  • Ismerje meg a vízellátást biztosító víztípusokat!