Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek I.

Dr. Nagy Béla (2011)

Szent István Egyetem

7.2. Komposztálási technológiát kisegítő gépek

7.2. Komposztálási technológiát kisegítő gépek

Ebbe a csoportba sorolhatóak azok a gépek, amelyek segítségével megvalósítható a komposztálási tevékenység anyagmozgatási műveletei. Ezek a berendezések, gépek univerzálisan felhasználhatóak a komposztálási telephelyen vagy akár városüzemeltetési feladatokra is.

Ilyen gépek lehetnek:

  • Begyűjtő gépek. Ilyenek lehetnek például a platós teherautók, forgódobos és/vagy tömörítős hulladékgyűjtő gépek.

  • Rakodó gépek. Ebbe a kategóriába lehet sorolni mindazon gépeket, amelyek a komposztálási műveletek során jelentkező anyagrakodást lehet megvalósítani. Ilyen műveletek lehetnek a komposzthalmok átrakása, technológiai célgépek kiszolgálása stb. A rakodógépek munkaeszköze lehet a kanál, illetve karmos megfogók.

  • Kijuttató gépek. A nagyüzemi körülmények között előállított komposzt felhasználható termőföldek tápanyag utánpótlására is. A területre történő egyenletes kijuttatására alkalmazható a mezőgazdasági technikában már használt szervestrágyaszóró pótkocsi (93. ábra).

93. ábra. Komposzt anyag kijuttatása termőföldre szervestrágyaszóróval. (http://www.strautmann.hu/pictures/strautmann-be9_szervestragyaszoro.jpg)

Háztartási komposztálás

Kertes-, családi házas övezetben a kertben keletkező zöldhulladék felhasználásra is hasznos a komposztálás. Ehhez szükség van egy olyan helyre a kertben, ahol elhelyezhető a komposzt halom. Háztartási komposztálás nem igényel különösebb gépi és eszközrendszert. Alapvető kerti szerszámok és berendezések (például: gereblye, fűnyíró, sövényíró) túl komposztáló ládára van szükség. Ez a láda megvásárolható kertészeti áruházakban, azonban némi kézügyességgel önállóan saját magunk is elkészíthetjük. A komposztáló láda készülhet fából, fémből és műanyagból is (94., 95 . ábra).

94. ábra. Fa komposztáló láda. (http://www.kertepites.org/wp-content/uploads/ 2008/10/a_komposztalas_szabalyai.jpg)

95. ábra. Különböző méretű műanyag komposztáló ládák. (http://www.muanyagaruk.hu/ images/termek/93/mainimage.jpg)

Azokban a háztartásokban ahol viszonylag sok a fás szárú növény (fák, bokrok) ott érdemes alkalmazni a gallyaprítót. Egy ilyen elektromos berendezés a 96. ábrán látható. A berendezés vágókésekkel rendelkezik és akár a 40 mm átmérőjű ágak aprítására is képes. A berendezés használatának az előnye az, hogy az ágak kis nyesedékké kerülnek összeaprításra és így kisebb helyet foglal a komposztáló ládában, továbbá meggyorsítjuk a komposztálási folyamatot.

96. ábra. Háztartási elektromos gallyaprító. (http://www.barkacsonline.hu/images/upload/termek/big/big_termek_al-ko-new-tec-2400-r-gallyaprito.jpg)