Ugrás a tartalomhoz

Kommunális gépek I.

Dr. Nagy Béla (2011)

Szent István Egyetem

8.4.Települési és veszélyes hulladéklerakók gépi eszközei

8.4.Települési és veszélyes hulladéklerakók gépi eszközei

Az elkészített hulladéklerakó szakszerű üzemeltetéséhez szükséges eszközök és gépek az alábbiak lehetnek:

Kiemelt fontosságú gépek:

 • kompaktor;

 • kotró-rakodógép;

 • billenőplatós teherautó;

 • targonca. Villás és hordómegfogó adapterrel.

Egyéb eszközök, gépek, melyek a hulladéktelep üzemeltetéséhez javasolt:

Kompaktor

A kompaktorok nagyon hasonlóak a homlokrakodókhoz. Alapvető különbséget a kerekek és a munkaeszköz jelenti. Ez a gép összességében két gép egyesítése. Ez a két gép a dózer és a tömörítőgép.

A gép alapvető feladata a hulladéklerakóba lerakott, ömlesztett szemét elsimítása, majd az ezt követő betömörítése. A kompaktor minimális össztömege legalább 24 tonnának kell lennie.

A hulladék megfelelő célgép segítségével annak összetételétől függően 1:2 - 1:4 arányban tömöríthető. Az 1. táblázat foglalja össze, az egyes tömörítő eszközök jellemző talpnyomás értékeit.

Gyakorlatban az adott géppel kijelölt terepen hasznos próbatömörítést végezni. Oka az, hogy megtudjuk, hogy hányszor kell ráhajtani a tömörítendő anyagra a megfelelő tömörség elérése érdekében. Gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ez az ismétlési szám három ha kompaktorra végezzük a munkaműveletet.

(http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/tervezes_seged/ts_4fej.htm).

3. táblázat Hulladéktömörítő eszközök jellemző talpnyomás értékei (Kertész - Mann 1993)

A 101. ábrán egy kompaktor látható és annak főbb részei. A simítást a gép elejére szerelt tolólap végzi. A tolólap kialakítása olyan, mint a dózereké, tehát terítésre való és nem hosszú távú tolásra.

A gépen nem fúvott gumiabroncsok találhatóak, hanem fogazott acélkerekek a megfelelő tolóerőt és a hulladék tömörítésének biztosítására. A kerék tisztítására egy tisztító elem szolgál (102. ábra). Ez az elem biztosítja azt, hogy a kerékre ne tapadjon rá szennyeződés, hulladék stb.

A kompaktorok általában törzscsuklós kivitelben készülnek. Kialakításuk miatt kis fordulási-kör sugaruk van, ami a szűk helyen való munkát könnyíti meg. A fülke előtt van a csuklópont, amely körül fordulnak el a vázrészek. Két darab hidraulikus munkahenger végzi a két vázrész mozgatását. A váz első fele a tolólap által felvett terheléseket veszi fel. (http://www.gepnet.hu/index.php?func=hirek&hea=3&art=211)

101. ábra. Kompaktor főbb részei. (http://image.made-in-china.com/2f0j00dBqtrfoghlbk/Waste-Compactor-SWLC228-.jpg)

102. ábra. Kompaktor acél kereke. (http://www.czwelding.cz/en/renovace/kompaktory)

A 103. ábrán egy kompaktor látható munka közben. A képen jól látható, hogy a tolólap a hulladékot a gép előtt teríti el. A frissen elterített hulladékba a gép közel tengelyig elsüllyed, vagyis a friss hulladékot első ütemben már a felére tömöríti.

103. ábra. Kompaktor munka közben. (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Landfill_compactor.jpg/800px-Landfill_compactor.jpg

Kotró-rakodógép

Feladata legfőképpen az, hogy a telepen szükséges földmunkákat elvégzése. Ilyen földmunka például a tároló telítődésével párhuzamosan a rekultivációhoz kapcsolódó munkavégzés. Hulladéktelepen más speciális munkára is alkalmas. Ilyen a hulladék elhelyezésével megnövekedett anyaghalmaz miatt a gázkutak megemelése, ehhez szükséges a szűrőkavics utánpótlása.

A géppel kapcsolatban követelmény az, hogy a kanala legalább 1m3-es legyen, illetve gumikerekes legyen a járószerkezete.

A 104. ábrán egy kotró-rakodógép látható és főbb részei. Jellemzőjük ezeknek a gépeknek az, hogy mellső kerékkormányzásúak. A kanalak felhasználási jellegtől függően cserélhetőek. Például a rakodó kanál helyett felszerelhető a gépre rakodó villa, amely a raklapos áruk mozgatására megfelelő. A kotró kanál helyett felszerelhető beton bontó kalapács vagy árokásó, bővítő adapterek is. Ezekkel, az adapterekkel bővíthető a gép felhasználási köre, amelyek igen hasznosak lehetnek egy hulladéklerakó telep üzemeltetése során.

104. ábra. Kotró-rakodógép. (http://www.hubertcsalad.hu/kepek/jcb2.jpg)

Billenőplatós teherautó

A hulladéktelepen belüli anyagok szállítására alkalmazható a billenőplatós teherautó. Ömlesztett anyag és darabos árúk szállítására is alkalmas. A teherautó legalább 5 tonna hasznos teherbírással kell, hogy rendelkezzen, azért, hogy teljes mértékben eltudja látni feladatát a telepen. A teherautó felépítménye bővíthető, mint ahogy a 105. ábra is mutatja. Az ábrán lévő teherautó egy rakodókanalas felépítménnyel van bővítve. Ez lehetőséget ad arra, hogy külön gép nélkül is képes legyen önmagát megrakodni.

105. ábra. Billenőplatós teherautó. (http://www.tothtransacs.hu/img/1.jpg)

Targonca

Hulladéklerakó telepen alkalmazható a targonca mint rakodó gép. Kifejezetten hasznos veszélyes hulladéklerakóknál történő használata. Nagy biztonsággal lehet járműről egységrakományokat leemelni, illetve a tárolóban elhelyezni azt.

A 106. ábrán egy targonca és annak főbb részei láthatóak. Úgy, mint a villa, emelőszerkezet, kezelőszervek stb.

106. ábra. Targonca és részei. (http://images03.olx.hu/ui/11/63/43/1306923324_211716043_3-uj-targonca-Egyeb-jarmuvek.jpg)

Kiviteltől függően létezik erőforrását tekintve, létezik:

 • gáz üzemű;

 • elektromos üzemű;

 • dízel üzemű.

Felhasználási helytől függ, hogy milyen üzemű targoncát alkalmaznak. Szabad térben leginkább dízelüzemű targoncát használnak.

A targoncák járószerkezete is különböző lehet a felhasználási terület járófelületétől függ. Leginkább betonozott vagy aszfaltozott burkolaton alkalmazzák a targoncákat, de léteznek olyan targoncák is, amelyek földes talajon is képesek mozogni.

Targoncák emelővillájához hordóemelő adapter is illeszthető. Ennek segítségével a fémhordók könnyen mozgathatóak. Igen előnyös ez az adapter veszélyes hulladéklerakóknál, ahol hordóba kerül beszállításra és/vagy tárolásra a hulladék.(107., 108. ábra)

107. ábra. Hordómegfogó adapterrel ellátott targonca. (http://images04.olx.hu/ui/9/83/23/1291200877_138008023_4-Targonca-villara-szerelheto-hotolo-es-hordoemelo-adapter-Elado-1291200877.jpg)

108. ábra. Hordómegfogó adapter használat közben. (http://www.forktruckcentre.com/images/attachments/DL13-barrel-clamp.jpg)

Egyéb eszközök, gépek

A hulladéklerakók üzemeltetése során nemcsak az előzőekben kiemelt fontosságú gépeket alkalmazzák, hanem egyéb a mindennapi működés során nélkülözhetetlen berendezéseket is. A következőkben röviden ezek a berendezések kerülnek ismertetésre.

Lánctalpas dózer

A hulladéklerakókban elvégzendő földmunkákhoz kiválóan alkalmazható a lánctalpas dózer. Egy dózer és főbb részei a 109. ábrán láthatóak. A dózer tolólapja alkalmas arra, hogy munkavégzés közben a szükséges anyaghalmazt elterítse, illetve a föld felszínétől mélyebben is eltolja az anyagot. A gép hátulján található a ripper, amely segítségével talajlazítás, nagyobb kő, betontömbök vontatása, összetörése végezhető. A gép járószerkezete acél lánctalp, amely lehetővé teszi azt, hogy igen szélsőséges talajviszonyok között is haladjon a gép mindamellett, hogy nagy toló- és vonóerőt fejt ki mindeközben.

A gép kifejezetten alkalmas a depónia földdel való takarására.

109. ábra. Lánctalpas dózer és főbb részei. (http://www.mascus.com/image/product/large/42cd11b9/Other-Shantui-SD16-dozer,cd7bdb4e.jpg)

Aggregátor

Az aggregátor feladata az, hogy áramot fejlesszen. A berendezés egy belsőégésű motorból és egy áramfejlesztő generátorból áll. A hajtást a motor biztosítja. Kiviteltől függően különböző teljesítményű aggregátorok léteznek. Mobilitás szempontjából is eltérőek lehetnek az aggregátorok. Úgy mint:

 • fix telepítésű aggregátor;

 • mobil aggregátor.

A fix telepítésű aggregátornak akkor van igazán nagy szerepe, ha a telephelyen áramszünet adódik akár tervezetten, akár hirtelen és a telep villamos berendezéseit el kell látni villamos árammal. Leginkább azokat a berendezéseket látja el árammal (tervezetten), amely működése elengedetlenül fontos.

Mobil aggregátorokat akkor alkalmazzák, ha a munkát olyan helyen kell elvégezni, ahol nincs hálózati áramellátás, és a munkafolyamat elvégzéséhez feltétlenül fontos az elektromos áram. Tehát ebben az esetben aggregátort szükséges alkalmazni.

Fűnyíró, sövénynyíró, kézi szerszámok

A hulladéklerakó telep üzemeltetése során a zöldfelület karbantartására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Bár ez a tevékenység nem függ össze közvetlenül a hulladékkezeléssel.

A zöldfelület karbantartásához használhatók fűnyírók, fűszegély nyírók, sövénynyíró és egyéb kézi eszközök (ásó, lapát, gereblye stb.) is.

A felsorolt kisgépek készülnek elektromos és benzinmotoros kivitelben is. Azonban ajánlatos benzinmotoros kivitelűt alkalmazni, mivel nagy a mobilitásuk, amely előnyös a nagy felületű lerakó telepen.

Fűkaszálási munkákhoz használható még erőgépre szerelt kaszáló adapter is, amely segítségével viszonylag gyors és hatékony munka végezhető.

Szivattyúk

A hulladéklerakó kialakítása, valamint a technológia miatt (csurgalékvíz kezelés, biogáz) szükséges szivattyúk alkalmazása a telephelyen. Ezeknek a szivattyúk műszaki jellemzőit az alábbiak befolyásolhatják:

 • felhasználási jelleg;

 • szállított közeg;

 • szállítandó mennyiség.