Ugrás a tartalomhoz

Komposztálás, biogáztermelés

Dr. Kocsis István (2011)

Szent István Egyetem

Fogalomtár

Fogalomtár

Abiotikus: élettelen tényezők.

Acetogén baktériumok: savat állítanak elő. A biogáz-képződés során az ecetsavat előállító baktériumokat (és bacilusokat, gombákat, amőbákat stb.) is így hívjuk.

Archeák: ősbaktériumok, az élő szervezetek egyik nagy csoportja.

Batch eljárás: az alapanyagok be- és kitárolása szakaszos.

Biogáz szerves anyagok baktériumok által anaerob körülmények között történő lebontása során képződő termék.

Biogáz-előállítás a levegő (oxigén) kizárásával, hő bevitellel történő szerves anyag lebomlási-stabilizálási folyamat, mely során hasznosítható biogáz keletkezik

Fitotoxikus: növényre mérgező, növényirtó.

Hemicellulóz: gyűjtőnév. Azon poliszacharidokat foglalja magába, amelyek a cellulózon kívül részt vesznek a sejtfal felépítésében. Szerepük a cellulóz szálak hálózatából álló sejtfalváz rögzítése a cellulózmolekulákhoz kapcsolódva.

Humifikáció: humuszképződés; elhalt növényi és állati szervezetek elbomlása és termőtalajjá alakulása.

Inhibíció: gátlás, megfékezés

Kogeneráció: hő- és villamos energia együttes termelése.

Komposzt az a morzsalékos, sötétbarna színű földszerű, magas szerves anyag tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból, mikro- és makroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások mellett (oxigén, nedvesség, szén/nitrogén arány, pH, hőmérséklet). A komposzt tulajdonképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz.

Komposztálás a kerti- és háztartási szerves hulladékok hasznosítása. A komposztálás olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű termékké alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. Komposztálás ellenőrzött körülmények között, a szelektíven gyűjtött biohulladék, oxigén jelenlétében történő autotermikus és termofil biológiai lebomlása természetes folyamatának és a szerves anyagok újrahasznosításának ötvözete, amely során humuszban gazdag, feldúsított földet kapunk: ezt nevezik komposztnak. A komposztálás levegős, hőtermelő szerveshulladék-lebontás. A folyamat vegyes mikroorganizmus populációval zajlik le szabályozott körülmények között, a végeredmény stabilizált maradék szerves anyag, amely lassan lebomlik a talajban, ha a feltételek ismét kedvezővé válnak mikrobiológiai tevékenységre. A komposztálás olyan mikrobiológiai folyamat, amely a baktériumok, aktinomycetesek és gombák vegyes populációjának növekedésétől és aktivitásától függ a lebontandó szerves anyagban. Ha a hőmérséklet, nedvesség és az oxigénszint kedvező, ezek a mikroorganizmusok szaporodnak és levegős – aerob – lebomlás megy végbe.

Komprimálás: összenyomás, sűrítés.

Kónuszos: kúp alakú.

Lignin: olyan nem emészthető fenolvegyület, ami a kultúra érésével lerakódik a sejtfalakban, és felelős a sejtfalakban található szénhidrátok emészthetőségének csökkenéséért. Azonban a növény stabilitása szempontjából fontos.

Metanogén baktériumok: az archaea baktériumok közé sorolt polifiletikus (feltehetően különböző ősöktől származó) élőlénycsoport. Az ide tartozó baktériumok közös tulajdonsága, hogy mindannyian a molekuláris hidrogén anaerob oxidációjával nyernek energiát.

Mezőgazdasági minősítés: ha a komposztot nem akarjuk eladni, hanem engedélyezett mezőgazdasági területekre akarjuk kijuttatni, akkor egy független labor (pl. ÁNTSZ által) végzett vizsgálat szükséges.

Mineralizáció: (ásványosodás) a szerves anyag átalakulása szervetlenné oxidatív környezetben mikroorganizmusok segítségével.

Minimum törvény: Liebig (1862) megállapította, hogy a növények táplálékának mennyisége függ attól a tápláló anyagtól, amely a talajban a legkisebb mennyiségben van meg. Wollny (1897) kiderítette, hogy a legkisebb mennyiségnek, a minimumnak, ez a törvényszerűsége minden növekedésbeli tényezőre is áll.

Mulcsozás az a folyamat, amikor természetes anyaggal takarjuk a talajt, a hőingadozás és a párolgás csökkentésére, esetleg a gyomok kibújása ellen.

Patogén: kórokozó.

Pentozánok: a hemicellulózok között (pentóz egységekből felépülő poliszacharidok) a leggyakoribbak és legnagyobb mennyiségben előfordulók, de hexozánok is megtalálhatók, sőt a hemicellulózokhoz tartozóknak tekintjük az olyan cellulóz felépítésű poliszacharidokat is, amelyek lényegesen kisebb molekulatömegűek, mint a cellulóz.

Perkolálás anyagok kivonása szárított és felaprított növényekből, rajtuk lassan átfolyatott oldószer (víz, alkohol stb.) segítségével.

Respiráció: lélegzés.

Starter: indító

Termékszámos minősítés: forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges minősítés, amelyet az FVM ad ki.