Ugrás a tartalomhoz

Méréstechnika

Babák György (2011)

Szent István Egyetem

16. fejezet - A talaj tulajdonságainak mérése

16. fejezet - A talaj tulajdonságainak mérése

Bevezető (cél, követelmény)

A Föld felszínét borító anyag egy részét talajnak nevezzük. Ennek az anyagnak nagy jelentősége van az élővilág életében. tessék az élelmiszertermelésre gondolni a talajlakó élőlényekre, a fákra, növényekre, állatokra.

Normális működésükhöz a talajnak megfelelő állapotban kell lennie. Ezért egy pár tulajdonság mérését ismerjük meg, melyekre tevékenységük során befolyással lehetnek.

Cél: Talaj néhány tulajdonságának és mérésének megismerése.

Követelmény: A mérések önálló elvégzése.

Talajnedvesség mérése

A legegyszerűbb mérési eljárás, hogy a kivett m1 tömegű talajmintát szárító szekrénybe tesszük és kiszárítjuk, majd újból megmérjük, a légszáraz talaj tömegét m2. Az elpárolgott víz tömege = m1 ─ m2

A talaj víztartalmát megadhatjuk tömegarányban:

vagy

Ezzel a módszerrel pontos eredményt kapunk.

Ez a módszer alkalmazható a szennyvíziszapok víztartalmának meghatározására is.

Természetesen vannak csodálatos elektronikus berendezések is a talajnedvesség meghatározására is. Amelyik jó az elég drága és speciális ismeretek szükségesek a mérések elvégzéséhez. Pl. Radioaktív anyagok használata.

Amelyik elérhető áron beszerezhető, az inkább tájékoztató jellegű méréseket tesz lehetővé.

50. ábra: Talajnedvesség mérő

A talajba a kívánt mélységbe leszúrva következtethetünk a talajnedvességi állapotra. A készülék a leszúró tüske hegyén kialakított két gyűrűből álló kondenzátor kapacitásváltozását érzékeli. A két gyűrű közötti kapacitás függ a környezetében lévő, a nagyobb dielektromos tényezővel rendelkező víz mennyiségétől.

51. ábra: Talajnedvesség mérő kezelőlapja

Látható a képen, hogy nem is olyan egyszerű valamilyen mérőszámot leolvasni róla.

Egy hír:

Kell-e öntözni a veteményt? Milyen termés várható? Mennyire lesz nedves a következő hét? Az ehhez hasonló, a mezőgazdaságnak is fontos kérdésekre a világűrből is egyre pontosabb válaszokat kaphatunk. Az Európai Űrügynökség új műholdjának feladata a talajok nedvességtartalmának és a világtenger sótartalmának felmérése, a Föld teljes felszínén.

Fantáziarajz az SMOS műholdról (ESA)

Egész kontinensek talajnedvességét és annak térbeli, időbeli változását követi egy új európai műhold. A 2009. november 8-án felbocsátott SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity, talajnedvesség és tengeri sótartalom) nevű szonda megkezdte az adatgyűjtést. Ezek az adatok a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, az időjárás előrejelzésében és az éghajat modellezésében egyaránt fontosak lesznek.

Az űreszköz feladata a talajok nedvességtartalmának és a világtenger sótartalmának a felmérése, Földünk teljes felszínén. A földfelszín felett 758 kilométer magasan keringő, 658 kilogrammos műhold bolygónk sugárzását elemzi, 1,2 másodpercenként készítve egy-egy felvételt. Mérései alapján 35 és 50 kilométer közötti felbontással, 4%-os pontossággal lehet megbecsülni az egyes szárazföldi területek nedvességtartalmát a talaj felső néhány centiméteres rétegében, a napi változást figyelve pedig a mélyebben jellemző nedvességtartalomra is következtetni tudnak majd.

Vezetőképesség és pH mérése

A talaj pH-mérésének és EC-mérésének a módja.

Az egyik elfogadott módszer, amikor a talajt 1:2 arányban hígítják desztillált vízzel. Jól összekeverik, és 10-20 percig hagyják állni, hogy a talajból a sók kiadódjanak a vízbe.

Ezután ha szükséges, megszűrik az oldatot és elvégzik a pH-mérést és EC-mérést a már megismert mérési eljárásokkal. A tápoldatban a pH-t és EC-t hígítás nélkül mérik.

Összefoglalás

A talaj nagyon összetett anyag, hihetetlenül sok tulajdonsággal rendelkezik. Minden szakterületnek meg van a maga talajról alkotott elképzelése, hogy hasznosítani tudja igényeinek megvalósításához. Természetesen más és más tulajdonságokat tartanak szükségesnek mérni.

Fogadják meg! Mielőtt a talajra öntenének valamilyen anyagot, gondolkozzanak el annak hatásáról, következményéről.

Önellenőrző kérdések, feladatok

  1. Hogyan a legegyszerűbb, pontosabb a talajnedvesség mérése?

  2. Hogyan adjuk meg a talaj nedvességtartalmát?

  3. Hogyan mérjük a talaj EC-jét, pH-ját?