Ugrás a tartalomhoz

Szennyvíztisztítási technológiák I.

Dr. Simándi Péter (2011)

Szent István Egyetem

Bevezetés

Bevezetés

Kedves Hallgató!

A szerző több évtizedes tapasztalataira alapozva készített el egy olyan jegyzetet, mely alapján Önnek lehetősége nyílik - a korábban szerzett ismereteire támaszkodva - a szennyvíztisztítás napjainkban alkalmazott technológiai lépéseinek hatékony elsajátítására.

E tantárgy tanulása során betekintést kap a különböző paraméterekkel rendelkező szennyvizek tisztítási folyamataira, az egymásra épülő eljárásokra. Ha figyelmesen és logikusan sajátítja el tanulása során az elsődleges-, másodlagos- és harmadlagos tisztítás technológiai lépéseit, a kurzus végére eljut arra a szintre, hogy önállóan tudja megválasztani és működtetni egy adott típusú szennyvíz tisztításának folyamatait.

E tantárgy két kötetben segíti Önt, hogy megtanulja a Szennyvíztechnológus képzéshez kötődő legfontosabb művi és természetközeli szennyvíztisztítási eljárások elméleti és gyakorlati alapismereteit. Ezen belül:

  • Ismerje meg a szennyvíz fizikai-, kémiai- és biológiai tulajdonságait, csoportosítását;

  • A tisztítás szükségességét;

  • Elsődleges (mechanikai) szennyvíztisztítás elméleti és gyakorlati lépéseit;

  • Másodlagos (biológiai) szennyvíztisztítás különböző technológiai folyamatait;

  • Harmadlagos (fizikai-kémiai) tisztítás szükségességét és lényegét.

Minden tanulási egység végén feladatokat talál, így könnyen ellenőrizheti, milyen színvonalon sikerült a tananyagot megtanulni. Ha nem érte el a 60%-os szintet, ez azt jelenti, nem érdemes tovább haladni, maradtak még tisztázatlan részek, amelyek később fontossá válnak. Ekkor célszerű a lecke elejétől kezdve ismét alaposan áttanulmányozni az anyagot. A gyakori ismétlés nemcsak tanácsos, hanem hasznos is!

Videó: Mi történik a szennyvízzel?