Ugrás a tartalomhoz

Vízellátás és szennyvízkezelés

Dr. Török Sándor (2011)

Szent István Egyetem

1.3. A víz biológiai és bakteriológiai tulajdonságai

1.3. A víz biológiai és bakteriológiai tulajdonságai

A víz biológiai tulajdonságát meghatározzák a benne, nagy számban előforduló vízi szervezetek, amelyek életközösséget alkotnak.

Anyag és energiaforgalom szempontjából ezek a vízi szervezetek lehetnek:

  • termelők: szervetlenből szervest állítanak elő (fotoszintézis), ide tartoznak a zöld növények;

  • fogyasztók: az előzők által létrehozott anyagokat fogyasztják (a gombák, az állatok);

  • lebontók: az elhalt termelő és fogyasztó szervezeteket, valamint ürülékeiket bontják le szervetlen anyagokká, ide tartoznak a baktériumok.

A Coli baktériumok

A Coli baktériumok az ember bélrendszeréből kerülhetnek a természetben található vízbe. A Coli baktérium a vastagbél baktérium flórájának fontos tagja, a szennyvízzel kerülhet a vízbe. Egy ember naponta átlag 200 billió Coli baktériumot ürít, ezért a szennyvízben mindig nagy mennyiségben található. Tehát ha a vízben nem is mindig találunk fertőző baktériumokat, a Coli baktériumok jelenlétéből joggal arra következtethetünk, hogy a vizet fertőzés érte.

A vizsgált víz kifogásolható, ha 100 cm3-re vonatkoztatott Coli baktériumszám:

  • klórozott vezetékes ivóvíz esetén 0,4 feletti,

  • klórozatlan vezetékes ivóvíz esetén 2,0 feletti,

  • fúrt kút esetén 4,0 feletti,

  • ásott kút és egyéb természetes ivóvíz esetén 20,0 feletti.

A vizet egészségügyi szempontból a kóli-titer alapján minősítik. A kóli-titer az a legkisebb vízmennyiség cm3-ben, amiből a Coli baktérium kitenyészthető. Minél nagyobb ez a vízmennyiség, annál tisztább a víz.

A vonatkozó előírások szerint, ha 1 Coli baktérium található:

• 100 cm3 vízben, a víz tiszta,

• 10 cm3 vízben, a víz elég tiszta,

• 1 cm3 vízben, a víz gyanús,

• 0,1 cm3 vízben, a víz fertőzött, nem iható.