3.2.11. Időskori infekciós betegségek

Külön kell tárgyalnunk az időskori fertőző betegségeket, azok fokozott jelentősége miatt. Régen a fertőző betegségek voltak a vezető halálokok, melyet mára a szív- és érrendszeri betegségek vettek át (több mint 50 %-ban), melyet a daganatos betegségek követnek, mintegy ¼ résszel. Azonban a kor előrehaladtával fokozottan nő a fertőző betegsége jelentősége, hiszen ezek száma jelentősen emelkedik. Ma már a 65 éven felüliek között a tüdőgyulladás, az influenza és a bacteriaemia következményei a tíz vezető halálok között szerepelnek.

Bizonyos fertőzések gyakrabban fordulnak elő idősekben: a közösségben szerzett pneumónia háromszor, míg a húgyúti infekciók hússzor gyakoribbak, mint fiatalabb felnőttek között. A nosocomialis fertőzések száma is emelkedik az életkorral a gyakoribb és főként hosszabb kórházi tartózkodás miatt. A szervezetbe ültetett különböző idegen testek, így a velük kapcsolatos infekciók szintén az idősek körében gyakoriak.

Az életkor előrehaladtával mikrobiológiai szempontból is fontos változások állnak be. Nem csupán a szervezet normál flórája, de az egyes fertőzések kórokozóspektruma is átalakul. Általánosságban elmondható, hogy időskorban egy bizonyos betegséget többféle mikroba válthat ki, mint a fiatalabbak körében.

Idős korban a fertőző betegségek klinikai megjelenése eltér a fiataloknál tapasztaltaktól (sokszor csak pl. zavartság, fogyás, stb. a jel). Ezért is igen fontos, hogy az időseket geriáterek lássák el, akik a betegségek időskori jellemzőivel, lefolyásával tisztában vannak. Az időskori fertőzések diagnosztikája nehézkesebb, mint a felnőtteknél. Nyilvánvaló, hogy az idős szervezetben a farmakokinetika és –dinamika más, s a mellékhatások is súlyosabbak (ez indokolja többek között az időskori gyógyszerelés külön tárgyalását is a következő fejezetben. Sajnos az időskori fertőző betegségek prognózisa is rosszabb, mint a fiatalok esetében.

Ezért is van kiemelt jelentősége például az időskori védőoltásoknak:

- Az idősek egészségének megőrzésében kiemelt szerepük van a védőoltásoknak. 60–80%-os átoltottság elérése esetén huszadrészére csökken az invazív S. pneumoniae infekciók előfordulása. A pneumococcus bacteriaemia, meningitis, pneumónia és más légúti betegségek gyakori kórokozója. Az általa okozott betegségek halálozása különösen magas, és ez még gyakoribb a 65 év feletti korcsoportban.

- Tetanusz: 1941 előtt születetteknél gyanú esetén alkalmazandó.

- Haemophilus influenzae b (és most aktuálisan a H1N1ellen) is célszerű.

Érdemes kitérni a kórokozók szerepére is idős korban. Nemcsak az időskor vezet az infekciók gyakoribbá válásához, de a fertőző betegségek is közrejátszhatnak az idősödés folyamatában. Az ezzel foglalkozó elméletek szerint a patogének direkt szövetkárosító hatásuk révén hozzájárulhatnak a szervezet öregedéséhez. Különösen jelentős lehet ez a nem, vagy csak lassan regenerálódó szervekben (pl. az agyban), ahol a latens infekciók által okozott, lassú sejtpusztulás évtizedek alatt jelentős mértéket érhet el. Számos, az életkor előrehaladtával megjelenő vagy gyakoribbá váló betegség kialakulásának okaként vetették már fel baktérium- vagy vírusfertőzés esetleges szerepét. Az athropiás gastritis és a gyomorfekély esetén sikerült igazolni Helocobacter pylori jelenlétét. Vizsgálják a clamydia, a pneumoniae és a citomegalovírus szerepét az atherosclerosis kialakulásában is. Alzheimernél a herpes simplex 1 és a C. pneumoniae lehet a gyanús. Egyre több esetben derül ki, hogy egyes vírusok és baktériumok direkt szerepet játszanak a betegségek kialakulásában, ahogy azt már az érelmeszesedés esetében is egyre több tény támasztja alá.

 

Légúti infekciók.

q   Influenza: Az influenza áldozatainak 90 %-a a 65 éven felüli korcsoportból kerül ki. Az esetek 73%-ában már az alsó légutakat is érinti. A másodlagosan kialakuló fertőzés az időseket jobban fenyegeti. A megelőzés fontossága!

q   Pneumónia (Tüdőgyulladás): A 70 és 79 éves kor között tízszer olyan gyakran      alakul ki, mint a 20 és 29 év közöttiekben. A         pneumóniában meghaltak 95 %-a időskorú.     Kevésbé kifejezett tünetek!

q       Tuberculosis (Tüdőgümőkór: A tuberculosis különösen gyakori a 75 év felettiek körében. Sok beteg még fiatalkorában fertőződhetett meg! Időskori kiváltói: immunitás gyengülése, alultápláltság, cukorbetegség, daganatok, immunszupresszió. Megemelkedik a reinfekciók száma is.

Húgyúti fertőzések.

 

 

19. ábra. Húgyúti fertőzések időskorban.

Jelentőségük a korral igencsak megnő, hiszen gyakoriságuk akár a felnőttkori 20 szorosára is nőhet. Ellentétben a fiatal korral, több mikróba is okozhat húgyúti fertőzést. Fontos megemlíteni, hogy egyes gyógyászati beavatkozások, mikor a szervezetbe idegen test kerül, jelentősen megemelhetik a fertőzések mértékét. Sajnos maga a kórházi ellátás során is igen sokan fertőződnek meg.

 

Bőr és lágyrészek fertőzései.

-          Decubitus: Főleg idős, legyengült, mozgásképtelen, lesoványodott betegeken alakul ki. Szövődményei osteomyelitis, bacteriaemia (az esetek akár 80 %-ában) és sepsis lehetnek, amelynek különösen magas a halálozása.

 -Erysipelas (Orbánc) Az erysipelas leggyakrabban az alsó végtagokon, olykor az arcon jelentkezik. A kórokozó a bőr kisebb sérülésén keresztül jut be, ezért fekélyek, ekzema, psoriasis, a bőr mycosisa hajlamosít az orbáncra. Az esetek 97%-ában a kórképet a Streptococcus pyogenes váltja ki. 

 -Herpes zoster (Övsömör) . A Varicella-zoster vírus reaktiválódása miatt kialakuló herpes zoster.

A gasztrointesztinális rendszer fertőzései:

A fertőzések forrásai a baktériumok és vírusok. Sajnos kritikus esetben egy-egy hasmenésnek is súlyos végkimenetele lehet. Ez a folyadék és elektrolit háztartás felborulásához, gyengüléséhez vezethet.

Igen jelentős időskorban a divertikulitisz is. A vastagbél diverticulosisa az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, 85 éves korban körülbelül 80%-ban van jelen. A diverticulumok nyakcsatornájának elzáródása, a székletből bekerült baktériumok szaporodása diverticulitist válthat ki, microempyema alakul ki, és a mucosa microperforációja révén a szövetek közé, esetleg a hasüregbe kerülhetnek a baktériumok.

 

Meningitis idős korban.

A meningitis az idős emberek (65 év felett) 2 %-ánál fordul elő. Azonban a mortalitás akár 20 %-os is lehet! A szövődmények gyakorisága pedig eléri a 85 %-ot is. Ezek miatt feltétlen említést kell tennünk az időskori meningitiszről, melynek kórokozói az S. és K pneumoniae, Listeria, E. Coli, és viszonylagosan ritka a Nisseria meningitidis és a H. Influenzae. A betegség diagnózisa, a többi időskori betegséghez hasonlóan nehézkes és atípusos. Terápiáját nehezíti, hogy a rezisztenciák már jelentősek, így az S. Pneumoniae elleni védőoltás 65 év felett mindenképpen javasolt.