Ugrás a tartalomhoz

Animációs mozgóképtörténet II.

M Tóth Éva, Kiss Melinda (2014)

Typotex Kiadó

12.7. Gauder Áron

12.7. Gauder Áron

(1973– )

12.29. ábra - Gauder Áron

Gauder Áron

„A gyönyörű józsefvárosi tájképek! … Ilyen kulturált, gyengéd szeretettel, nappal, este, vagy éjjel ábrázolt városi tájképeket animációs filmen még nem nagyon láttam, talán Utrillo omló-bomló Montmartre-ábrázolásain látszik ilyesfajta bensőséges szeretet, vagy Kurosawa Dodeskaden filmjében a lepukkant japán bádogviskóváros iránti gyengédség volt hasonló.” (Kemény György, 2005)[95]

12.30. ábra - Gauder Áron: Nyócker!

Gauder Áron: Nyócker!

Gauder Áron a Magyar Iparművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1999-ben. Már főiskolás évei alatt izgalmasan elegyítette a klasszikus animációs technikát a korszerű digitális lehetőségekkel. Segítő szellem című diplomafilmjét kockánként karcolta 35 mm-es filmszalagra, majd a celluloidot beszkennelve számítógépen rakta össze a végleges művet.

Különleges karakterérzékenységét és átlagon felüli grafikusi, festői adottságait nem csupán az animációs műfajban hasznosította: 2003-ban ő festette másodmagával a Nemzeti Múzeum állandó kiállításának freskóit is. Az ősi kultúrák iránti tisztelete és érdeklődése gyermekkorától megmaradt és munkássága szerves részévé vált, vagyis Gauder Áronnak sikerült, ami keveseknek, felnőttként is indiánnak maradni, nem csupán lélekben, de tevőlegesen is. Nyaranta a „civil” társadalom számára a ma már leginkább Cseh Tamás révén ismert indiánok közt tölt néhány hetet.

12.31. ábra - Gauder Áron

Gauder Áron

A különböző jelenkori kultúrák, társadalmi csoportok iránti bölcs empátia és a megismerés vágya talán, ami első nagy nemzetközi filmsikerét, a Novák Erikkel jegyzett Nyócker!-t is hitelesíti. Érzékeny, humanista humorral láttatja a „problémás” kerület fantasztikus világát, s a zűrös helyként számon tartott városrész lakóit és szokásait az ország, Európa, sőt valamennyiünk személyes tükörképeként villantja szemünkbe. A nyócker e szeretetteljes apoteózisa a legnagyobbak, De Sica, Fellini együtt érzően groteszk viszonyát juttatja eszünkbe városukhoz, népükhöz, s magához a mozgóképkészítéshez. Nem véletlen, hogy a Nyócker! óriási sikert aratott a közönség és szakma körében világszerte, s e sikerek közül valószínűleg az animációs Oscar, a 2005-ös Annecy fesztivál fődíja volt a legnagyobb elismerés.

12.32. ábra - Gauder Áron: Nyócker!

Gauder Áron: Nyócker!


A Nyócker! előtt, alatt és után is Gauder Áron játékfilmekben (Hukkle, 2002, Taxidermia, 2006), színházi produkciókban (Apacsok, 2009) és tervezőművészeti munkákban (reklámfilmek, főcímek, videoklipek) egyaránt közreműködött, mintegy felkészülve új, összetett feladatokra. Ezek egyike a nemzetközi koprodukcióban 2005-ben indult Egill című, a rendező másik kedves témáját, az izlandi történelem híres lírikusának életét feldolgozó animációs nagyjátékfilmje, amely jelenleg is készül, e sorok írása idején éppen nyolc(!) éve, az enyhén szólva is sajátosnak mondható honi támogatási rendszer „jóvoltából”.

A másik különleges feladat, amely Gauder Áront megtalálta, a leendő animációs tervezők, rendezők nevelése, főiskolai, egyetemi szintű szakmai felkészítése a BKF új animáció szakán, ahol vezető tanárként tanít.

Gauder Áron tevékenysége nem csupán jelentős nyomot hagyott a kortárs animációs filmművészetben, de a régóta várt „animációs paradigmaváltást” is végrehajtotta Magyarországon.

12.33. ábra - Gauder Áron (középen) diákokkal (Fotó: Kiss Melinda)

Gauder Áron (középen) diákokkal (Fotó: Kiss Melinda)

Filmjei:

  • Segítő szellem, 1999

  • Nyócker, 2004

  • Egill (készülő), 2005-től

  • A kőbaltás ember (készülő), 2013-tól

  • Kojot és a szikla (készülő), 2013-tól

Olvasd el!

Kemény György: Józsefvárosi távlatok / Nyócker-stíl, Filmvilág, 2005/3 http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=4848

Olajozott pörgés a nyóckerben / Gauder Áron: Nyócker! http://www.filmtett.ro/cikk/2346/gauder-aron-nyocker

Nézd meg!

http://videa.hu/videok/film-animacio/nyocker-8d-badar-sandor-gauder-aron-g5gYFZCgfa8N95De

MTV/Abszolut/2006 http://www.youtube.com/watch?v=H3YXyd8_r5c[95] Kemény György: Józsefvárosi távlatok, Filmvilág folyóirat 2005/03 54. old. http://filmvilag.hu/xereses_frame.php?cikk_id=4848