Ugrás a tartalomhoz

Animációs mozgóképtörténet II.

M Tóth Éva, Kiss Melinda (2014)

Typotex Kiadó

12.8. Csáki László

12.8. Csáki László

(1977– )

12.34. ábra - Szép Éva rajza Csáki Lászlóról

Szép Éva rajza Csáki Lászlóról

Képző- és mozgóképművész, akinek már az egyetemi évek alatt rajongótábora volt, ezt magam is tanúsíthatom, hiszen évfolyamtársai több ízben úgy emlékeztek meg róla, hogy „a Csáki Laci egy zseni”. Mindenesetre mára az egyik legérdekesebb karakterű alkotó az ún. „fiatal művészek” közül. Repertoárjában a festészet, a képregény, a játékfilm, a video- és a klasszikus animációs művészet kapcsolódik harmonikusan össze, folyamatosan reflektálva egymásra. Különböző műfajú és technológiájú opuszai ironikusak, erős irodalmi ihletettségről tanús¬kodnak. Elkötelezett, kereső-kutató személyiség, korábbi „fauve”-os kísérletek után egyre érettebb és erőteljesebb dramaturgiai és vizuális eszköztárral.

12.35. ábra - Csáki László (Fotó: Szép Éva)

Csáki László (Fotó: Szép Éva)

12.36. ábra - Csáki László filmplakátjai

Csáki László filmplakátjai

Az Iparművészeti, majd Moholy Nagy Művészeti Egyetem videó szakán végzett, s később e szak vezetőjeként is kipróbálta magát. Az intenzív mozgóképalkotói késztetés azonban visszaszólította a kamera mellé, s hogy jól döntött, azt több műfajban elért hazai és nemzetközi sikerei bizonyítják. A film noir világát egyedi eszközökkel idéző, különleges atmoszférájú krétaanimációi alapanyagául előszeretettel választ bizarr vagy groteszk témákat, amelyeket aztán idézőjelbe tesz a választott technika aprólékos darabossága, a porlékony anyag maga, s az elmúlt fázisok halvány emléke a fekete táblán. Furcsa melankóliája van Csáki gyakran véres jeleneteinek, a dráma, a tragédia is valami rezignált humorban oldódik fel – az alkotó fontos dolgokat tud, de legalábbis sejt az életről. (Darazsak, ludak, körtefa, 2004)

12.37. ábra - Készül a Darazsak, ludak, körtefa című krétaanimációs film

Készül a Darazsak, ludak, körtefa című krétaanimációs film

Eddigi legnagyobb krétaanimációs vállalkozása a húszperces My Name is Boffer Bings (2012), amely ez idáig a 2013-as KAFF fődíját vitte el, de valószínűleg ez csak kezdete egy szép sikersorozatnak.

12.38. ábra - Csáki László: My Name is Boffer Bings

Csáki László: My Name is Boffer Bings

12.39. ábra - Csáki László: My Name is Boffer Bings

Csáki László: My Name is Boffer Bings

Csáki László dokumentum- és áldokumentum-munkái is rendhagyóak, formabontóak. Bádogváros című lírai dokumentumfilmjében a Miskolc feletti Avason kinőtt, a kisemberek lomjaiból eszkábált, különös hegyi település lakóinak csupán a hangját hallhatjuk költőien fényképezett bodegaviláguk titkairól. A film során közeli ismerőseinkké váló kisemberek arcává saját mesebeli s nyilvánvalóan illegálisan felhúzott vityillójuk nemesül, az egyszerű boldogságkeresés és életöröm megannyi torokszorító manifesztuma. A Bádogváros az egyik utolsó „rendes” Filmszemle dokumentumfődíját nyerte el 2010-ben.

12.40. ábra - Csáki László: Bádogváros

Csáki László: Bádogváros


Filmjei:

  • Napok melyeknek értelmet adott a félelem, 2003

  • Fluxus-hajfény, 2004

  • Darazsak, ludak, körtefa, 2004

  • Egerszalók, 2003–2006 (dokumentumfilm)

  • A hangya és a tücsök, 2007 (kisjátékfilm)

  • Idegen szokás, 2007 (kisjátékfilm)

  • Bádogváros, 2010 (dokumentumfilm)

  • My Name is Boffer Bings, 2012

12.4 Film: Csáki László: Darazsak, ludak, körtefa

Nézd meg!

Szabó Gábor beszélgetése Csáki Lászlóval és Bánóczki Tiborral a BKF Fényíró Filmklubjában http://bkf.hu/muveszet/kepzesek/alapkepzesek/kameraman/fenyiro-filmklub/2013-2014