Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

7. fejezet - A vázrendszer (systema sceleti) - (Cs.T., K.V., M.K., S.M.)

7. fejezet - A vázrendszer (systema sceleti) - (Cs.T., K.V., M.K., S.M.)

7.1. A belső váz bemutatása

A vázrendszernek, mint a mozgató rendszer tagjának, fő feladatai közé tartozik, hogy stabil támasztékot, tapadási felszínt adjon az izmok számára. A „Köztakaró” c. fejezet ősszájúakra vonatkozó részében láttuk, hogy a törzsfejlődés során az állatok izomzata fokozatosan önállósul, azaz különül el a kültakarótól – a két szervrendszer közötti kapcsolat azonban mindvégig megmarad. A puhatestűeknél és az ízeltlábúaknál általánosan megjelenő külső váz, amelyet a köztakaró hoz létre, védelmet és izomtapadási felszínt is szolgáltat.

A belső váz a kültakaró alatt fejlődik, így eredendően a felszín alatt van és nem látható. Mivel a szervezet belsejében van, minden oldalról annak szövetei veszik körül, együtt nőhet vele, s az igénybevételnek megfelelően folyamatosan átalakítható, sérülései regenerálhatók. Egyik fő feladata, hogy az izomzat számára stabil támasztékot biztosításon, így porc és csontszövet kombinációja alkotja. Másik feladataként a vázrendszer – a támasztószövetek szilárdságát kihasználva –védi a létfontosságú szerveket (l. koponyával az agyvelőt, a mellkassal a tüdőt és a szívet). A belső váz a középső csíralemez származéka[13].

Belső váz a gerinctelenek közül egyedül a puhatestűeknél jelenik meg (pl. a központi idegrendszert és a szemeket védő porcos fejtok), előfordulása a gerinchúrosoknál – és azon belül a gerinceseknél is – azonban már annyira általános és jellemző, hogy e csoportok alapvető, legjellemzőbb, névadó tulajdonságát adják.

A vázrendszer felépítésének tanulmányozásával nemcsak azért foglalkozunk, hogy csontok neveivel ismerkedjünk, hanem sokkal inkább azért, mert nagyon sok olyan tulajdonságát árulja el tulajdonosának, amely a csontrendszeren túl mutat. Nem véletlen, hogy a paleontológusok egy kis csontdarabból képesek egy egész élőlényt rekonstruálni, annak szokásaival együtt! Érdemes tehát elkezdeni az ismerkedést![13] Ez alól van kivétel, amivel itt nem foglalkozunk.