Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

11.2. A diploblasztikus állatok ivarszervrendszere

11.2. A diploblasztikus állatok ivarszervrendszere

A csalánozók (Cnidaria) törzsébe tartozó állatoknál az ivarmirigyek az ivaros nemzedékben (medúzákban) jelennek meg (11.1. ábra). Ahol nincsen nemzedékváltakozás, ott az ivarsejteket a helytülő polipok termelik. Az ebbe a kategóriába tartozó zöldhidra ivarmirigyei az epidermisz rétegében alakulnak ki: a szaporodási időszakban (ősszel) egy petefészek és több here jelenik meg az állat testén, a tapogatók alatt. A hímivarsejtek a vízbe kerülnek, eljutnak egy másik egyed petefészkéhez. Megtermékenyítik az itt fejlődő petesejtet, majd a fejlődésnek induló embrió betokozódik. Az anyaállat az ősszel elpusztul, a betokozódott embriók azonban tavasszal új hidra generációt hoznak létre.

A nemzedékváltakozást mutató csalánozókban az ivarmirigyek a medúza nemzedékben fejlődnek ki, a megtermékenyítés külső, s a fejlődés lárvaalakokon keresztül történik (19.1. ábra).

A medúza áttetsző fehér, fekete háttér előtt lebeg. Fehér ivarszerveinek együttese négyleveű lóherére emlékeztet, amely az álat közepén látható.

11.1. ábra. Csalánozó ivarszerve: a fülesmedúzán jól látszik a négy, kerekded ivarmirigy