Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

32. fejezet - Zsákállatok (Tunicata) altörzse - (M.K.)

32. fejezet - Zsákállatok (Tunicata) altörzse - (M.K.)

32.1. Általános jellemzés

A zsákállatok (vagy előgerinchúrosok) Tunicata elnevezésüket a testüket borító, külső csíralemez eredetű rugalmas burokról (tunika) kapták, amely együtt nő az állattal.

Törzsfejlődéstani jelentőségük az, hogy lárváikban gerinchúr, kopoltyúkosár és csőidegrendszer alakul ki (32.1. ábra). A farkos zsákállatok esetében a gerinchúr az egész élet során megmarad, míg másoknál a lárva átalakulásakor redukálódik a farokkal együtt. Korábban használt neveik közül az Urochordata a gerinchúr lárvákban elfoglalt helyére, a Prochordata pedig annak többnyire átmeneti jelenlétére utal.

Az állatok zsákjának körvonala világoskék, benne az állatok fekete vonallal határoltak. A tápcsatorna zöld, a szív piros körvonalú, narancssárga kitöltésű, a gerinchúr piros.

32.1. ábra. Zsákállat (aszcidia) lárva testfelépítése (A) és metamorfózis során bekövetkező változásai (B, C)

A 32.2. ábra egy helytülő életmódú aszcidia testfelépítését mutatja be. Az állatok testfelszínén két nyílás található. Az egyik a szájnyílás, amelyen keresztül a víz a garatból fejlődő kopoltyúkosárba áramlik. Ennek falát több ezer, légzőhámmal borított apró rés töri át. A víztömeg ezeken keresztül a kopoltyúkosarat körülölelő térbe kerül, miközben megtörténik a gázcsere. A planktonikus méretű táplálék beleragad a garat belső felszínét borító nyálkarétegbe. Ezt a nyálkaréteget csillós hámsejtek hajtják a gyomor felé. A végbélnyílás kloakába vezet. Ez utóbbi egy tágas tér, s a légzéshez használt, kopoltyú körüli térbe átszűrt víz is ezen keresztül távozik.

A zsákállatok szíve a hasoldalon helyezkedik el, kiválasztószerveik nincsenek. Hímnősek, de a telepes fajok ivartalanul (bimbózással) is szaporodnak.

Az ide tartozó állatok kivétel nélkül tengeriek, méretük a milliméterestől a méteres nagyságrendig terjed. Vannak közöttük magányosak, vagy nagy telepeket alkotók, helytülő vagy lebegő életmóddal egyaránt (32.3. ábra). Egyes országokban (pl. Japánban) a „zsákjától” megfosztott állatokat fogyasztják is.

A zsák világoskék vonallal rajzolt, az állat körvonala itt is fekete. A tápcsatorna zöld, a szív piros vonallal körülrajzolt, narancssárgával kitöltött, az ivarmirigyek és a vezetékeik kék és lila színűek. A víz útját sötétkék, a vízzel együtt kisodródó ivarsejtek útját pedig kék és lila nyilak jelzik.

32.2. ábra. Kifejlett zsákállat (aszcidia) testfelépítése

Egymás mellett két színes rajz és egy színes fénykép látszik. A két szélső képen a zsákállatok piros színűek, a középsőn főleg sárga és zöld színűek.

32.3. ábra. Zsákállatok

Megválaszolandó kérdések és feladatok

Lásd a 33. fejezet végén!