Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

34. fejezet - A halak (Pisces) - (S.M.)

34. fejezet - A halak (Pisces) - (S.M.)

Megjegyzendő, hogy ilyen rendszertani kategória ma már nincsen, ahogy a 15.8 ábrán is látni lehet. Ugyanakkor, ha valaki azt mondja, hogy hal, valószínűleg senki nem érti félre és nem fog egy körszájúra, vagy zsákállatra, vagy tevére gondolni.

34.1. A testfelépítés általános jellemzése

A halak teste három testtájra tagolható, ezek a fej (caput), törzs (thorax) és a farok (cauda).A testalak változatos és nagyon jól tükrözi az állat életmódját (és nem rendszertani besorolását, 34.1 ábra).

A fejen található a páros orrnyílás, ami egy bemélyedés, a szaglógödör nyílása. A szájnyílás elhelyezkedése, mérete, alakja szintén nagyon változatos és az adott faj életmódját tükrözi. A páros és általában nagy szemek oldalállásúak. A kopoltyúrések vagy szabadon nyílnak a fej hátulsó–alsó részén (porcoshalak), vagy egy csontos kopoltyúfedőfedi őket. A kopoltyúfedő mögötti nyílás egyben a fej–törzs határvonalat adja meg (34.1A ábra).

A törzs a legtöbbször jól megfigyelhető pikkelyekkel fedett. Típusuk, számuk a halak rendszerezésében fontos. A törzsön helyezkednek el a halak páros végtagjai, a mell– és hasúszók. A mellúszó helyzete rögzített, mivel a koponyához csatlakozó mellső függesztő övhöz rögzül (7.4 ábra), míg a hasúszó a hasoldalon (fajtól függően) szinte bárhol elhelyezkedhet (34.1B ábra). A törzs páratlan végtagjai a test mediansagittalis síkjában fekvő hát– és farokalatti úszók. A hátúszók száma, alakja szintén rendszertani bélyeg. A törzs hasoldalán nyílik a cloaca, vagy esetleg külön nyílnak a végbél, a húgyvezetők és az ivarszervek kivezető nyílásai. Helyzetük egyben meghatározza a törzs és a farok határát. Általában a törzs két oldalán végighúzódik az oldalvonalszerv, amit esetenként, mint apró pontok sorát figyelhetünk meg.

A farok szintén pikkelyekkel fedett. Formája változó, hozzá a farokúszó csatlakozik.

A bal oldalon szürke, a jobb oldalon fekete kitöltésű halak alakja látszik.

34.1. ábra. A pontyfélék és különféle halfajok testformája az életmódot tükrözi