Ugrás a tartalomhoz

Bevezetés az állattanba

dr. Csörgő Tibor, dr. Farkas János, Kis Viktor, dr. Molnár Kinga, dr. Sass Miklós, Szatmári Zsuzsanna, dr. Török Júlia Katalin (2012)

Eötvös Loránd Tudományegyetem

35. fejezet - A kétéltűek osztálya (Amphibia) - (S.M.)

35. fejezet - A kétéltűek osztálya (Amphibia) - (S.M.)

A kétéltűek osztályának helyzetét az általunk használt rendszerben a 15.8. ábra mutatja.

35.1. Általános jellemzésük

A kétéltűek életmódjukat és evolúciójukat tekintve, átmenetet alkotnak a vízi és a valódi szárazföldi gerinces állatok között.

Valamennyien édesvizek közelében élnek. Szaporodásuk vízben történik. Átalakulással fejlődnek. Lárváik (ebihalak) a halakra hasonlítanak, vízben élnek és kopoltyúkkal lélegeznek (9.3.2. fejezet). A kifejlődött állatok viszont félig vízi, félig szárazföldi életmódot folytatnak. Tüdőlégzésük, két vérkörük (12.7. ábra), mozgékony szemhéjaik, ötujjú végtagjaik (7.15. és 7.19. ábra) a szárazföldi életmódra utalnak, nyálkás, a víz számára átjárható bőrük (6.2.1 fejezet, 6.17. ábra) és az ujjak között feszülő úszóhártyáik viszont a vízzel való kapcsolatukat mutatják. Változó testhőmérsékletűek, hidegebb éghajlaton a telet megdermedve az iszapban töltik.

A kétéltűek főleg rovarokkal táplálkoznak, de halgazdaságokban károkat is okoznak, mivel a fiatal halakat elpusztítják. A többi gerinces állatcsoporthoz viszonyítva gazdasági jelentőségük csekély.